Koffie en thee kun je dus met een gerust hart bij je watersom optellen. Let daarbij wel, een kopje thee is niet gelijk aan een kopje water. Zo is een kop koffie het equivalent van een half kopje water. En een kop thee met cafeïne, telt dan weer voor driekwart van een kop water.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht.
Het diuretisch effect
Dranken als thee en koffie, hebben een diuretisch effect, wat betekent dat de aanmaak van urine in de nieren wordt gestimuleerd. Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde.
Water. Een kopje koffie bestaat voor 98% uit water, maar dit belangrijke element wordt nog wel eens over het hoofd gezien.
In bijna alle voedingsmiddelen zit vocht, maar alleen de volgende voedingsmiddelen worden als vocht geteld: Dranken zoals water, thee, koffie, melk, frisdrank, limonade, fris- drank en alcoholische dranken.
Koffie en thee kun je dus met een gerust hart bij je watersom optellen. Let daarbij wel, een kopje thee is niet gelijk aan een kopje water. Zo is een kop koffie het equivalent van een half kopje water. En een kop thee met cafeïne, telt dan weer voor driekwart van een kop water.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
De meest ideale watertemperatuur om koffie mee te zetten is 92-96 °C. Als je kokend water op de koffie schenkt, verbrandt de koffie. Te koud water geeft onvoldoende extractie, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn.
Sommige mensen denken dat je uitdroogt van koffie, maar dat is niet waar. De cafeïne in koffie zorgt er alleen voor dat het vocht je lichaam relatief sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Maar je verliest niet meer vocht. Je droogt dus niet uit van koffie.
De bijwerkingen van te veel koffie
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Veel water drinken is gezond
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 1,5 tot 2 liter te drinken op een dag. Dat zijn zo veel glazen. Het hoeft niet per se water te zijn, alle dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol dragen bij aan je vochtinname.
Als je teveel water drinkt, dan kan je lichaam dit niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. De zoutbalans wordt verstoord en je hersencellen kunnen dan uitzetten (ze nemen meer water op, dan dat ze gewend zijn).
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Water, koffie en thee om af te vallen
Kruidenthee en water kun je onbeperkt drinken. En vind je alleen water een beetje saai, dan is water met een smaakje een optie waar je eindeloos mee kunt variëren!
Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen!Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken.
Smaak neutraliseren
Het glaasje water heeft alles te maken met het proeven van koffie. Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven.
Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden. Zwarte thee: 95-100 graden.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
De helft is weg na een week
Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.