''t Geen men niet weet, deert het herte niet, van iets geheel onbekends kan men geen smertelijke aandoening hebben' (Tuinman I, 331).
Eigenlijk moest men zeggen wie waagt, die wint, doch door 'ausgleich' is dit veranderd in wie (niet) waagt wie (niet) wint of die (niet) waagt die (niet) wint. Andere voorbeelden zijn: wat niet weet wat niet deert; wie eerst komt wie eerst maalt; wie appelen vaart wie appelen eet; die dan leeft die dan zorgt (Br.
Ook kent de Nederlandse taal het spreekwoord wie niet waagt, die niet wint: wie niets onderneemt, slaagt ook nergens in. Dit spreekwoord kent sinds de 20e eeuw ook een variant met een seksuele connotatie: wie niet waagt blijft maagd.
Wat de vos niet weet, weet de haas ook niet.
Het is moeilijk iets te weten als het je nooit verteld is.
Spreekwoorden: (1914) Hij is zoo glad als een aal, d.i. men heeft geen vat op hem, hij weet zich door zijne slimheid uit alle ongelegenheden te redden; vroeger ook in de bet.: daar is niets van hem te halen, hij is geldeloos, 'zoo naakt als een luis'.
Deze gedachte vindt men in het middeleeuwsch Latijn uitgedrukt door de woorden non oculo nota res est a corde remota; quod non videt oculus cor non dolet.
Zeik is een bijtend vleesetend vleesverterend zuur.
De betekenis is hartstikke transparant: als je niet dankbaar kan zijn met de kleine dingen van minder waarde, dan verdien je het niet om iets groters en waardevollers te krijgen.
d.w.z. 'in (of achter) lieden, die zich weinig uitlaten, zit (steekt) dikwijls meer dan men naar den uiterlijken schijn vermoeden zou. Vaak gebezigd met betrekking tot of in toepassing op min gunstige eigenschappen (arglistigheid, dubbelhartigheid, valschheid en derg.)
terecht, niet zonder reden
Voorbeelden: `Laten zien dat alle moeite niet voor niets is geweest. `, `Het is niet voor niets dat het afgelegen complex nu wordt beveiligd.
wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest Nederlands spreekwoordenboek.
Zoals 'Wat in het vat zit, verzuurt niet' betekent 'Iets wat goed is en goed bewaard wordt, verliest zijn waarde niet'. De herkomst van dit gezegde komt uit onze biergeschiedenis. Vroeger werd bier erg jong gedronken.
'Wat van ver komt, is lekker'. Klopt dat wel? Het oude Nederlands spreekwoord zegt: Als iets van ver komt zal het bijzonder zijn, zal het veel moeite gekost hebben om te verkrijgen en daardoor doet men alsof het heel prettig en goed is.
Uit Westgermaans *saikjan 'doen druppelen'. Die (niet in het Fries of Engels aangetroffen) vorm heeft blijkbaar ouder *saihjan vervangen, dat nog in Ohd. seihhen 'smelten; urineren' bewaard is.
Zeiken definities
Vervoegingen: heeft gezeikt/gezeken (volt. deelw.) 1) klagend praten over iets Voorbeeld: `Zit niet zo te zeiken, maar doe er wat aan!`Synoniemen: ...
Je kunt er wel mooi over spreken, maar laat het eerst maar eens zien! Dit is de betekenis van dit bekende voetballied. Laten zien is beter dan vertellen!Doen is belangrijk en overtuigender dan praten!
Als het Nederlands de benaming van de taal heeft overgenomen uit een andere taal, ontbreekt de -s(ch) vaak. Latijn is een vernederlandsing van (lingua) latina, zoals de taal in het Latijn zelf heette.
Een kleine tussenliggende afstand hebbende met betrekking tot iets.
Bij een tussenbouw kookplaat wordt het gehele stuk aanrecht weggehaald en vervolgens vervangen voor een tussenbouw kookplaat. Ten opzichte van een inbouw kookplaat is een tussenbouw kookplaat dan ook dieper (vaak 60 of 70 cm diep).