broodzakken: horen bij restafval; vervuild papier, waar bijvoorbeeld frituurvet aan hangt: hoort bij restafval.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
In de nieuwe PMD-zak mogen dezelfde afvalsoorten als de oude, met toevoeging van verpakkingen van zuiver plastic. Hiermee bedoelen we verpakkingsafval dat alleen uit plastic bestaat (zonder aluminiumlaagje, bijvoorbeeld) en in een normaal huishouden ontstaat.
Gft. Gft staat voor groenten-, fruit- en tuinafval. Etensresten mag je in een gft-container gooien. Zowel groenten en fruit als dierlijk keukenafval, kaaskorsten zonder plastic, eieren en eierschalen, brood, noten en pitten mogen erbij.
Alleen speciale gft-inzamelzakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo zijn toegestaan, omdat ze ervoor zorgen dat mensen hun gft-bak gebruiken.
In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit vanaf 1 april 2023 statiegeld. Gooi deze dus niet weg, maar lever ze in.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Net als oud brood of kapjes die niemand in huis wil eten. Het mag allemaal (zonder verpakking) in de gft-container. Van het gft maken verwerkers biogas en compost. Zo krijgen uw etensrestjes ook een mooie bestemming.
Wat met folies, bloempotjes en plantentrays? Folies, bloembakjes en plantentrays mogen voortaan ook in de blauwe zak. Je PMD-zak kan je dan meegeven met de tweewekelijkse ophaling of naar het recyclagepark brengen.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT.
Wat is grofvuil? Grofvuil is groot, huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak past. Zoals banken, stoelen, kasten en strijkplanken.
Vanaf vandaag mogen alle koffiepads en theezakjes bij het groente- fruit- en tuinafval (gft).
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
In het kader van koffiepads en theezakjes gaat het om een mengsel van twee verschillende afvalstromen. De ene afvalstroom is perfect composteerbaar, dat is het koffiegruis en de thee.De andere afvalstroom, is plastic en composteert niet en moet op een andere manier verwerkt worden.
Van groente-, fruit- en tuinafval is het meestal wel bekend, maar wist u dat ook etensresten in de gft-bak of -container mogen? Denk hierbij aan pinda- en notendoppen, brood-, deeg-, rijst- en pastaresten, botjes, visgraten, eierschalen losse theeblaadjes en koffieprut.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Metalen verpakkingen zijn bijvoorbeeld bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes. Ook cupjes van waxinelichtjes en aluminiumfolie vallen onder metalen verpakkingen. In de meeste gemeenten gooi je metalen verpakkingen samen met plastic en drinkpakken weg.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Bij het plastic of in de vuilnisbak? Drinkpakken (of drankenkartons) zijn bijvoorbeeld verpakkingen van melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus. Grote en kleine pakjes: je kunt ze in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren met de plastic verpakkingen (pmd).