Blauwe steen is net als marmer een kalksteen. Anders dan marmer, dat veelal wit of grijs van kleur is, is blauwsteen blauwgrijs van kleur. De kalksteen bevat overigens niet alleen kalk van water, maar ook kalk van skeletten van kleine diertjes als schelpdieren en sponsdieren.
Belgische hardsteen wordt ook wel eens blauwe steen of arduin genoemd. Het is een soort kalksteen. Wat deze blauwe hardsteen typeert zijn de vele resten crinoïden in de steen. Dit zijn kleine diertjes die vroeger op de zeebodem leefden.
Om kalksporen te verwijderen van blauwe hardsteen, kunt u bij een drogist of apotheek om een oplossing van kalium-aluin vragen. Meng een deel kalium-aluin met 4 delen water en breng deze oplossing aan op de kalksporen.Laat de oplossing een volledige nacht intrekken voordat u deze wegspoelt met water.
Kalkhoudend natuursteen is een verzamelnaam voor alle natuur-steensoorten met als hoofdbestanddeel calciumcarbonaat. Tot deze groep behoren marmer- en kalksteensoorten, zoals carrara marmer, travertin, kalksteen en blauwe hardsteen.
Natuursteen zoals graniet, kwartsiet, basalt en leisteen bevatten nagenoeg geen kalk. Men kan natuursteen vloeren vervaardigd van dit materiaal op andere wijze onderhouden dan vloeren van kalkhoudend natuursteen zoals marmer.
De beste en bekendste manier om kalkaanslag te voorkomen, is om van hard water zacht water te maken. Hierdoor wordt het calcium uit het leidingwater gefilterd, zodat je ook geen kalkaanslag meer hebt. Het filteren van het kalkwater doe je met een waterontkalker, zoals die van Omega.
Kalksteen is een afzettingsgesteente dat bestaat uit een versteende opeenhoping van calciumcarbonaat (kalk, CaCO3) en dat vooral gevormd wordt in een marien milieu.
Kalksteen, met zijn geelwitte kleuren, is een vaak voorkomende rots en is bijna overal te vinden. Maar de geelwitte kleuren zijn eigenlijk ook geen goed criterium; zo kan een specialist zonder probleem verschillende stenen met dezelfde kleuren opsommen.
Kalklagen worden gevormd door de resten van schaaldiertjes, koraal e.d. Kleisteen, zandsteen en sommige kalkstenen. Kalksteen is uit kalk gevormd en bevat vaak fossielen, die iets vertellen over de herkomst van het kalk.
Specifieke eigenschappen van Belgisch Hardsteen vloeren
Hardsteen is een kalkhoudende natuursteen met een open structuur en is daarom gevoelig voor vlekken. Tevens is de steen relatief zacht waardoor krassen kunnen ontstaan. Veel liefhebbers van natuursteen vinden dit ietwat doorleefde uiterlijk van de vloer erg mooi.
Blauwe steen (arduin) is wellicht de bekendste natuursteen, gekenmerkt door zijn blauwgrijze kleur. Door zijn unieke eigenschappen en de vele mogelijke bewerkingen wordt deze natuursteen veelvuldig gebruikt, in elk type woning, zowel binnen- als buitenshuis.
Reinig uw tegels met neutrale zeep op basis van lijnolie of marseillezeep, opgelost in lauw water. Het zeepwater zal uw steen voeden en eventuele kleine krasjes verdoezelen. Spoelen is niet nodig. Droog de vloer gewoon af met een in lauw water gespoelde dweil en de klus is geklaard!
Kalksteen is een natuursteensoort en dat betekent dat geologische processen dit materiaal eeuwenlang 'geboetseerd' hebben. Dat kan je ook zien, want fossielen van schelpen, dieren, planten of koralen zitten in de steen verweven.
Meer informatie over blauwsteen (arduin).
Blauwsteen / blauwe steen is een algemene noemer voor een kalksteen met een blauwgrijze kleur. Deze natuursteen soort betreft een afzettingsgesteente en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van fossiele insluitingen, oftewel diertjes met een kalkskelet.
Door haar poreuze structuur kan het gesteente snel vuil worden.Daarom is kalksteen schoonmaken essentieel, hierdoor kan verkleuring of aantasting voorkomen worden. Het gesteente is niet zuurbestendig, we raden het dus ten zeerste af om met eigen huis, tuin en keukenspullen aan de slag te gaan.
A: Ja, in principe kan kalkzandsteen tegen vocht. Sterker: het is in staat vocht op te nemen en gecontroleerd weer af te staan. Maar als u kalkzandsteen verwerkt in regenachtige omstandigheden, is het mogelijk dat het te veel vocht opneemt en gaat verkleuren of gaat 'zwemmen'.
Deze kalksteen komt bijna overal in Nederland voor, maar alleen in Zuid-Limburg zit deze niet zo diep onder de grond en is dus gemakkelijk te winnen. Soms zie je in kalksteen nog hele schelpen zitten. Ook vind je er fossielen van andere zeediertjes. Dat komt omdat kalksteen uit schelpen en skeletten is ontstaan.
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium (kalk, Ca) en magnesium in de vorm van magnesiumoxide (MgO) dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen.
Zandsteen komt vooral voor in de kleuren wit, crème, geel en rood en is vaak wat onregelmatig van structuur. Veelal wordt voor een doffe afwerking gekozen. Zandsteen is vorstbestendig. Kalksteen is aderig qua structuur en in het materiaal zijn vaak fossiele resten van planten en dieren te zien.
Tot de zachte steensoorten rekenen we onder meer marmer, kalk- en zandsteen.
Wit is de zachtste soort. Na speksteen een geliefde steen om in te beeldhouwen. De witte variant kan nog meer of minder transparant zijn. Typisch voor albast zijn de opake “wolken” in een verder transparantere steen.
Natuurstenen tegels kun je net als andere tegels ook van kalk ontdoen door dikbleek te gebruiken, zegt Marja. ,,Zeker als je oranje-achtige aanslag hebt op tegels en voegen. Te veel samenklontering van zeepresten met kalk. Met een sponsje deppen en nu komt het: overgieten met kokend heet water.
Opteer voor een pH-neutrale zeep, zoals Marseille-zeepvlokken, Carolin, … Waterafstotende producten (op basis van water) beschermen jouw blauwe steen. Olieafstotende producten beschermen de steen, maar versterken en versnellen de patina.
Onderhoud natuursteen vloer
Let erop dat u altijd zachte schoonmaakmiddelen gebruikt. Gebruik dus nooit middelen zoals azijn, citroen of andere schoonmaakmiddelen met een hoge pH-waarde. Baksoda is ook af te raden om te gebruiken.