Incubatietijd: Bij klachten: 1-3 weken. Voor
Besmetting en preventie
De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein. Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks.
Hoe besmettelijk is chlamydia? Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kun je de ziekte ongemerkt doorgeven.
De multidisciplinaire richtlijn Seksueel overdraagbare aandoeningen voor de 2de lijn geeft voor chlamydia en gonorroe een incubatieperiode aan van respectievelijk 14 en 8 dagen.
Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen.
Bij chlamydia krijg je medicijnen van je huisarts of de GGD-arts. Dit heet een antibioticakuur. Je klachten gaan dan over en de soa is weg.
Je kunt anderen besmetten zonder dat je het merkt. De behandeling is met pillen. Wacht met seks tot 1 week na het starten met pillen. Vertel je sekspartners dat je chlamydia hebt.
Je hebt geen klachten
Wacht dan met testen tot 2 weken na je laatste keer seks zonder condoom. Na 2 weken zit er zoveel soa in je plas, vocht uit de vagina, plasbuis of anus (poepgat) dat je het met een test kunt zien. Test je te vroeg, dan kan de test laten zien dat je geen soa hebt, terwijl je wel besmet bent.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Chlamydia: hoe lang moet ik wachten met testen? Bij chlamydia heb je te maken met een incubatietijd van tien dagen. Dat wil zeggen dat als jij met nieuwjaarsdag onveilige seks hebt gehad, je jezelf pas op 10 januari betrouwbaar kunt testen op chlamydia.
Stom, want soa's als chlamydia kunnen zich ook zonder klachten ontwikkelen. En te lang rondlopen met een soa kan gevaarlijk zijn. Daar weten Kim, Tamar en Max alles van. Zij liepen langer dan een jaar rond met chlamydia.
Vanaf het moment dat je een SOA oploopt totdat de behandeling is afgerond, ben je besmettelijk voor anderen. Ook als je geen klachten hebt, of als deze zo vaag zijn, dat je er geen last van hebt. Waarschuw daarom je partner(s) met wie je seksueel contact hebt gehad.
Tussen 2 dagen en 2 weken na de besmetting kunt u last krijgen van groene, vaak onaangenaam ruikende vaginale afscheiding. Het plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven. Sommige vrouwen merken niets van de infectie. De infectie kan zich naar de eileiders uitbreiden.
Verschijnselen bij de man
pijn of branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.
Blijkt uit de soa-test dat je chlamydia hebt? Dan moet je je snel laten behandelen.Je krijgt daarvoor antibiotica. Dit medicijn doodt de chlamydia-bacterie.
Ben je besmet, maar ben je zelf (nog) niet ziek? Dan kan je ook anderen besmetten. Hoe groot die kans is, is minder duidelijk. Vermoedelijk kan je twee tot drie dagen voor je zelf ziek wordt al anderen besmetten.
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt.
Als uitgangspunt voor bron- en contactonderzoek houden we de volgende besmettelijke periode aan: Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen.
U kunt het virus meestal niet meer verspreiden als 2 van deze 2 punten voor u kloppen:U heeft 24 uur of langer geen klachten meer.Het is 5 dagen of langer geleden dat u klachten kreeg.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Als je eenmaal chlamydia hebt gehad, dan kun je het helaas opnieuw krijgen. Dus als jij van de chlamydia af bent, maar je sekspartner niet, dan kun jij dus zo weer opnieuw kampen met chlamydia.
Ja. Een Chlamydia infectie kan behandeld worden met antibiotica. Voor de meeste Chlamydia infecties is een eenmalige dosis antibiotica voldoende.