De meest voorkomende vorm van ijs is als kristallijne materie met een geordende kristalstructuur, die in de vorm van kleine deeltjes een ijskristal wordt genoemd. Er bestaat echter ook amorf ijs met een willekeurig opgebouwde structuur.
IJs is bevroren water of de bevroren bovenste laag van water. De vorming en aangroei van natuurijs is een proces dat van verschillende factoren afhangt. De vorming en aangroei van natuurijs is een uiterst ingewikkeld proces. Temperatuur, wind, bewolking en vochtigheid zijn van grote invloed.
Dat zie je doordat er ijs ontstaat. IJs is erg bijzonder, omdat waterdeeltjes in het vaste ijs verder uit elkaar zitten dan in het vloeibare water. In een liter ijs zitten daardoor minder waterdeeltjes dan in een liter water. En dus weegt een liter ijs minder dan een liter water en drijft ijs op water.
Het percentage water in een ijsmix ligt tussen de 60% en 70%. In ijs met de juiste schepeigenschappen zal ongeveer 50% van het water omgezet zijn in ijskristallen.
Waterijs: wordt gemaakt van water, suiker en een smaakje.Sorbetijs: wordt gemaakt van water, suiker en vruchtenmoes.Roomijs: wordt van melk gemaakt met suiker en een smaakje.
Een unieke eigenschap van ijs is dat het bij een temperatuur van 0 graden ca.10% lagere dichtheid heeft dan vloeibaar water. In de thermodynamica heeft de lage dichtheid van ijs tot gevolg dat het onder hogere druk een lagere smelttemperatuur heeft; een vrij unieke eigenschap.
Sommige beesten kunnen 5 maanden ingevroren zijn overleven. Wanneer een sloot of plas bevriest, vormt zich een laagje ijs op het wateroppervlak. Dit isoleert het waterlichaam en vertraagt zo het afkoelen van het water wat eronder zit. Dit heeft tot gevolg dat sloten en plassen meestal niet tot de bodem toe bevriezen.
Vitamines en mineralen
In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen. Vanille bonen bevatten bijvoorbeeld veel antioxidanten en wat magnesium.
De 'Golden Opulence Sundae', zoals de ijscoupe heet, is het duurste ijsje ter wereld. NEW YORK – Restaurant Serendipity in New York serveert een ijsje dat 800 euro kost. De 'Golden Opulence Sundae', zoals de ijscoupe heet, is het duurste ijsje ter wereld.
Wanneer de fase van een stof van belang is, schrijven we deze met de (kleine) letters s, l, g tussen haakjes achter de molecuulformule: ijs: H2O(s);
De Romeinen maakten van sneeuw uit de bergen, gemengd met honing, rozenwater en fruit al een soort van sorbet. In 1292 was het Marco Polo die van zijn verre reizen een recept van ijs mee bracht naar Venetië. Dit was het eerste ijs wat door kunstmatige bevriezing gemaakt werd.
Hoe kouder het ijs, hoe lichter het is. Zoals we al zagen, heeft water onder de 4 graden een steeds lager wordende soortelijke massa. Bij -2 graden weegt zuiver ijs ca.0,92 kg per 1 liter, bij -10 ongeveer 0,85 kg per liter.
In tegenstelling tot andere stoffen, zet water bij bevriezing uit en krimpt het zodra ijs weer overgaat in water. Een massa van 1000 kg water heeft de inhoud van 1 m3 en zal bij bevriezing een volume gaan innemen van ca. 1,1 m3. IJs heeft dus een lagere soortelijke massa (is lichter) dan water en blijft daarom drijven.
In vloeibaar water bewegen de moleculen los rond. Water bevriest bij een temperatuur onder nul graden Celsius. Als het bevriest dan wordt het ijs. In ijs bewegen de moleculen niet meer los rond, maar vormen kristallen.
Culinair gezien is het eten maar voedingskundig drinken. Een waterijsje is eigenlijk niets meer of minder dan bevroren limonade en die plas je voor 99% weer uit. Bij roomijs zou ik minder stellig zijn omdat daar meer vaste bestanddelen in zitten, hoewel dat ook grotendeels uit water bestaat.
Een ijsklontje blijft drijven op water, dan komt omdat ijs ook lichter is dan water. IJs is zelfs lichter dan olie, daarom drijft het ook op olie. Als het ijs smelt dan wordt het water.
Omdat de dichtheid van ijs kleiner is dan water gaat het ijsblokje blijven drijven. Omdat de dichtheid van ijs groter is dan dat van ethanol gaat het ijsblokje zinken naar de bodem.
Vaste stof = een van de fasen, bij water is dit ijs. Vloeistof = een van de fasen, bij water is dit vloeibaar water. Gas = een van de fasen, bij water is dit waterdamp dat je niet kun zien.
1 liter vloeibaar water weegt 1 kilo. 1 liter bevroren water weegt minder dan een kilo. Het soortelijk gewicht van goed roomijs is groter dan dat van water, het is meer geconcentreerd dankzij de melk en het fruit. Dus voor hetzelfde volume, moet je roomijs normaal meer wegen als de kwaliteit goed is.
Water is niet vloeibaar, maar vast en dan noemen we het ijs. Of gasvormig en dan is het damp. Maar het is altijd water.
De formule van water is H2O. Dit betekent dat een watermolecuul is opgebouwd uit twee waterstofatomen (H-atomen) en een zuurstofatoom (O-atoom).
De zuivere stof water is een ontleedbare stof of een verbinding. De zuiver stof water is opgebouwd uit moleculen H2O. Een watermolecuul bestaat uit twee verschillende atoomsoorten. Elementen hebben moleculen die bestaan uit één atoomsoort.
Je wordt er gelukkig van
IJs is een prefecte traktatie en verkrijgbaar in zoete smaken waar iedereen van geniet. Maar wist je dat ijs je echt gelukkig kan maken? Er wordt namelijk een stofje aangemaakt als je ijs eet. Dit stofje heet serotonine en zorgt voor een positief en gelukkig gevoel!