Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Maatregelen zijn vrij eenvoudig: dek de regenton af, ontstop een verstopte dakgoot en verwijder laagjes water in huis en de tuin. Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.
Door samen te werken verspreiden ze meer feromonen en komen er meer dames. Het is voor een vrouwtjes mug vrijwel onmogelijk om “ongeschonden” door zo'n zwerm heen te vliegen. Door te zwermen maken mannetjes muggen de meeste kans een vrouwtjes mug tegen te komen, in te sluiten en te kunnen bevruchten.
Lichaamstemperatuur. Eenmaal afgekomen op de geur/koolstofdioxide van mensen, zien muggen vervolgens alsof zij door een nachtkijker kijken de lichaamswarmte. De ene persoon is warmer dan de andere, wat meteen ook weer een reden is waarom de één meer gestoken wordt dan de ander.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Hoe vaak bijt een mug? Als een mug de kans krijgt om haar buikje rond te eten, bijt ze niet meer dan één keer. Maar als je een mug halverwege haar maaltijd stoort, dan zal ze proberen om je nog een keer te bijten om haar honger te stillen.
Nutteloze oplossingen tegen muggen
De verklaring hiervoor is eigenlijk eenvoudig. Deze insecten slapen overdag en gaan pas in de avond op zoek naar voedsel (jouw bloed, dus) voor de ontwikkeling van hun eitjes. Het moment dat jij de lampen aan doet, is toevallig net het moment dat zij actief worden.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Vooral in de nacht moet je uitkijken om geprikt te worden door een mug. Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
Steekmuggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze mijden het licht liever. De mugen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen. Dat je ze 's avonds ziet zoemen in je slaapkamer, heeft simpelweg te maken met het feit dat je meer insecten ziet in het licht.
Muggen zijn nuttig: ze bestuiven planten
Ja, zeker wel. Niet alleen bijen bestuiven onze planten, muggen kunnen er ook wat van. Vooral de planten en bloemen in waterrijke omgeving kunnen op bezoekjes van de mug rekenen. Trouwens, 'mug' is nogal een breed begrip, want er zijn er meer dan 3000 soorten.
Niet krabben!
Het is vaak erg moeilijk om van een muggenbeet af te blijven, maar dat maakt het alleen maar erger. Hoe meer je krabt, hoe beter het gif zich kan verspreiden en hoe erger de jeuk wordt. Bovendien vergroot je de zwelling, maak je je huid stuk en kun je zelfs een infectie veroorzaken.
Een volwassen mug leeft ongeveer één tot twee maanden. Gedurende deze tijd zal de mug moeten zien te overleven, voeden en zichzelf te reproduceren. Net als mensen en andere wezens hebben muggen energie nodig om zich voort te bewegen en in leven te blijven.
Het beste antwoord. Het steekorgaan van een gewone steekmug is ongeveer half zo lang als het lichaam. De lichaamslengte van de gewone steekmug is 3-7 mm dus je beddengoed moet zeker 3,5 mm dik zijn voor een mug er niet meer doorheen kan prikken.
Het kan parasieten en virussen verspreiden. Malaria, gele koorts, dengue, zika- en chikungunyavirussen worden op de mens overgebracht door de mug. Het gevolg: jaarlijks zo'n twee miljoen doden. Dat is aanzienlijk meer dan de mens zelf op zijn geweten heeft: die maakt wereldwijd zo'n 475 duizend slachtoffers per jaar.
Wanneer een mug bijt, boort ze met haar scherpe monddelen een gaatje in een bloedvat. Tegelijkertijd sproeit ze speeksel met antistollingsmiddel in de huid. Zo blijft het bloed vloeibaar en kan de mug het bloed blijven drinken. Het muggenspeeksel zorgt voor de muggenbult.
Zoemende muggen prikken niet, zeggen ze. Maar pas op! Eenmaal geland op jou, gaan ze meteen op zoek naar bloed.
Muggen leggen eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes, vaasjes, dakgoten en regentonnen. Zorg er dus voor dat dakgoten goed doorlopen. Gooi ook na iedere regenbui stilstaand water weg uit bakjes, vazen, emmers en bloempotten.
Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het 't lichaam rondpompen.
Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.