Zwemmen is namelijk heel intensief waardoor je al snel je longinhoud zult verbeteren. In het begin zul je wellicht na een paar baantjes al buiten adem zijn, maar geef niet op en blijf regelmatig gaan! Dan merk je hoe snel je eigenlijk al werkt aan je conditie. Je bloedsomloop en longinhoud zullen je dankbaar zijn.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Meer dan 30 minuten zwemmen is een actieve training waarbij je meer calorieën verbrandt dan een halfuur hardlopen. Het is heel intensief, maar tegelijkertijd ook de meest blessureloze sport die er bestaat. De kans is klein dat je met zwemmen iets overbelast.”
Zwemmen als krachttraining – het kan!
De sterke, constante weerstand van het water maakt van zwemmen echt een full-body workout. Verschillende zwemslagen leggen de focus echter op verschillende spiergroepen. Met de schoolslag train je vooral je brede rugspier (net onder je schouders), buik- en bilspieren.
De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden de beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Aangezien zwemmen een fullbody workout is, kun je vanzelfsprekend (zeer) gespierd worden door te zwemmen. Wel hangt het af van de manier waarop je zwemt welke spieren je traint. Zo kun je zwemmen vergelijken met hardlopen. Sprinters zijn gespierd(er) dan langeafstandslopers.
Een goede conditie
Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
In tegenstelling tot andere duursporten, is zwemmen een cardiotraining voor je hele lichaam. Je gebruikt je armspieren (biceps en triceps) om je lichaam door het water te trekken en de spieren in je schouders (deltaspieren) en rug (latissimus dorsi of brede rugspier) geven je slagen extra kracht en snelheid.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten.Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Moe na zwemmen
Maar tijdens het zwemmen train je alle spieren in je lichaam. Deze vorm van bewegen staat garant voor cardio, kracht én techniek training. Je gebruikt je buikspieren, biceps, triceps, bilspieren, hamstrings én quadriceps. Het is geen wonder dat je lichaam zo vermoeid raakt.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Een kilo vet is 9000 kcal. Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Regelmatig baantjes trekken verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Zwemmen verlaagt namelijk je bloeddruk en cholesterolniveau. Voorwaarde daarbij is wel dat je wekelijks minimaal drie keer 30 minuten zwemt.
Hoe vaak moet je zwemmen? Over het algemeen is het makkelijker om af te vallen als u 30 tot 45 minuten, en dat drie of vier keer herhaalt per week. Het allerbeste advies van de wereld zal je echter niet helpen als je meteen te snel wil gaan en alleen focust op die verbrande calorieën.
Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit. Het zwemmerk vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." - Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. - Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. - Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Als je stijve of pijnlijke spieren hebt van je vorige workout, is zwemmen een heel goede manier om daar vanaf te komen. Ondanks dat krachttraining het beste is voor het opbouwen van kracht in je botten, zorgt zwemmen ervoor dat je botten compacter worden zonder spanning op je gewrichten te zetten.
Schoolslag: ideaal om sterke arm- en borstspieren te krijgen. Vrije slag: vooral je arm- en schouderspieren worden steviger. Rugslag: je buikspieren krijgen hierdoor een stevige boost.
Het zijn vooral de spieren van het bovenlichaam, wat door de lichaamsbouw van de zwemmers en zwemsters wordt bevestigd. Bij het fietsen, integendeel, verstevigt men vooral het onderlichaam, ten nadele van het bovenlichaam, dat wat verwaarloosd wordt wanneer men fietst. Een perfecte "match" tussen de twee disciplines!
Omdat je bij zwemmen meerdere buikspieren traint en bovendien vaak voor langere tijd inspanningen uitoefent, is zwemmen zeker een goede manier om een sixpack te trainen. Wel is het verstandig om jouw zwemactiviteiten steeds aan te vullen met elkele specifieke buikspieroefeningen, zoals sit-ups.
Zwemmen is perfect voor mensen die gespierdere en sterkere armen willen. Het is een sport waarbij je automatisch aan cardio doet en je alle spieren van je lichaam traint, en dan in het bijzonder je armen. Zwemmen vraagt immers veel van je armspieren die je gebruikt om in het water vooruit te komen.
Zwemmen verhoogt je hartslag zonder het lichaam te belasten, verstevigt de spieren, bouwt kracht op en verbetert je uithoudingsvermogen. Om variatie in je zwemtraining te brengen, kan je verschillende slagen afwisselen, bijvoorbeeld schoolslag, rugslag, zijslag, vlinderslag of vrije slag.
De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt, door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid, maar dat hoeft niet altijd. Een opgezette buik kan in ieder geval een erg onaangenaam, opgeblazen gevoel geven.