Binnen de EU moeten de huizen dus aan een bepaalde K-waarde voldoen. Volgens de nieuwe EPB-wetgeving uit 2015 mogen nieuwbouwhuizen niet hoger scoren dan K40. Een huis komt pas voor het passiefhuis-certificaat in aanmerking bij een K-waarde tussen de 10 en 20.
Isolatiewaarde van glas
Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Enkel glas isoleert slecht en heeft een U-waarde van 5,7. Het oud dubbelglas wat in de meeste Nederlandse woningen is toegepast, heeft een U-waarde van 2,7. Isolerend HR++ glas heeft een U-waarde van 1,2.
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2)
Glas vervangen doe je vooral voor een beter comfort in huis. Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, je de kozijnen laat vervangen of als je een huis energieneutraal wilt maken.
Check hier welk isolatieglas in jouw ramen mogelijk is. In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar niet altijd triple glas. Vacuümglas is wel mogelijk. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Hoogrendementsbeglazing (1,0 of 1,1-glas) heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten. De spouw tussen de glasplaten kan gevuld zijn met een edelgas (bijv. Argon) in plaats van lucht bij dubbelglas.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
2) Isolatiewaarde glaswol en de lambda
De lambdawaarde voor glaswol ligt tussen de 0,031 – 0,044 W/mK (Watt per meter Kelvin). Voor de lambda geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren.
Deze waardes vindt u vaak op de website of in de brochure van de fabrikant. De Uw-waarde is de gecombineerde waarde van het kozijn, het raam en het glas. Opmerkelijk is dat dubbel glas met een goed geïsoleerd kozijn een betere Uw-waarde heeft dan triple glas met een slecht geïsoleerd kozijn.
Er zitten veel voordelen aan triple glas:
Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleeert. Triple glas zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in zowel warme als koude dagen. In de winter houdt het glas de warmte binnen en houdt het koel in de zomer. Ook heeft u door triple glas minder last van koudeval.
Hr++ glas beschikt over een extra (vrijwel onzichtbare) coating aan de binnenzijde die de warmte weerkaatst waardoor deze beter in de woning blijft. Hr++ glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een edelgas, vaak argon, die zorgt voor een betere isolerende werking van het glas.
Bij glasverwarming, ook IQ Glas genoemd, komt de warmte niet uit een radiator, maar van het glas. Aan glas wordt een metaalcoating toegevoegd die warmte uitstraalt wanneer hij onder elektrische spanning wordt gezet. De raampartijen worden via een thermostaat geregeld.
Thermische breuken ontstaan door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Bij temperatuurverschillen van meer dan 30 °C, kan glas breken.
De spouw speelt naast de glasplaten een belangrijke rol met betrekking tot de isolatiewaarde of U-waarde. Voor HR glas geldt een minimale spouwruimte van 6mm. Bij HR++ glas geldt weer een minimale spouwruimte van 14mm. Je moet onthouden; hoe dikker het glas, hoe hoger de isolatiewaarde.
Waarin verschilt HR++ glas van het oude dubbel glas? Op de eerste plaats is HR++ wat dikker, omdat de spouw tussen de twee ruiten breder is; daarnaast is er een (onzichtbare) coating op één van de twee ruiten aangebracht en tenslotte is de luchtspouw niet met lucht, maar met een edelgas gevuld.
De leeftijd van uw dubbel glas is te herkennen aan de code binnenin de spouw. Hierin staat de productiedatum vermeld. Zo weet u hoe lang uw ruit al in uw kozijn zit. Is uw ruit al erg oud (20 jaar of ouder) dan is de kans erg groot dat u nog oud dubbel glas heeft.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen.Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Triple glas zorgt voor een betere isolatie van je kozijnen en dus ook van uw woning. Door deze extra isolatie blijft uw woning in de zomer lekker koel en gaat er in de winter zo min mogelijk warmte verloren. Bovendien is er door de hoge isolatie minder sprake van koudeval wat een grote winst in comfort oplevert.
Nadeel 2.
Triple glas is niet alleen een stuk zwaarder, maar door de extra glaslaag en spouw ook een stuk dikker. Wanneer u uw bestaande dubbelglas wilt vervangen door triple glas, dan moet er wel verdoende ruimte in de sponningen van uw raam aanwezig zijn om het glas te kunnen plaatsen.