Leptospirose is een ernstige bacteriële ziekte bij honden, die soms een dodelijke afloop heeft. De infectie kan worden overgedragen op de mens. De ziekte wordt veroorzaakt door een wereldwijd voorkomende bacterie: Leptospira.
Dit vaccin geeft bescherming tegen 4 in plaats van 2 soorten Leptospira bacteriën. Als uw hond wel is geënt met een andere leptospirose enting, maar nog niet met het verbeterde vaccin, dan moet deze nieuwe vaccinatie na 3-4 weken worden herhaald.
De meest gesignaleerde symptomen in Nederland zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, diarree, braken en verminderde urineproductie. De meest voorkomende lichamelijke bevindingen zijn icterus, conjunctivale vaatinjectie, hepatomegalie, meningeale prikkeling, lymfadenopathie en splenomegalie.
Leptospirose is een zoönose, veroorzaakt door Leptospira spp. Dit zijn lange, dunne, kurkentrekkerachtige bacteriën. Er zijn meer dan 250 soorten leptospiren bekend, aangeduid als 'serovar'.
Het risico bestaat dat het rund leptospirose via de urine overdraagt op de mens (bijvoorbeeld door urine op wondjes, inademen van urinedamp (denk aan reinigen met een hogedrukspuit). De ziekte wordt bij de mens melkerskoorts genoemd.
Sommige knaagdieren, zoals de bruine en zwarte rat, kunnen ernstig ziek worden van de pest, andere knaagdieren vertonen weinig symptomen. De mens kan ook via vlooienbeten besmet worden. Besmetting kan ook plaatsvinden door contact met weefsels of vloeistoffen van besmette dieren of het inademen van de bacterie.
Maar wist je ook dat ratten ons ziek kunnen maken? Zij kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Weil veroorzaken. Ratten verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten.
Een urineweginfectie is niet besmettelijk. We spreken van een ongecompliceerde urineweginfectie bij gezonde, volwassene, niet-zwangere vrouwen met een blaasontsteking.
Muizen zijn dragers van ziektekiemen.Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën.Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten.
Je kunt ziek worden van een rattenbeet, want ratten dragen meestal zeer schadelijke bacteriën en virussen met zich mee. De meest bekende ziekte door rattenbeten is misschien wel de rattenbeetziekte. Die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptobacillus moniliformis en die komt vrijwel bij alle knaagdieren voor.
Komt u regelmatig in aanraking met ratten of hun urine/uitwerpselen? Dan heeft u een hoger risico om ziek te worden van het seoulvirus of leptospiren. Klachten als gevolg van seoulvirus en leptospiren lijken op elkaar; bij beide zijn er griepachtige verschijnselen, koorts en in ernstige gevallen nierproblemen.
Leptospirose is een ernstige bacteriële ziekte bij honden, die soms een dodelijke afloop heeft. De infectie kan worden overgedragen op de mens. De ziekte wordt veroorzaakt door een wereldwijd voorkomende bacterie: Leptospira.
Door uw huisdier niet regelmatig te laten vaccineren bestaat het risico dat uw hond ziek wordt. En met regelmatig bedoelen we ook regelmatig. Indien de herhalingsvaccinatie (booster) niet op het juiste moment gegeven wordt, kan er geen goede immuniteit opgebouwd worden.
1e inenting: Hondenziekte en Parvo, eventueel besmettelijke leverziekte. 2e inenting: Parvo en Ziekte van Weil. 3e inenting: Hondenziekte, Parvo, Ziekte v. Weil, besmettelijke leverziekte (Cocktail inenting, deze kan ook nog het vaccin tegen parainfluenza bevatten)
Border Terriër
Een hond die door zijn karakter, vacht en bouw zeer geschikt is voor het vangen van ratten. Hij is fel genoeg om de ratten te doden en hebben een handig formaat voor als de ruimte wat kleiner is. Zijn vacht geeft hem voldoende bescherming tegen de beet van een rat.
Leptospirose (dat onder meer ook wel rattenziekte, melkerskoorts, modderkoorts of moeraskoorts wordt genoemd) is een zoönose, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een van de pathogene soorten van de Leptospira bacteriën, een geslacht van de dunne, spiraalvormige spirocheten.
Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak is de E-coli-bacterie de grote boosdoener. Deze zit normaal gesproken in uw darm, maar kan via uw ontlasting ook in blaas terecht komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u verkeerd afveegt: van achteren naar voren in plaats van voor naar achteren.
Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.
Lage rugpijn en buikpijn
Een herkenbare klacht bij een blaasontsteking is uitstralingspijn naar de onderrug en buik. De blaas ligt onder in het bekken. De pijn die daar bij een blaasontsteking optreedt wordt door twee factoren veroorzaakt. Ten eerste is er een lokale zwelling in de blaas vanwege ontstekingsoedeem.
Er zijn veel verschillende rattenvallen, denk aan inloopvallen, klapvallen en elektronische vallen. Bij de ene val blijft de rat leven en zet je hem uit, bij de andere is de rat direct dood of gaat hij later dood door gif.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.