Wanneer je de uil ziet dan is het vaak een teken dat je klaar bent om een bepaalde stap te nemen. Mocht je niet zeker weten of je er klaar voor bent dan is dit het teken wat je moet hebben. Het laat zien dat je het met vol vertrouwen op je kunt nemen, hoe lastig het ook kan zijn om te doen.
De uil is het symbool van de nacht en de dood. Omdat de uil een nachtdier is, werd de christelijke betekenis van uilen een symbool van degenen die de duisternis liefhebben: ongelovigen en ketters. In het oude Egypte stond de uil symbool voor de dood.
Kraanvogel. Deze vogel staat symbool voor geluk en een lang leven. De kraanvogel is in het verre oosten mateloos populair en staat naast geluk ook voor gezondheid en onsterfelijkheid.
Een uil is een nachtdier en kan dingen zien die anderen niet zien, hetgeen ook geduid wordt als wijsheid. Het was bij de Grieken al zo, Athena, de Griekse godin van de wijsheid, wordt vergezeld door een uil.
Dat uilen overdag niet kunnen zien, is overigens een fabeltje. Ze kunnen net als wij beter zien als er meer licht is, maar ze moeten hun ogen wel tegen fel licht beschermen door de pupillen te vernauwen en de oogleden dicht te knijpen (ook net als wij).
Een agressieve bosuil heeft het gemunt op fietsers op een fietspad in het Noord-Brabantse Knegsel. Meerdere mensen kregen flinke klappen van de roofvogel op hun hoofd, tot bloedens toe.
Uilen zijn heel herkenbare dieren. Hun afgeplatte gezicht met de grote ogen maakt van deze dieren mooie en statige wezens. Een van de meest typerende kenmerken is dat ze de kop rond kunnen draaien. Dat is nodig willen ze in verschillende richtingen kunnen kijken, want enkel zo kunnen ze in alle richtingen kijken.
In Nederland komen 8 soorten uilen voor: kerkuil, steenuil, ransuil, bosuil, velduil, sperweruil, oehoe, sneeuwuil, ruigpootuil. De laatste vier uilen zijn zeldzaam in Nederland. Ze worden hier op heel weinig plekken of sporadisch gezien. Meer lezen over deze uilen bezoek dan de website van de vogelbescherming.
De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter.
Betekenis Lieveheersbeestje
De betekenis van het lieveheersbeestje als totemdier staat voor plezier, geluk en vertrouwen. Hij staat voor de cyclus van het leven, van geboorte tot aan de dood.
De panda is een krachtig dier die staat voor rust en vastberadenheid.
Panda — De panda symboliseert een liefdevolle, zorgzame, speelse, zelfvoorzienende, dromer. Dolfijn — De dolfijn staat symbool voor redding, bescherming, optimisme en liefde. Zebra — De Zebra symboliseert harmonie en balans.
Minerva of Menerva is een personificatie van de goddelijke macht van het verstand, van de vindingrijkheid, van de menselijke geest en van de wijsheid. Als voorwerpen heeft ze een uil en een wapenrusting.
Zo laat de uil zijn territorium aan andere mannetjes weten. Maar het kan ook een lokroep zijn voor een vrouwtje. Die is voor haar kilometers verderop nog te horen.
Overdag roesten (rusten) bosuilen. Het liefst in een oude boom in het bos, op een boerenerf of in een stadspark. Ze zijn dan meestal minder goed te zien. Soms worden de uilen met veel herrie gestoord door andere vogels, zoals gaaien, mezen of andere kleine zangvogels.
Uilen zijn carnivoren en eten dus alleen vlees. Je moet ze prooidieren voederen, zoals muizen en ratten, grote sprinkhanen en kuikens. Voeder ze niet alleen eendagskuikens, want dan komen ze bepaalde mineralen en vitaminen te kort.
De steenuil voelt zich het best op het platteland. Zo tref je hem ook overdag vaak aan terwijl hij van het zonnetje geniet op paaltjes of knotwilgen. Door de sterke verstedelijking en landbouwhervormingen van de laatste jaren komt het leefgebied van de steenuil echter steeds meer in gevaar.
Maar wel eerst even troosten. Echte tranen zijn er bij dit uiltje niet te zien, maar net als mensen hebben vogels ook traanklieren bij hun ogen. Sowieso zijn die tranen nodig om de ogen te beschermen.
Het is mogelijk om met een nestkast bosuilen naar uw tuin te lokken wanneer u in een bosrijke omgeving woont. Voor de bosuil kunt u een speciale nestkast aanschaffen, zie hieronder bij 'Meer weten en helpen'. Aangezien de bosuil zelf geen nest bouwt, dient u zelf nestmateriaal in de nestkast aan te brengen.
Hij leeft het liefst op plekken waar veel bos is. Toch vindt de uil het ook niet erg om in parken en steden te broeden. Bosuilen zijn niet zo kieskeurig als het om hun voedsel gaat. Ze eten bijna alles wat ze maar kunnen vangen.
Uilen zijn roofdieren en zij moeten jagen op andere dieren, want anders gaan ze dood. Hoe groter de uil, des te groter hun prooi. Uilen eten graag muizen, maar ook insecten, vissen, kikkers, vogels, hazen en zelfs jonge reeën. Dit doen ze zodra het donker is.
In Nederland komen 8 soorten uilen voor: kerkuil, steenuil, ransuil, bosuil, velduil, sperweruil, oehoe, sneeuwuil, ruigpootuil. De laatste vier uilen zijn zeldzaam in Nederland. Ze worden hier op heel weinig plekken of sporadisch gezien.