Maak gebruik van glansspoelmiddel
Gele zonnebrandvlekken zijn ook goed te verwijderen met glansspoelmiddel. Breng het middel aan op de vlek en laat dit een nacht intrekken. Je hoeft het nu alleen nog te wassen in de wasmachine en that's it!
Neem daarvoor even de ingrediëntenlijst van het product onder de loep: zonnecrème die de uv-filters oxybenzone of avobenzone bevat, zorgt in combinatie met water of zweet voor gelige vlekken op lichtgekleurde kleding. Je kiest dus beter voor zonnecrème met zinkoxide, al maakt die op donkere stoffen wél vlekken.
Breng witte natuurazijn aan op de sinaasappelsap vlekken, laat dit enkele minuten intrekken en stop de kleding dan in de wasmachine. Nadat u een wasje gedraaid heeft, zijn de vlekken verdwenen.
Wat voor vlek je ook hebt, schoonmaken met baking soda is de beste manier om het weg te krijgen. Meng twee eetlepels met een paar druppels water en maak hier een pasta van. Smeer het op de vlek en laat even goed intrekken. Vervolgens doe je het kledingstuk in de was en je vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Maar de onbetwiste nummer 1 is Vanish Dual Power. Of het nu koffie, rode wijn of bessensap is: dit middel haalt het er uit. Zowel op katoen als synthetisch. Vanish heeft wel wat moeite met de afgewerkte olievlek, maar dat hebben –behalve Treffer- alle middelen.
Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet.
De spray Lovea SPF 30 en de lotion Nuxe SPF 30, bleken de endocriene verstoorder ethylhexyl methoxycinnamate te bevatten. De meningen over de schadelijkheid van deze stof lopen uiteen, maar we raden vanuit voorzorgsprincipe aan om deze te vermijden in producten die op de huid blijven, zoals ook zonnecrème.
Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) minder wordt.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Zweetplekken verwijderen met behulp van azijn
Gele oksels in uw overhemd kunt u gemakkelijk verhelpen met behulp van azijn. Meng azijn en water (verhouding: 1/4) en laat het overhemd er een half uur in weken.
Gele vlekken uit witte kleding halen
De meest natuurlijke oplossing is: de zon! Was je favoriete witte mode-item eerst even, en leg 'm daarna te drogen in de zon. De zon heeft namelijk een blekende werking en zal de (gele) vlekken in je kleding dus minder maken. Ook citroensap en water met azijn zijn wondermiddeltjes.
Eerst je dagcrème
In tegenstelling tot wat je veel op het internet leest, kun je het beste eerst je moisturizer aanbrengen, deze even goed in laten trekken en daarna pas je zonnebrandcrème.
Ga ervan uit dat de beschermingsfactor met de helft afneemt na één jaar, dus factor 30 werkt het jaar erna als factor 15. In werkelijkheid is de afname minder heftig, maar als je rekent met de helft, zit je altijd goed. Verder kun je letten op de aanduiding op de verpakking.
De beschermingsfactor van je zonnebrand is alleen de eerste twee uur nadat je het opgedaan hebt 100 procent gegarandeerd. "Ons advies om je elke twee uur opnieuw in te smeren, wordt bepaald door de manier waarop die beschermingsfactor getest", aldus John Zampella, dermatoloog bij NYU Langone Health.
In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop. Kruidvat Solait SPF 30 High Sunmilk biedt een hoge bescherming voor de huid met een uitgekiende combinatie van UVA- en UVB-filters en vitamine E.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Zenova zonnemelk Sensitive SPF 50 is in 2021 door de Nederlandse Consumentenbond verkozen tot beste koop. Hét bewijs dat goed niet duur hoeft te zijn.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming.
Australian Gold is wellicht een van de bekendste merken op het gebied van bruinen. Deze zonnecrème voor het gezicht met factor 45 beschermt je gezicht tegen de schadelijke zonnestralen en bevat een graduele zelfbruiner.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Laat de ossengal 15 minuten inwerken. Daarna kun je de voorbehandelde kleding direct in de wasmachine gooien en wassen op normale temperaturen en met de normale hoeveelheid wasmiddel. Ook kleding die niet in de wasmachine kan, kun je voorbehandelen met ossengalzeep.
HG vlekverwijderaar extra sterk is onder andere versterkt met actieve zuurstof en verwijdert vlekken uit vrijwel alle textielsoorten, zoals onder andere tapijt, meubelbekleding en autobekleding. Dankzij de actieve zuurstof formule zijn zelfs diep ingetrokken vlekken geen enkel probleem.