Nederland gebruikt PAC-2 en PAC-3 raketten.
Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Vanaf 2021 ondergaan 325 van de oorspronkelijke 365 exemplaren een midlife update. 18 voertuigen (de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 345 in gebruik.
Nederland heeft in totaal drie Patriot-luchtafweersystemen. Een vierde Patriot is er als reserve. Het systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen en ballistische en kruisraketten neerhalen van een hoogte tot 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Op die manier kan het volgens Ollongren een 'belangrijke bijdrage leveren aan de Oekraïense zelfverdediging'. De raketten die de Patriot afvuurt, zijn kostbaar. Elke PAC-3-raket kost zo'n 4 miljoen euro, een PAC-2-raket ongeveer 2 miljoen euro.
Aantal F-35's. Nederland wil uiteindelijk 52 F-35's hebben. Hoeveel er daarvan al binnen zijn lees je op de pagina aantallen materieel.
Begin juli 2022 vond het F18 EK 2022 plaats op het Gardameer bij Circolo Vela Arco. Klik hier voor uitslagen, foto's en verslagen!
24 F-16-jachtvliegtuigen. 34 F-35-jachtvliegtuigen (8 Luke Air Force Base, 26 verdeeld over vliegbases Leeuwarden en Volkel). Nederland krijgt er in totaal 52. 4 MQ-9 Reapers (komen in 2022 binnen).
Nederland beschikt niet over ballistische raketten.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks. In maart 2016 werd het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon opgericht waarbij er een samenwerking is tussen 350 Duitse en 100 Nederlandse militairen.
NASAMS in Nederland
De NASAMS van de Koninklijke Landmacht zijn ingedeeld bij 13 Luchtverdedigingsbatterij (13 Luverdbt). De eenheid is gelegerd op de Luitenant-generaal Bestkazerne, de voormalige vliegbasis De Peel.
Helikopters en drones schiet je uit de lucht met Stinger luchtdoelraketten: vanaf $ 40.000 per raket. Dit zijn de zogenaamde lichtere wapens. De prijskaartjes van het zwaardere materieel liggen dan ook nog een slag hoger.
Patriot-systemen zijn door de fabrikant geleverd aan de Verenigde Staten, Marokko, Nederland, Duitsland, Japan, Israël, Saoedi-Arabië, Koeweit, Taiwan, Griekenland, Spanje, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.
Velen noemen de Lockheed Martin F-22 Raptor het meest capabele gevechtsvliegtuig ter wereld. De F-22 Raptor is zeker een geduchte kracht met een stealth ontwerp dat hem het radarequivalent van een "stalen knikker" geeft en ook een indrukwekkende bewapening.
Met een Mach 3.3 (2.532 mijl per uur) is Lockheed SR-31 Blackbird momenteel de snelste jet ter wereld. Om de Blackbird te verslaan, ontwikkelt Hermeus Chimera-motoraangedreven Quarterhorse-vliegtuigen die waarschijnlijk zullen vliegen met Mach 4 (3.069 mph).
De F-35 vervangt het F-16-jachtvliegtuig, in gebruik sinds 1979. Het is een zogenoemd 'vijfde generatie gevechtsvliegtuig' met een uitgebreider sensorenpakket dan vorige generaties en stealth-eigenschappen. Dit maakt het minder zichtbaar voor (vijandelijke) radar.
Voor zover bekend is het de eerste keer dat Amerikaanse F-22's op Nederlandse bodem zijn geland. De toestellen hebben als thuisbasis Elmendorf Air Force Base, Alaska. Op dit moment zijn ze tijdelijk gestationeerd in Polen, in het kader van de NAVO 'Air Shielding' missie.
Na 33 jaar wordt het toestel 'uitgefaseerd'. De Koninklijke Luchtmacht heeft nog zo'n veertig F-16's die de komende jaren geheel worden vervangen door de F-35. Kolonel Tankink heeft 3.250 vlieguren in de F-16's.
Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld. Een aantal onderdelen van het nieuwe jachtvliegtuig wordt in Brabant gemaakt. Inwoners van de dorpen rondom de vliegbasis hebben al een aantal keer kunnen 'wennen' aan het kersverse vliegtuig.
Nederland heeft 4 Patriot-systemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment 3 systemen operationeel, het vierde exemplaar dient als reserve. Een van de maatregelen uit de Defensienota van 2022 is ook dit vierde systeem in bedrijf te stellen.
Duitsland heeft nu 12 Patriot lanceerinstallaties, dat is in de praktijk onvoldoende om het gehele land te verdedigen.