Wil je je melk wel koken om bacterieën te doden ga dan als volgt te werk: Gebruik een gave, schone met koud water afgespoelde pan. Niet afdrogen, goed laten uitdruipen. Verhit hierin de melk tot het bijna kookt (nog net niet omhoog komt), zet dan de warmtebron lager en laat de melk 2 tot 3 minuten doorkoken.
Daarom adviseren het diverse organisaties zoals het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rauwe melk eerst te koken. Want rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten zoals Salmonella, Campylobacter, E.coli en Listeria.
In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.
Maak je pan eerst nat met water en giet er dan de melk in, hou het vuur laag op deze manier voorkom je dat de melk gaat kleven en aanbranden. Sommigen vinden een vel op de melk maar niets, dit kan je voorkomen door bij het koken ervan het deksel schuin op de pot te zetten of regelmatig te roeren.
Het drinken van rauwe, onbewerkte melk wordt echter door de overheid afgeraden vanwege de mogelijke besmetting met ziekteverwekkers. De bacteriën en ziekteverwekkers worden bij melk gedood tijdens het pasteuriseren (kort verhitten boven de 72 graden) of steriliseren (verhitten tot 120 graden) bij lang houdbare melk.
De melk is onbewerkt. Deze melk is koud, maar kort houdbaar. Bij verse, of gepasteuriseerde melk (deze vind je in het koelschap van de supermarkt) is de melk kort verhit tot 72°C. Hierbij worden alle ziekteverwekkers gedood, maar verandert de smaak nauwelijks.
Verse of rauwe melk is melk zoals deze rechtstreeks uit de uier van de koe komt. Ze is niet verhit, gesteriliseerd en/of gepasteuriseerd waardoor ze sneller verzuurt. Verse melk kan je slechts maximaal drie dagen bewaren.
Als je water in een pan aan de kook brengt, zie je eerst luchtbelletjes verschijnen die even later als stoombellen ontsnappen. Bij kokende melk gebeurt precies hetzelfde. Alleen kan de stoom niet weg, omdat eiwitten en het calcium in de melk een vel vormen en een schil vormen rond de stoom.
Het aanbranden van melk komt vooral voor bij magere of halfvolle melk. Hoe vetter de melk, hoe kleiner de kans op aanbranden. Kook de melk altijd op een zacht vuur en roer voortdurend met een houten lepel of garde over de bodem tijdens het opwarmen.
Zowel magere, halfvolle of volle melk zijn geschikt om mee te koken. Door het hogere vetgehalte in volle melk, geeft koken met volle melk een vollere smaak en een zachtere textuur.
Het grootste pluspunt van rauwe melk is de smaak.Volgens melksommelier Bas de Groot bevat rauwe melk veel meer smaak. “Alle melk, dus ook de lang houdbare melk in de supermarkt, heeft twee smaken. Een eerste smaak die je proeft zodra de melk in je mond komt, en een afdronk.
Op een zuivelboerderij zijn ze dagelijks bezig met het melken van koeien, het maken van kaas en het verwerken van melk tot kwark of yoghurt. Het zuivelproduct dat je koopt, is dus altijd verse zuivel. Bovendien is zuivel van de boer vaak een stuk goedkoper dan zuivel in de supermarkt.
Er zijn twee soorten rauwe melk. Rauwe melk is melk dat rechtstreeks van de koe komt.Dit is alleen bij de boer te verkrijgen en biologische winkels. Gefermenteerde rauwe melk is rauwe melk waar 'goede' bacteriën zorgen voor een hogere zuurgraad waardoor eventuele ziekteverwekkers in de melk niet overleven.
Kwetsbare groepen waaronder mensen met een verlaagde weerstand, zieken, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen lopen meer gevaar en kunnen rauwe melk en producten van rauwe melk best vermijden. Rauwe melk voldoende verhitten doodt de pathogene bacteriën.
Onderzoeken wijzen op gezondheidsvoordelen
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
Het drinken van melk is in de westerse wereld zelden een oorzaak van ziekte, behalve bijvoorbeeld bij een koemelkallergie. Melk kan in zijn rauwe vorm echter wel degelijk ziekmakend zijn. De ziekte die hierdoor ontstaat wordt ook wel 'die Amelander Krankheit' genoemd.
Als je melk verhit, pakken de eiwitten zich samen en stijgen ze met het vet naar de oppervlakte van de vloeistof. Dat is het vel dat op de warme melk drijft. De melk wordt op een gegeven moment zo heet, dat het water daarin begint te koken en bellen van stoom vormt.
Hoe komt het dat melk snel overkookt? Melk kookt zo snel over doordat de vette bellen die bij verhitting ontstaan, stevig zijn, waardoor de melk deels mee opstijgt. Koemelk bestaat voor circa 87 procent uit water, en de rest is vet, eiwitten en melksuiker.
Nee!!!De melk (eiwitten) branden aan op het verwarmingselement. De verwarming in een waterkoker gaat veel te snel en te heet. Het gaat ontzettend stinken en schuimen en je bent uren bezig je waterkoker weer schoon en geurvrij te krijgen.
Kan je houdbare melk koken? Een pak houdbare melk die verhit is om hem langer houdbaar te maken is veilig om te drinken, zelfs als hij op kamertemperatuur bewaard wordt. Deze melk is verhit met de UHT-methode, wat staat voor 'Ultra Hoge Temperatuur'.
De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt het invriezen.
Laat de rauwe melk niet in contact komen met de omgeving, zoals handen. De melk dient te worden bewaard tussen 3° en 4° graden Celsius voor een maximum van 3 dagen.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Het Financieele Dagblad raadt beleggers aan de nog beschikbare voorraden houdbare melk in te kopen. Die is al jaren veel goedkoper dan verse en biedt juist in deze situatie extra kansen. Ook als consument kun je nog net flink inslaan om de inflatie voor te zijn.
De verse melk kost € 1,- per liter.