Het optreden van urine-incontinentie neemt toe met de leeftijd. Urine-incontinentie komt voor bij meer dan de helft van de zelfstandig thuiswonende Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder. Ook mannen kunnen last hebben van urine-incontinentie. Dit komt echter twee keer zo weinig voor als bij vrouwen.
Incontinentie kan ontstaan doordat bepaalde lichaamsfuncties niet goed (meer) functioneren. Het kan ook het gevolg zijn van een lichamelijke of neurologische aandoening of van een operatie. Bespreek met uw huisarts of specialist wat de oorzaak van uw incontinentie is.
Incontinentie komt bij ouderen relatief vaak voor. Boven uw 60e levensjaar neemt de kans op deze aandoening namelijk sterk toe: 8% van alle mannen en 15% van alle vrouwen in deze leeftijdscategorie krijgt er mee te maken.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Bij incontinentie is er sprake van het niet goed kunnen ophouden van urine. Dit kan optreden bij sporten, lachen, hoesten, de fiets afstappen of juist bij aandrang. Een vervelende plasklacht die de kwaliteit van leven beïnvloedt. Uit schaamte blijven veel mensen rondlopen met deze klachten.
Urine-incontinentie is geen normaal proces is dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Voor de echte oorzaak moet je vaak zelfs jaren teruggaan in de tijd.
Een gezonde levensstijl en tijdige behandeling van hoge bloeddruk, hoog cholesterol en suikerziekte hebben onder meer effect op het voorkomen van incontinentie. Dat komt omdat incontinentie vaker voorkomt bij deze ouderdomsziekten.
Incontinentieklachten kunnen veel oorzaken hebben.Ze kunnen bijvoorbeeld na een bevalling of bij het ouder worden ontstaan. De belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie zijn: Verzwakking van het bekkenbodemspieren en steunweefsel.
In veel gevallen verdwijnt de incontinentie vanzelf zodra je volledig hersteld bent van de operatie. In bepaalde gevallen is de incontinentie een blijvende kwaal. Ons lichaam bevat spieren die onze urine en stoelgang ophouden. Wanneer deze spieren beschadigd raken tijdens een operatie kan incontinentie het gevolg zijn.
De meest gebruikelijke vormen zijn stressincontinentie en aandrangincontinentie – het is ook mogelijk om een combinatie van deze twee te hebben. Dit wordt gewoonlijk afgekort naar stressincontinentie en is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen.
De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
Bedplassen kan worden veroorzaakt door lichamelijke afwijkingen, zoals een te kleine blaas. In bed plassen kan zich ook voordoen vanwege het anders functioneren van de nieren. Ons lichaam maakt ADH aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat uw nieren 's nachts meer vocht vasthouden.
Mensen die ongewild hun urine niet kunnen ophouden, hebben last van incontinentie. Dit is geen ziekte, maar een verschijnsel of symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben. Urineverlies kan op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen en senioren worden evenwel het meest getroffen.
Drink voldoende
U kunt uw behandelaar om advies vragen hierover. Water drinken is een goede keuze. Er zijn echter ook drankjes waar een blaas minder goed op reageert, zoals: Koffie, zwarte thee en cola.
Hoewel er geen genezing voor urineverlies bestaat, kunnen verschillende behandelingen helpen de symptomen te verminderen of weg te nemen. Veel gevallen kunnen worden verholpen met eenvoudige behandelingen zoals medicijnen, bekkenbodemoefeningen, en een operatie of verandering van levensstijl.
Wanneer een dier druppeltjes urine verliest, bijvoorbeeld bij hoesten, blaffen, slapen of zelfs de hele dag door, spreken we van passieve incontinentie. Soms is het urineverlies zelfs zichtbaar en kan een natte plek in de mand of op een dekentje gevonden worden. Hoeveel urine het dier verliest kan per dag verschillen.
Een van de vormen van incontinentie die zorgen voor urineverlies zonder te merken, heet reflexincontinentie of neurogene incontinentie. Deze vorm van ongewenst urineverlies wordt veroorzaakt door problemen in het centrale zenuwstelsel.
Net als cafeïne zorgt alcohol voor overproductie van urine en irritatie van de blaas. Overmatig gebruik van alcohol, maar ook koffie en thee kan urinestoornissen veroorzaken en verergeren. Naast alcohol en cafeïne zijn er verschillende andere dranken die voor irritatie van de blaas kunnen zorgen.
Risicofactoren van urine incontinentie
Onder andere fors overgewicht, zwangerschap en bevalling kunnen van invloed zijn op het ontstaan van stress-urine-incontinentie. Ook veel en zwaar hoesten of de overgang kunnen invloed hebben, net als operaties aan buik, bekken of prostaat.
Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt. Incontinentie is al vervelend genoeg, dus maak de situatie voor uzelf zo comfortabel mogelijk.
Klachten. Wanneer de blaas niet goed geleegd is, heeft u een verhoogd risico op urineweginfecties. Als er een hoge druk in de blaas ontstaat tijdens het plassen en de urine niet onbelemmerd kan afvloeien, lopen de hogere urinewegen gevaar. De urine kan dan teruglopen naar de nieren.