Albert Einsteins relativiteitstheorie toont aan dat licht een constante snelheid heeft en daarom ons begrip van tijd beïnvloedt. Tijd is relatief, en het feit dat we tijd anders waarnemen wordt tijddilatatie genoemd. Dit is een illustratie van het voorbeeld van tijddilatatie binnen de speciale relativiteitstheorie.
Het centrale idee van relativiteitstheorie is dat de wetten van de mechanica, of de natuurkunde in het algemeen, niet afhankelijk mogen zijn van de snelheid die een waarnemer heeft ten opzichte van andere waarnemers. Galileo Galilei had rond 1600 al een visie op dit principe.
De betekenis van E = mc. De vergelijking E = mc2 betekent in feite dat massa m en energie E twee verschillende namen zijn voor dezelfde onderliggende grootheid. Het enige verschil tussen de twee is de constante c2 wat de snelheid van het licht in het kwadraat is.
De naam Albert Einstein is onlosmakelijk verbonden aan de bekendste vergelijking uit de natuurkunde: E = mc2. De formule beschrijft de relatie tussen de massa van een object en de energie aanwezig binnen deze massa. Wanneer energie vrijkomt uit een object, betekent dit dat de massa ervan afneemt.
Mensen zeggen vaak: de tijd gaat zo snel. Maar in theorie is dat niet zo. De tijd gaat niet snel, want die heeft te maken met de omlooptijd van de zon, de maan en de aarde. Het is al een paar miljard jaar zo dat we 168 uur in de week hebben.
Albert Einstein stelde in zijn speciale relativiteitstheorie dat het niet mogelijk is over ruimte en tijd als twee afzonderlijke entiteiten te spreken, maar dat er slechts één entiteit bestaat, namelijk de ruimtetijd, die alle gebeurtenissen in het verleden, heden en toekomst in ons heelal bevat.
Potentiele energie heet ook wel zwaarte-energie. Het is de energie die voorwerpen hebben als ze zich op een bepaalde hoogte boven de grond bevinden. Hoe hoger, hoe groter de potentiele energie.
Dat kun je zien aan m voor meter, N voor newton, maar ook T voor tesla. Zoals je ziet is de eenheid vaak de naam van een bekende natuurkundige, Tesla, Hertz of Kelvin.
Joodse geloof
Albert Einstein, die zelf jood was, bekende dat hij een geestelijke verwantschap had met zijn geloofsgenoten maar maakte geen enkel onderscheid tussen joden en niet-joden.
Eind 1954 moest Einstein wegens een hemolytische anemie (bloedarmoede) het bed houden, maar in februari 1955 was hij voldoende aangesterkt om weer op de been te komen.
Einstein en de Nobelprijs
In 1920 werd Einstein benoemd tot bijzonder hoogleraar in Leiden, en in 1921 kreeg hij de Nobelprijs uitgereikt voor zijn verdiensten voor de theoretische fysica en speciaal voor zijn kwantummechanische uitleg van het foto-elektrisch effect.
Daarin is E energie, m = massa en c lichtsnelheid. Dus volgens Einstein is energie het product van massa en het kwadraat van de lichtsnelheid. Door de eenvoud van de formule lijkt dat erg logisch, maar dat is juist het bedrieglijke.
Einstein stelt dat zwaartekracht niet een echte kracht is. Volgens hem is zwaartekracht een gevolg van zware hemellichamen – zoals de zon – die de ruimte vervormen.
Einstein werd vooral bekend vanwege de twee relativiteitstheorieën: de speciale relativiteitstheorie van 1905 en de algemene relativiteitstheorie van 1915 en volgende jaren, die de speciale relativiteitstheorie uitbreidt door ook plaats in te ruimen voor de zwaartekracht.
Uit de eenheid van arbeid kunnen we dus afleiden dat arbeid gezien kan worden als de hoeveelheid energie die een kracht levert. Als je dus kracht uitoefent waarmee je een object, bijvoorbeeld een bal, verplaatst, dan krijgt de bal een hoeveelheid energie die gelijk is aan de verrichte arbeid.
De totale hoeveelheid energie is op elk moment hetzelfde: Etotaal = Ek + Ez.
Wat is één Joule? 1 joule wordt gedefinieerd als de energie die nodig is om een bepaalde massa te verplaatsen met een kracht van 1 Newton over een afstand van 1 meter. 1 Joule is dus 1 Wattseconde.
De M-theorie beschrijft 11 dimensies: 1 voor tijd, 3 voor de ons bekende ruimtedimensies en 7 extra ruimtedimensies. Men denkt dat deze 7 dimensies zeer klein zijn en wij ze niet kunnen waarnemen (zie tekening). De 11e dimensie staat een snaar toe om te rekken als iets als een membraan.
De speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein vertelt ons dat 'gewone' deeltjes met massa nooit sneller dan het licht kunnen gaan. Alleen massaloze deeltjes kunnen zich voortbewegen met de lichtsnelheid.
Het is heel aannemelijk dat er meerdere – misschien wel ontelbaar veel – heelallen bestaan. Deze heelallen maken dan weer deel uit van een groter geheel. Dit noemen onderzoekers het multiversum.
Verbeter je humeur. Zoals net al uitgelegd, zorgt stress en verveling ervoor dat de minuten voorbij lijken te kruipen. Een goed humeur is dus dé sleutel voor voorbij vliegende tijd. Doe dingen die je leuk vindt, zoals: muziek luisteren, wandelen, of nieuwe dingen proberen.
Tijdsbeleving is vooral een kwestie van aandacht
Op zo'n feest ben je druk bezig met al die interessante mensen, de chips op tafel, het bier in de koelkast. Je aandacht wordt volledig afgeleid van de tijd. Dat geeft je achteraf de indruk dat de uren snel voorbij zijn gevlogen.
Je lichaam kent een aantal interne klokken, die met het stijgen der jaren langzamer gaan lopen. Daardoor lijkt de rest van de wereld te versnellen. Daarnaast kun je als oudere makkelijker dingen herinneren uit de periode tussen je 15e en 25ste levensjaar.