Westvleteren wordt al sinds de start in 1871 gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij. Het bier wordt naar alle waarschijnlijkheid nog steeds op dezelfde manier gebrouwen als vroeger. Door het succes van de Westvleteren bieren werd in 1945 de keuze gemaakt om de productie te minimaliseren.
Westvleteren bier wordt gebrouwen in het dorpje waar het zijn naam aan ontleent. Helemaal in het zuidwesten van België, bijna tegen de Franse grens aan staat de Sint Sixtus abdij die gerund wordt door monniken trappistenorde.
Vaak zonder succes... Westvleteren was en is namelijk zeer moeilijk verkrijgbaar. In principe brouwt de abdij een beperkt aantal hectoliter per jaar (4.700 à 4.750 hectoliter oftewel 60.000 kratten van 24 flesjes) en wordt de gewone commerciële markt vermeden. Het bier is alleen te verkrijgen binnen de abdijmuren.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Bij de abdij koop je het voor 35 tot 45 euro per bak van 24 flesjes, nu betaal je 240 euro voor een bak.
Ja, je leest het goed: de bieren van Sint-Bernardus zijn in wezen dezelfde als die van Westvleteren.
Dan is er een uitstekend alternatief: St.Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
Voor en biertje van dat formaat zou je in Doha, Qatar, het duurste uit zijn. Voor een glas bier betaal je daar gemiddeld 11,97 euro. Ook in Dubai is het niet goedkoop, want daar moet je voor een ijskoud biertje al snel zo'n 11,92 euro neertellen. In Muscat (Oman) is het íets goedkoper: namelijk 9,55 euro.
Snow (101,2 miljoen hectoliter)
Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Alcoholgehalte: 10,2 % Vol.
Trappist Westvleteren 8 (donker) (8 vol.% alc.) = € 43,30. Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol.% alc.)= € 48,80.
De nasmaak is bitter en vloeit lang uit. Bewaar de trappist op een donkere plaats tussen 12 & 16°C en worden beter niet in de koelkast geplaatst. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen bij de 8 en 12. Na ongeveer anderhalf tot twee jaar komen deze bieren tot zijn volle recht.
Brand Bierbrouwerij is een Nederlandse bierbrouwerij te Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem. Volgens eigenaar Heineken is Brand 'mogelijk' de oudste bierbrouwerij van Nederland. Al sinds 1340 zou er in de heerlijkheid Wijlre bier worden gebrouwen.
De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats.
De hoogste bierconsumptie in Europa
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
Hertog Jan populairste biermerk in Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen de voorkeur hebben voor Hertog Jan bier.
Het is voor Heineken de 22ste keer op rij dat het biermerk bovenaan de lijst staat, aldus het onafhankelijke Britse onderzoeksbureau Plato Logic.
Gekroond tot het Beste Pils ter Wereld
Alfa Edel Pils is wederom in de prijzen gevallen. Dit keer bij de World Beer Awards. Naast 'Country Winner' op dit internationaal erkende bierfestival, is Alfa Edel Pils nu ook bekroond tot het 'Beste Pils ter wereld' in de categorie 'Classic Pilsener' in deze competitie.
Meest gewilde trappistenbier ter wereld
Westvleteren XII is sinds 2005 al vier keer gekozen als beste bier van de wereld. Het donkerbruine trappistenbier heeft een hoog alcoholpercentage. De meest gewilde trappist ter wereld en de andere bieren van de Sint-Sixtusabdij zijn niet in de handel verkrijgbaar.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Bockbier is in Nederland het meest gedronken speciaalbier. Het bier is verkrijgbaar vanaf 21 september tot februari. Vooral aan het begin van het seizoen wordt er veel Bockbier verkocht en gedronken. Dan worden ook de meeste bokbierevenementen gehouden, waaronder de Nationale Bokbierdag in Zutphen.