Het tescurve van een hengel geeft aan tot in welke mate een hengel belast kan worden. Het aantal lb van karperhengels varieert van 1,25lb tot 3,75lb. Een hengel van 1,25lb tot 1,75lb is geschikt voor het penvissen. Hengels met een testcurve van 3,75lb is geschikt om zware loodgewichten te werpen.
De LBS geeft een indruk wat de trekkracht van de hengel is. Om dit bij een hengel te bepalen, wordt er gewichten aan de hengel gehangen tot de top 45 graden doorbuigt. Bij een hengel van bijvoorbeeld 3 LBS zal er dus 3LBS (1.36 kg) nodig zijn om de hengeltop maximaal door te buigen.
Karperhengels sterkte
In Nederland heb je bij normale omstandigheden genoeg aan een hengel van 2.5lb. Penhengels hebben vaak een lagere testcurve van 1.5lb of 1.75lb. Omdat deze hengels over het algemeen langer zijn en meer ogen hebben, is dit voldoende om de krachten op te kunnen vangen.
Meestal heb je aan 80 gram lood genoeg. Daar zou je altijd 60-70 meter mee moeten kunnen halen, al is je techniek niet perfect. Is je techniek wel goed dan kan je veel verder gooien.
Bij een hengel van 9 ft is de karper op 3,81 meter verwijderd van de visser.
Strandhengel voor beginners
Je kunt in principe met iedere werphengel vissen. Of het nu een strandhengel, karperhengel of werphengel is; het belangrijkste is dat het een werpgewicht van 60 gram of meer kan werpen. Als beginner is het goed om aan de slag te gaan met strandhengels van 3,90 tot 4,20 meter lang.
Een jighengel is een hengel die is gemaakt voor het zogenaamde 'jiggend vissen'. Hierbij monteer je een shad of een andere softbait aan een jighead en werpt hem in. Vervolgens haal je hem telkens met enkele slagen binnen.
De 12ft karperhengels zijn de meest gebruikte en tevens de meest allround hengels om te gebruiken. Deze hengels zijn namelijk zeer goed hanteerbaar en maken werpen ook zeer goed mogelijk. Hengels met een lengte van 13ft worden vaak gebruikt voor het vissen en dan voornamelijk het werpen op extreme afstanden.
Best Geteste Karperhengel
Zo heeft de X2 Black Phantom II - Karperhengel een testcurve van 2.50lbs. Dit geeft de sterkte van de vishengel aan en is zeer sterk. De meeste karpers hebben een lengte van 12ft en een testcurve rond de 2.50lbs. Hierdoor is hij dus uiterst geschikt voor karper vissen.
Op water met een harde bodem, een schuin talud of stroming kun je het beste voor plat lood kiezen (ook wel flat pear lood genoemd). Dit blijft goed liggen en heeft uitstekende inhaking eigenschappen. Doordat de karper het volle gewicht van het lood krijgt zal de haak namelijk sneller en beter inhaken.
Veel snoekvissers die met doodaas vissen gebruiken hiervoor een karperhengel, dit kan prima. Toch gaat er niks boven het vissen met doodaas hengels. Deze stokken hebben een andere blank waardoor je de haak goed kan zetten en een leuke actie hebt tijdens het drillen van de snoek.
De Visserijwet 1963 zegt niets over het aantal hengels dat een sportvisser mag gebruiken. De visrechthebbende mag dit dus zelf bepalen. Gebruikelijk is dat de toestemming voor sportvissers bepaalt dat met maximaal 2 hengels mag worden gevist.
Voor het penvissen heb je geen zware materialen nodig. Een lichte karper penhengel met een lengte vanaf 3.00m tot 4.20m is voldoende. Echter, hoe langer de hengel, hoe lastiger deze te hanteren is. In de meeste gevallen is een hengel met een lengte van 3.60m en 1.75 lb voldoende voor de meeste situaties.
Hengels met een topactie (hengels met een steile tapering dus) zijn over het algemeen razendsnel. Dergelijke hengels werpen verder en nauwkeuriger. Dit komt omdat ze sneller terugveren tijdens de worp waardoor er meer snelheid wordt ontwikkeld.
Ga je aan een toegankelijk, klein water vissen, dan heb je geen lange hengel nodig. Ga je echter aan een water vissen met veel obstakels langs de oever zoals rietkragen, dan is een langere hengel wel nodig om daar overheen te komen. Voor het vissen met kunstaas is een hengel van 2.10 meter het meest gemiddelde.
Bij hengels is het zo dat de hengel breekt bij een grote overbelasting zoals het krom trekken in een te grote hoek. Maar wanneer de belasting te groot is maar ook weer niet zo groot dat ie direct breekt, treedt er vaak toch interne schade op in de vorm van kleine scheurtjes.
De karper is een vis die je het best van het voorjaar tot het najaar kunt vangen. Natuurlijk kun je de karper ook in de winter vangen, alleen eten de karpers dan een stuk minder vanwege de koude watertemperaturen.
De meest favoriete manier van karpervissen leren is het statisch vissen met de hair rig. Dat is niet zonder reden, want het is misschien wel de meest effectieve manier om op karper te vissen! Als karperaas wordt veelal boilies gebruikt, waarbij de visser vist met het zelfhaaksysteem.
Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook. Zoetige of zoet-zure sauzen met azijn, gember en donker bier passen goed bij deze vis, evenals pittige bereidingen met peper en paprika. De karper is een grondvis.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Lood van 80 tot 100 gram. Dit zware lood zorgt dat de karper zichzelf haakt bij het oppakken van het aas Bevestig het lood via een safety systeem dat het lood loslaat zodra dit ergens achter blijft hangen of de lijn breekt. Karpers zijn met heel veel aassoorten vangbaar. Mais, boilies en tijgernoten zijn altijd goed.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Dit seizoen hebben er ook al weer 2 op het meetlint gelegen. Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Feederhengel
Een feederhengel is 3,5 tot 4 meter lang en heeft voldoende ruggengraat om een gevulde korf mee weg te zetten. Hoe zwaarder de voerkorf, hoe zwaarder de hengel. Een lichte tot medium zware hengel is voor stilstaand of licht stromend water, een zware hengel is voor de rivier.