Als je af en toe op laag niveau padel speelt, is zeker niet direct nodig om schoenen aan te schaffen. Je kunt het voor dan wel even uithouden met tennisschoenen of sportschoenen.
Padel en tennis lijken erg op elkaar, zowel qua ondergrond als qua spel. Tennisschoenen kunnen daarom ook prima worden gebruikt voor padel want ze bieden de nodige bescherming. In feite zijn veel padelschoenen ook ontworpen voor tennis. Het antwoord is dus ja.
Vaak vragen padelfanaten zich af waarom ze speciale schoenen nodig hebben voor hun sport. Het antwoord is simpel: schoenen die speciaal ontworpen zijn om padel te spelen, helpen blessures te voorkomen en maximaliseren je potentieel als padelspeler.
Op de padelbaan zie je vaak spelers die op hardloopschoenen of reguliere sneakers lopen. Toch is dit niet aan te raden.Deze schoenen kunnen er namelijk voor zorgen dat je geen optimale grip hebt en dus mogelijk uitglijdt op het veld. Het dragen van schoenen met goede grip verhoogt dus de veiligheid op de padelbaan.
Daarom is het belangrijk dat het patroon op de buitenzool een minimale diepte heeft en daarom hebben de meest geschikte schoenen een buitenzool met stippen of veelhoeken. Onze buitenzool met visgraat, die ook op tennisbanen met zand worden gedragen, zijn echter ook heel effectief en robuust genoeg voor padel.
Jazeker.Er zijn in Nederland een aantal banen speciaal voor 1 tegen 1 te padellen. Deze zijn net als een standaard baan 20 meter lang, maar slechts 6 meter breed (in plaats van 10 meter).
Niet toegestaan zijn: - Vuile schoenen met modder, gravel en ander niet bij de baansoort horend vuil; - Schoenen met stalen of plastic, al dan niet afschroefbare, noppen; - Schoenen met een grof uitwendig profiel, zoals hockeyschoenen.
Welke kleding draag je tijdens het padellen? Net als bij alle andere sporten is het bij padel vooral heel belangrijk dat je kleding draagt die lekker zit en waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Omdat padel ook qua bewegingen toch een beetje op tennis lijkt, kiezen veel padellers ervoor om tenniskleding te dragen.
Tijdens het hardlopen zet je namelijk meer af met je middenvoet. Hardloopschoenen zijn daarom flexibeler in dat specifieke gedeelte van de schoen en minder geschikt voor de beweging van het wandelen.
Padelschoenen verschillen vooral van tennisschoenen door de grip. De grip is noodzakelijk om veilig te kunnen padellen. Padelschoenen voor occasioneel gebruik zijn speciaal voor spelers die niet heel intensief bewegen. Ze moeten in eerste plaats comfort bieden.
Als intensieve speler ben je op zoek naar padel schoenen die veel grip bieden, goed isoleren en langdurig mee gaan. Speciaal voor spelers die erg intensief bewegen zijn er stevige schoenen (zowel de zool als de bovenkant is stevig).
Waarom heb je tennisschoenen nodig? Tennisschoenen zijn specifiek ontworpen voor de bewegingen die jij maakt tijdens het tennissen. Daarom hebben tennisschoenen eigenschappen als: Weinig profiel, waardoor je niet struikelt terwijl je beweegt.
Als je je sport serieus neemt, dan gebruik je dus áltijd functioneel materiaal. Ga nooit met tennisschoenen aan je voeten hardlopen, net zo min dat je ook niet zo gauw met zwemvliezen aan gaat squashen!. En verantwoord hardlopen doe je dus op functionele hardloopschoenen.
De meeste padelbanen zijn gemaakt van kunstgras of gravel, en deze oppervlakken kunnen glad worden als ze nat zijn. Om de grip op de baan te maximaliseren, hebben padelschoenen doorgaans een rubberen zool met een profiel dat is ontworpen om maximale tractie te bieden.
Padel wordt altijd gespeeld door vier personen, 2 tegen 2. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en omringd door wanden van glas en een hekwerk.
Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan.
De correcte positie aan het net hangt vooral af van welke tegenstander de bal terugslaat. Als basisregel moet de speler die diagonaal staat op degene die de bal slaat, zich dichter bij de middenlijn van het veld bevinden. De partner zorgt er dan voor dat de lijn langs het hekken bewaakt wordt.
Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus.
Een tennisschoen mag niet te stug, maar ook niet te soepel zijn. Een erg soepele tennisschoen leidt vaak tot pijn aan de wreef en een veel te stugge tennisschoen leidt regelmatig tot blessures aan de knieën, enkels en tenen. De wat duurdere tennisschoen heeft vaak beter materiaal en gaan langer mee.
Van alle ondergronden waarop tennis wordt gespeeld, is gravel met voorsprong de traagste. Als een bal op een gravelbaan botst, behoudt hij gemiddeld maar 59 procent van zijn snelheid. Ter vergelijking: op hardcourt is dat 68 procent, op gras - traditioneel de snelste ondergrond - 70 procent.
Padel is gemakkelijker te spelen en te leren dan tennis omdat er minder fysieke kracht en technische capaciteiten worden gevraagd en er een fantastische combinatie is tussen je tot het uiterste uitgedaagde brein en je lichaam dat veel moet bewegen, maar niet per se zo nauwkeurig als bij tennis Het vereist veel minder ...
De belangrijkste reden waarom je nooit in de regen moet spelen is omdat je racket hier niet goed tegen kan. De kern van je racket bestaat uit een foam en foam absorbeert vocht. Dit zorgt ervoor dat wanneer je in de regen padelt je racket zwakker wordt en uiteindelijk scheurt. Dit wil je ten alle tijden voorkomen.
Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof. In het racketblad, is een groot aantal gaten geboord. Het lijkt een beetje op zo'n batje waarmee mensen op het strand spelen. Deze rackets zijn een van de redenen dat padel makkelijker te leren is dan tennis.