Asiel voor vissen. In het geval je stopt met het aquarium wil je natuurlijk wel dat je vissen op een goede plek terecht komen. Je kunt dan je vissen weggeven aan iemand die je kent van jouw aquariumvereniging (NL of BE), op Marktplaats aanbieden aan andere aquariumhouders of ze naar het asiel brengen!
Maar: een goudvis is een exoot en mag niet zomaar in een sloot worden losgelaten, "dan verstoren ze het natuurlijk evenwicht", zegt Frank Spikmans in Vroege Vogels. Goudvissen uitzetten om de boel wat op te vrolijken of als een baasje de vis zat is, is geen goed idee.
Rustgevend. Werknemers hoeven dus niets anders te doen dan naar de vissen te kijken, een heilzame bezigheid. Uit onder meer onderzoek van de universiteit van Plymouth blijkt namelijk dat het kijken naar rondzwemmende vissen een kalmerend effect heeft. Naar de beestjes staren kan zelfs de bloeddruk verlagen.
Wat moet ik doen met teveel vissen in mijn aquarium? Een andere onaanvaardbare reden om je vissen te doden is omdat je aquarium overbevolkt raakt. Ik raad je in dat geval aan om een andere plek voor je vissen te zoeken; geef ze weg of verkoop ze. Gooi ze ook niet in een sloot!
Asiel voor vissen. In het geval je stopt met het aquarium wil je natuurlijk wel dat je vissen op een goede plek terecht komen. Je kunt dan je vissen weggeven aan iemand die je kent van jouw aquariumvereniging (NL of BE), op Marktplaats aanbieden aan andere aquariumhouders of ze naar het asiel brengen!
Bij verstikking worden de vissen na vangst op het droge gehouden, het duurt afhankelijk van de vis tot vier uur voor ze het loodje leggen. Haringen begeven het redelijk snel, al na 35 minuten is de vis dood. Kabeljauw doet er een uur over. Het op ijs leggen verdooft de vis, zodat ze niet meer bewegen.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
De rust en ontspanning tijdens het vissen dragen in belangrijke mate bij aan zowel fysieke als mentale gezondheid. Toch moet je als sportvisser met de huidige hittegolf wel oppassen. Zorg voor voldoende beschutting, goed insmeren en voldoende drinken. De mens heeft bij warmte vocht, vocht en nog eens vocht nodig.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Doolhof. Een psychologisch laboratorium in Sevilla doet al jaren onderzoek naar de hersenen van goudvissen. Zij hebben ontdekt dat de hersenen van onze geschubde knuffeldieren helemaal niet zo simpel zijn als we altijd dachten en dat ze zelfs overeenkomsten vertonen met de hersenen van zoogdieren.
Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen. In een vijver kunnen ze eventueel samen gehouden worden met andere koudwatervissen zoals windes en goudelrits.
Stichting Vissen Asiel Nederland zet zich in voor zowel aquarium als vijvervissen. Wij rijden door heel Nederland voor de opvangen vissen in nood of waarvan de eigenaar voor zijn aquarium of vijverdieren kan zorgdragen om welke reden dan ook.
Experimenten hebben vervolgens aangetoond dat vissen zenuwuiteinden hebben die pijn detecteren - nociceptoren - en dat deze pijnprikkels worden doorgegeven via de zenuwen. Wanneer de receptoren 'gestimuleerd' worden, verandert het gedrag van een vis. Vissen detecteren dus pijn en dat beantwoordt vraag 1.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Vissen zijn onderdeel van de gewervelden, oftewel dieren met een inwendig skelet en een wervelkolom. Ze hebben ook een zenuwstelsel en hersenen, zoals ook is te zien in onderstaand fragment van het programma 'De Buitendienst' over pijn bij vissen. Qua hersenen verschillen vissen van de mens.
Dode vissen na droogte
Als het lang droog is geweest, dan kan het zuurstofgehalte in het water afnemen. Bij voortdurende droogte staat er namelijk minder water in plassen, in uiterwaarden of sloten dan normaal. Dit komt doordat het water verdampt en doordat de grondwaterstand is gedaald.
Vissen worden niet gedreven door instinct, en functioneren niet op de automatische piloot. Dankzij hun geestelijke vermogens zijn ze in staat om zich aan allerlei verschillende situaties aan te passen. Vissen zijn geen dingen; ze zijn dieren met een bewustzijn, die waarde hechten aan hun leven.
Vissen hebben een beter geheugen dan gedacht wordt
Uit deze onderzoeken blijkt dat de diertjes zich dingen kunnen herinneren, zelfs van meer dan drie maanden geleden. Zo toont onderzoek aan dat goudvissen meer overeenkomsten tonen met zoogdieren dan aanvankelijk gedacht werd.
vis in het water voelt? We vroegen het dierengedragsdeskundige Marieke van der Burgt. Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis.
Zeedieren kunnen in de donkere, troebele onderwaterwereld nauwelijks op hun zicht afgaan, en dus kunnen zij over het algemeen uitstekend horen. Vissen, bijvoorbeeld, detecteren moeiteloos alle geluiden met een frequentie tussen dertig en vijfhonderd Hertz.
Vies water
Onder meer in Brabant, Limburg en Gelderland zijn in sommige gebieden al massaal vissen gestorven door gebrek aan zuurstofrijk water. Waterschappen waarschuwen dus dat mensen die dode vissen niet zelf uit beken, vijvers en slootjes moeten halen, want daardoor komen de vissen nog verder in de problemen.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.