Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Zo kunnen gemeenten huis-aan-huis ophalen. Of via een centrale verzamelplaats in de straat. Gemeenten moeten ook een grotere verzamelplaats hebben, waar mensen hun afval naar toe kunnen brengen. Dat zijn de afvalbrengstations of milieustations.
Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland. Daar wordt het afval verbrand om zo duurzame energie te produceren.
Vorig jaar exporteerde Nederland ruim 200 miljoen kilo plastic afval naar landen buiten de Europese Unie. Hiervan ging er bijna 70 miljoen kilo naar Indonesië en bijna 64 miljoen kilo naar Vietnam. Ook wereldwijd is Nederland een grote speler, alleen Japan en de Verenigde Staten exporteerden in 2021 meer plasticafval.
Restafval kunnen we niet recyclen, daarom is het belangrijk dat deze afvalstroom steeds kleiner wordt. Van dit afval kunnen we wel de energie gebruiken die ontstaat bij de verbranding van het afval. Dit noemen we 'thermische reiniging' en gebeurt bij verschillende afvalverbrandingsinstallaties (AVI's).
Je kan alle afvalsoorten naar het recyclagepark brengen. Alleen huisvuil en gft mag je niet naar het recyclagepark brengen. breng je naar de glasbol. In sommige gemeenten wordt het glas aan huis opgehaald en staan er geen glasbollen.
Gft wordt vergist tot groen gas
Na twee weken is het gft-afval verwerkt tot biogas en tot digestaat. Dit digestaat wordt verder verwerkt tot compost. De compostopbrengst die overblijft na het vergisten is bijna even groot als wanneer het gft-afval meteen wordt gecomposteerd zonder te vergisten.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? In Nederland produceren we per persoon rond de 73,2 kilo plastic afval per jaar. Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf.Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.
Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €95,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Het grootste deel van je afval wordt gerecycleerd. Je restafval, wat je in de gele zak of in Oosterzele in de restcontainer gooit, gaat naar de verbrandingsoven. Omdat de grondstoffen die zich in die zak bevinden onherroepelijk verloren zijn, is het belangrijk hier zo veel mogelijk recycleerbaar materiaal uit te weren.
In Nederland recyclen we bijna de helft van het gewicht aan kunststofverpakkingen. Het gerecyclede plastic komt uit gescheiden ingeleverd plastic (PMD) en via nascheiding van restafval. Sinds 2022 moet gerapporteerd worden met een nieuwe meetmethode waarbij alleen schoongewassen kunststof meeweegt.
Blik en ander metaal is heel goed te recyclen. In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit vanaf 1 april 2023 statiegeld.
Olie, hout en sommige metalen zijn daar een goed voorbeeld van. Als je dit afval scheidt van de rest, draag je direct bij aan een duurzamere wereld en blijven deze grondstoffen in de toekomst beter betaalbaar. Recyclen is dus niet alleen goed voor onze aarde, maar ook heel goed voor de VvE-portemonnee.
Ondergrondse verzamelcontainer
Het legen van de groene container (GFT) en oranje container (PMD) is gratis.
Al het afval dat niet recyclebaar is, restafval dus, wordt verbrand. Het is daarom belangrijk om deze afvalstroom zo klein mogelijk te houden. Met deze verbranding wordt duurzame energie opgewekt, waarbij warmte vrijkomt.
Restafval kan niet opnieuw worden gebruikt. Dus wordt restafval verbrand. Dat gebeurt in grote ovens, met een temperatuur hoger dan 850 graden Celsius. Uit deze warmte wordt elektriciteit gemaakt.
De boete voor het niet op de voorgeschreven manier aanbieden van afval bedraagt in Nederland € 95,-. Het scheiden van afval kan soms een flinke klus zijn, maar onthoud dus goed dat er gevolgen aan kunnen zitten als u niet op de juiste manier uw afval scheidt.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Om te zorgen dat iedereen glas en blik goed kwijt kan mag blik vanaf 1 november bij plastic verpakkingen en drinkpakken. Blikken en blikjes kunnen in de speciale zakken voor plastic afval die bewoners van flats gebruiken.
In het containerpark hakselen ze je snoeiafval en verwerken ze het tot compost of mulchmateriaal voor borders en perken. Je kan je snoeiafval natuurlijk ook zelf composteren. Dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak.
Gft en etensresten zijn al het natuurlijk afval in uw huishouden. Het meeste daarvan komt uit uw keuken. Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood…
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.