Komt een hoge oogdruk door een hoge bloeddruk? Er is een heel klein verband tussen deze waarden. Het oog kan goed tegen de verschillen in bloeddruk die een persoon door de dag en nacht meemaakt. Het is dus niet zo van: hoe hoger de bloeddruk, hoe beter de doorstroming.
De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater. Als het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van kamerwater verstoord is, kan de oogdruk oplopen. Bij de meeste vormen van glaucoom is er sprake van een gestoorde afvoer van kamerwater.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Iemand met een hoge bloeddruk voelt daar aanvankelijk weinig of niets van, maar het kan op den duur schade veroorzaken in de bloedvaten. “Ook dit kun je zien aan de bloedvaatjes in het netvlies”, zegt Tom van Tussenbroek. “Verder kan een hoge bloeddruk zwelling van de oogzenuw tot gevolg hebben.
Als in het oog meer vocht wordt aangemaakt dan er wordt afgevoerd, neemt de druk in het oog toe. Een hoge oogdruk kan schade veroorzaken, maar dat hoeft niet. De oogarts bekijkt of de hoge oogdruk bij u behandeld moet worden. Bijvoorbeeld als u glaucoom heeft.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.
Heb je eerder last van een drukkend of pijnlijk gevoel achter of rond je ogen, dan is dat vaak uitstraling van pijn op een andere plek. Pijn of een drukgevoel achter of rond de ogen wordt vaak veroorzaakt door hoofdpijn of een bijholteontsteking.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk.
De acute vorm gaat meestal gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer snel, zeer hoog wordt. Een snelle behandeling is vereist om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
De opticien kan ook de effecten van andere gezondheidsproblemen zien, zoals glaucoom, diabetes of ongebruikelijke reacties op medicijnen.
De opticien is in staat om je ogen op te meten, maar het meten van oogdruk is erg gecompliceerd. Een goede opticien zal je dus doorverwijzen naar de oogarts. Bij Brilart zijn we uiteraard wel in staat om simpelere klachten te onderzoeken.
Medicijnen die cortison bevatten, worden meestal voor bepaalde infecties in het lichaam gebruikt. Bij langdurige behandeling kunnen zij veranderingen in de ogen teweegbrengen, zoals een verhoogde druk in de oogbol (glaucoom) en de schade die daardoor aan de optische zenuw ontstaat.
Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wel direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) een oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een (oog)arts. Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de tweee jaar te laten controleren.
Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Vitamine C, of ascorbinezuur, is een belangrijke antioxidant die je immuunsysteem beschermt. Deze bekende vitamine helpt ook om het risico op het ontwikkelen van degeneratieve oogziektes (zoals glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie) te verminderen.
Net als onze huid, moeten we onze ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen. UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Hazelnoten, walnoten en pinda's zijn niet alleen een bron van vitamine B, E en omega 3-vetzuren, noten bevatten ook veel selenium en zink. Deze antioxidanten beschermen de cellen in je oog.
Te veel druppels kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen vergroten. Het te hard sluiten van de ogen na het druppelen kan juist voor een mindere werking zorgen omdat een deel van het toegediende vocht dan weglekt. Ook is de dosering van belang: één druppel per oog is voldoende.
Oogmetingen leveren sterk verschillende uitkomsten op. Dat blijkt uit een praktijkproef van de Consumentenbond. Geen enkele optiekketen doet het duidelijk beter dan de rest.
Onze tips: Ga zo uitgerust en ontspannen mogelijk naar de oogmeting. Ga niet met een lege maag of wanneer u dorst hebt. Houd rekening met uw eigen bioritme en maak een afspraak met uw optometrist op een tijdstip waarop u zich fit en uitgerust voelt.
Voor elke vorm van oogheelkundige zorg heeft u een verwijzing nodig. Deze brief kan afgegeven worden door de huisarts, maar ook door de jeugdarts of een specialist.
Veel mensen krijgen glaucoom als hun oogdruk hoger is dan 21 mm Hg, maar niet iedereen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om onder behandeling te komen als je oogdruk hoger is dan 21 mm Hg. Een verhoogde oogdruk kan lange tijd bestaan voordat er schade optreedt.
Glaucoom is goed te behandelen. Wel is het belangrijk dat de behandeling van glaucoom tijdig wordt gestart. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De glaucoombehandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.