Speksteen, serpentijn en zandsteen bevatten o.a. siliciumoxide (kwarts), dat zich juist wel in de longen kan ophopen als er vaak of langdurig met deze steensoorten gewerkt wordt.
Het gaat om stenen met een open structuur en geringe hardheid, zoals speksteen, serpentijn, albast en meerdere kalkstenen. Deze stenen behandel je het beste na het schuren met een was of olie (vaak ook een combinatie van beide) om hun kleur en glans mooi uit te laten komen.
Speksteen is een zachte steensoort; ook wel bekend onder de namen zeepsteen, steatite en/of soapstone en is ideaal te bewerken. Het is de massieve variant van het mineraal talk. Als u beginner bent in het bewerken van speksteen, is deze natuursteensoort zeer geschikt. Deze steen is niet geschikt om buiten te plaatsen.
Speksteen is zeer goed te bewerken met rasp, snijmes, de handige speksteenguts of met schuurpapier. Over het algemeen zijn beitel en klopper niet nodig. Voor het weghalen van grote(re) stukken, is een gewone beugelzaag die ook voor houtzagen gebruikt wordt, zeer geschikt.
Vocht hecht zich wel aan het oppervlak van speksteen, maar kan niet naar binnen dringen, zelfs niet onder druk. In door VTT uitgevoerd onderzoek (no. 174/80/BET) werd voor speksteen een schijnbare porositeit gevonden van slechts 0,08%.
De prijs van een massieve speksteenkachel schommelt tussen 5.000 en 13.000 euro en is afhankelijk van de grootte en de vorm. De kachel kan indien gewenst op maat worden gemaakt en volledig op je wensen worden afgestemd.
Speksteen is een eeuwenoud gesteente dat uitstekend geschikt is voor verwarming. Het neemt door de gelaagde structuur en grote massa snel energie op, houdt die vast en straalt de warmte snel de woonruimte in. Vuurmeesters bouwt al jaren massieve speksteenkachels van het merk Tulikivi.
Het voornaamste voordeel is dat niet alleen de lucht verwarmd wordt, maar het speksteen juist de warmte verspreidt door de stralingswarmte. Dit zorgt ervoor dat alles in de kamer gelijkmatig verwarmt. Zo blijft u niet achter met koude meubels en droge lucht.
Speksteen is een vrij zacht materiaal.Deze steen is ook wel bekend onder de namen Zeepsteen, Soapstone of Steatiet. Het bevat dermate veel talk dat het aanvoelt als zeep. De edelsteen komt in een variëteit aan kleuren: groen, wit, geel, roze, bruin, blauw, met of zonder spikkels en zelfs met rode aders.
Speksteen is een mineraal dat kan variëren in hardheid afhankelijk van de soort. Door zijn kleur lijkt het een beetje op marmer.Speksteen kenmerkt zich onder andere doordat hij heel makkelijk opneemt en die geleidelijk afgeeft.
Speksteen is een uniek en natuurlijk materiaal dat aan alle belangrijke eisen voor het bouwen van kachels voldoet. Het is uitstekend in staat warmte op te slaan en te geleiden. De combinatie met een hoog soortelijk gewicht maakt dat speksteen een uniek materiaal is om kachels van te vervaardigen.
Speksteen kan gebruik worden om beelden van te maken. Dit kan van een groot formaat zijn zoals beelden van mensen. Maar het kan ook op kleine schaal, ter grote van een mok bijvoorbeeld. Omdat het zo makkelijk bewerkbaar is kan er eigenlijk alles van gemaakt worden, zoals sierraden.
Het tweede voordeel van een speksteenkachel is de aangename stralingswarmte en de grote warmte opslagcapaciteit. Hierdoor blijft de speksteenkachel nog minstens 10 uur warmte afgeven nadat het vuur gedoofd is. Met slechte enkele uren stoken blijft uw woning wel een etmaal warm.
Speksteen is een natuursteen die ook wel bekend staat als zeep- of soapstone. Door het hoge gehalte aan talk voelt deze steensoort al snel als een stuk zeep. Speksteen komt voornamelijk uit landen als Brazilië, Afrika, China en Finland.
Zeepsteen is een vrij zacht materiaal. Deze steen is ook wel bekend onder de namen Speksteen, Soapstone of Steatiet.
De warmte van een (accumulerende) speksteenkachel kan ook een positief effect hebben op het mentale en psychologische welzijn. Verschillende wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat houtkachelstokers zich beter voelen, bovengemiddeld gezond, tevreden en succesvol zijn.
Nieuwe technologieën: de speksteenkachel
Een nieuwe en zeer efficiënte manier van houtverbranding is een speksteenkachel. De uitstoot van schadelijke gassen is miniem en het rendement van het toestel is erg hoog: de efficiëntie loopt op tot 90%.
Minder stof in de binnenlucht
Voor mensen met gevoelige luchtwegen is dit een groot bezwaar. Bijkomend probleem hierbij is dat het stof in de lucht verschroeit op de hete oppervlakten van dergelijke warmtebronnen. Hierbij ontstaan schadelijke dampen, die ook weer averechts werken op onze gezondheid.
“Het koken op een speksteenkachel is voor veel van onze klanten echt een lifestyle geworden,” vertelt eigenaar van de Stokertje kachelwinkels Marc Hoogland. “Het geeft natuurlijk ook heel veel sfeer om gezellig eten te bereiden op een warme kachel.
Samenstelling. De belangrijkste mineralen in Tulikivi speksteen zijn Talk, Magnesiet en Chloriet. Talk maakt dat de steen zo heerlijk zacht aanvoelt en ook nog gemakkelijk te bewerken is. Magnesiet maakt dat Tulikivi speksteen zo geschikt is voor de kachelbouw.
Elzenhout is bijvoorbeeld erg geschikt voor een speksteenkachel, omdat dit type hout sneller warmte afgeeft en het speksteen hierdoor eerder opwarmt. Verder zijn essenhout en berkenhout geschikt voor de speksteenkachel. Essenhout brandt traag en geeft een mooi vlammenspel.
Je gebruikt grof, watervast schuurpapier. Hiermee kun je veel fijnere details maken dan met een vijl. Werk met het schuurpapier de hele steen rond en maak hem mooi glad. Houd de steen tussendoor eens onder de kraan of dompel hem in een bakje met water.
De naam is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep. Speksteen is een zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is.
Impregneerolie: Gebruiken op speksteen , serpentijn, gekleurde albast en hout. Gemaakt van natuurlijk olieën op balsem terpentijnbasis .