U kunt het beste een droogvel gebruiken, dit voorkomt dat de ananas blijft kleven aan het rooster. Leg de schijfjes ananas hierop en zorgt dat deze elkaar niet aanraken. Droog gedurende 12-24u op 46°C.Draai na 8 u de ananasstukjes eens om.
Gedroogde ananas is een lekker gezond tussendoortje. De ananas bevat vitamines, vezels en mineralen. De gedroogde ananas is puur en rauw, ze bevatten dus geen smaak- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen of andere toevoegingen.
De ananas is een tropische vrucht die niet van lage temperaturen houdt. Bewaar 'm dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananasstukjes tot wel 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken.Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
In de zon of de oven drogen
Snijd dat wat je wilt drogen in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een bakplaat, eventueel op een vel bakpapier. Verwarm de oven voor, op de laagste stand. Dit is meestal rond de vijftig tot zeventig graden. Schuif de bakplaat de oven in en wachten maar.
De temperatuur is regelmatiger en omdat de oppervlakte klein is, komt de warmte direct op het fruit, in plaats van in de rest van het luchtledige van je oven. Het fruit wordt dus mooi gelijkmatig gedroogd. Mocht je nu geen oven hebben, dan is de airfryer helemaal een uitkomst.
Gedroogd fruit is zeer voedzaam. Een stukje gedroogd fruit bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als het verse fruit, maar dan samengepakt in een veel kleiner omhulsel. Per gewicht bevat gedroogd fruit tot 3,5 keer zoveel vezels, vitamines en mineralen als vers fruit.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Compost? Nee! Van de schil van de ananas kun je een heerlijke refresco maken en omdat ananas zo gezond is, wordt dus alles van die vrucht gebruikt.
De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner. In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven.
Een rottende ananas herkent u aan schimmel, kleverig sap, barsten in de schil en bruine, afvallende bladeren. Ze is bruinig of zelfs groen van kleur. Deze kunt u beter niet kopen of eten!
Dat heeft te maken met oxidatie. Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.In het metaal van het blik zit tin verwerkt.Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit.Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten. Ons advies is om niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen).
Vruchten die rijk zijn aan kalium kunnen ook helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Ananas helpt dankzij de gunstige antioxidanten die het bevat ook om gevaarlijke ontstekingen te verminderen en een gezonde bloeddruk te herstellen.
'Zachte, zoete en fruitige smaken zijn over het algemeen positief voor de smaak van sperma. Mango, ananas en kiwi's bijvoorbeeld. Daarnaast is het drinken van voldoende water goed om te zorgen dat de in het lichaam aanwezige afvalstoffen worden afgevoerd en daardoor minder invloed kunnen hebben op de geur en smaak.
Ananas verlaagt de cholesterolspiegel
In ananas komen plantensterolen voor. Deze stoffen zorgen ervoor dat het slechte cholesterol minder vanuit je darmen wordt opgenomen. Wanneer je regelmatig verse ananas eet, verbetert je cholesterol en vermindert de kans op hart en vaatziekten.
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens warme (zomer)dagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vocht afdrijvend effect hebben. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel kruidenthee, verse ananas en asperges.
Nierbeschermend. Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter.
Vooral gedroogde pruimen, vijgen, appels en abrikozen bevatten veel vezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.
Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit.
Appels, pruimen en tomaten kunnen heel goed gedroogd worden in een gewone oven. Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen. Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven.