In sommige video's scheppen mensen honing uit een pot in een lege waterfles om het vervolgens te bevriezen, maar het is makkelijker om hier al honing in een knijpfles voor te gebruiken. Die fles kun je dan gewoon in de vriezer zetten en het laten bevriezen.
Experts maken zich zorgen over een nieuwe, krankzinnige trend onder TikTokkers: ze eten bevroren honing. Onder de hashtag #Frozenhoney worden de filmpjes honderden miljoenen keren bekeken. De bevroren honing zorgt echter voor een gevaarlijke suikerexplosie in je lichaam.
Wanneer je de vloeibare honing pas een paar dagen later wil gebruiken kun je hem invriezen. Dit omdat lage temperaturen het proces van rijping en dus kristallisering afremmen. Dit wil zeggen dat diepgevroren honing dus niet zal kristalliseren.
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Bijen zijn harde werkers
In de maag wordt de nectar door enzymen omgezet in honing. Als de bij terug komt bij de bijenkorf, braakt hij de honing over in de mond van een andere bij. De bij spuit de honing in een cel in de honingraat.
Wettelijk mag het gehalte aan HMF in Nederlandse honing niet hoger zijn dan 40 mg per kg. Het gehalte aan HMF wordt daarmee gezien als een belangrijke kwaliteits- indicator voor honing. HMF wordt gemeten in honing met behulp van een kleurstrip uit een commercieel verkrijgbare testkit.
Honing kan een gevaarlijke bacterie bevatten
Honing kan sporen bevatten van de bacterie Clostridium Botulinum. Deze bacterie maakt de gifstof botuline aan, wat botulisme kan veroorzaken, een ernstige voedselvergiftiging.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Honing verhoogt de “goede” cholesterolwaarde
LDL-cholesterol wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Het kan leiden tot slagaderverkalking en het risico op hartziekten en een beroerte verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat honing kan helpen om het cholesterolniveau te verbeteren.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Wanneer u honing zoekt op optimaal van haar geneeskrachtige eigenschappen te profiteren, dan heeft u een aantal keuzes. Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is.
Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren. Een theelepel honing voor het slapen zou genoeg moeten zijn om je te helpen makkelijker in slaap te vallen.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Toch is honing niet beter (of slechter) dan normale suiker. Honing is en blijft een vorm van suiker, net zoals kristal- of rietsuiker. In jouw lichaam worden alle suikers op dezelfde manier verwerkt, ongeacht of het nou honing of kristalsuiker is.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen melkproducten. Er zijn gezondere opties dan Yoghurt griekse stijl honing. Yoghurt griekse stijl honing kun je wel als extraatje eten of drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Waar een lepel honing nemen voor het slapengaan goed voor is. Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Een van de meest in het oog springende ziekten ten gevolge van het eten van honing is zuigelingenbotu- lisme. Botulisme is een gevolg van een infectie met Clostridiurn botulinurn. Deze bacterie bevindt zich van nature in de grond. Hij heeft een omgeving nodig zonder zuurstof om zich goed te kunnen ontwikkelen.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.