Een slechte akoestiek verhoogt bij ziekenhuispatiënten de bloeddruk en hartslag. Een goede akoestiek zorgt juist voor betere nachtrust, meer privacy en een bevorderd herstel. Hierdoor verkort de verblijfsduur en worden wederom een hoop kosten bespaard.
Met een goede akoestiek kun jij je volledig focussen op je taken, zonder steeds afgeleid te raken. Een betere concentratie, betekent ook een hogere productiviteit. Je kunt meer werk verrichten omdat je niet om de haverklap wordt gestoord.
Een hinderlijke galm, een vervelende echo, een hol klinkende ruimte; een slechte akoestiek in huis kan je woonplezier behoorlijk bederven.Zo kun je last krijgen van hoofdpijn en komt het je concentratievermogen niet ten goede.
Door een goede akoestiek in de woonkamer verbruikt u veel minder energie om met meerdere mensen tegelijk een gesprek te voeren.Dit bevordert het wooncomfort en zorgt voor rust.
Om de akoestiek in de woonkamer te verbeteren moet je extra geluidsdemping aan de kamer toevoegen. Dat gaat het beste met akoestisch geluidsabsorberende wandpanelen en plafondpanelen in de woonkamer.
De beste combinatie. Harde, gladde materialen laten de ruimte hol klinken. Zachte, dikke stoffen werken geluiddempend. Door harde en zachte materialen te combineren is er een gezellig interieur te creëren met een goede akoestiek.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
De langdurige blootstelling aan lawaai kan uiteenlopende gezondheidseffecten hebben, zoals geprikkeldheid, slaapstoornissen, negatieve gevolgen voor het hart- en bloedvatenstelsel of de stofwisseling en cognitieve functiestoornissen bij kinderen.
Glaswol en steenwol isolatie zijn daarmee de beste keuze voor het isoleren tegen geluid.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Een slechte akoestiek betekent dat de geluidskwaliteit in een ruimte niet optimaal is en dat geluidsgolven niet op een effectieve manier worden beheerd. Dit kan leiden tot problemen zoals nagalm, echo's, slechte spraakverstaanbaarheid, te luid of te stil geluid, en vermoeidheid.
Wanneer geluidsgolven tegen een oppervlakte aanbotsen, dan kaatst een deel van de geluidsgolven terug. De terugkomende geluidsgolven noemen we de echo, ofwel het dubbel horen van geluid. In een kamer vindt dit effect plaats wanneer er niet genoeg geluidsabsorberend meubilair of decoratie aanwezig is.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Onder akoestiek verstaan we de invloed die een ruimte heeft op de klank en galm van het geluid. De akoestiek in een ruimte is niet alleen afhankelijk van de grootte of vorm van de ruimte. Muren en voorwerpen in een ruimte kunnen het geluid absorberen of terugkaatsen.
Hout is een materiaal data als licht beschouwd wordt. Daarom is het zeer efficiënt voor het dempen van luchtgeluid. Om dezelfde redenen is het echter minder efficient voor het dempen van contactgeluid (zoals het geluid van stappen op de bovenverdieping).
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Door een combinatie van negatieve factoren (stress, burn-out, overspannenheid, depressie, angst) kan extern geluid systematisch steeds meer een bron van irritatie worden en uiteindelijk leiden tot hyperacusis.
Wegverkeer is de belangrijkste oorzaak van geluidhinder: in 2019 had één op de tien Nederlanders ernstige hinder van wegverkeer, vooral van brommers en motoren. Dat zijn 1,5 miljoen mensen. Een andere belangrijke oorzaak van geluidhinder zijn vliegtuigen.
Blijvende gehoorschade
Geluid ontstaat door snelle luchtdrukverschillen. Als die luchtdrukverschillen heel erg groot zijn, kan schade in het oor optreden. Blootstelling aan een grote geluidsdosis zal leiden tot tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of het waarnemen van een pieptoon.
De hoogwaardige isolatie en ventilatie dragen ook bij aan een fijner leefklimaat. Zo is uw nieuwbouwhuis minder gehorig en door voortdurende luchtverversing een stuk gezonder.
Geluidswerend isolatieglas
Thermobel dubbel glas levert een geluidsisolatie (Rw) tot 40 dB en is dan ook ideaal voor woningen en gebouwen, waarbij een geluidsintensiteit van minimaal 50 dB en maximaal 80 dB wordt gemeten.
Uit onderzoek van de Universiteit van Reading blijkt dat mensen na ongeveer twintig minuten wennen aan geluiden tot en met 65 decibel (dit is te vergelijken met pratende mensen of achtergrondmuziek).