In wezen is toprot een giftige schimmelbesmetting die de toppen van je cannabisplanten doodt of bederft. Eenmaal daar, is het zeer besmettelijk en verspreidt het zich van top naar top.
De schimmel kan zich alleen verspreiden als bepaalde factoren aanwezig zijn: Te veel vocht of een hoge luchtvochtigheid is eigenlijk een vrijbrief voor toprot. Nee, een flinke regenbui of een dagje te hoge luchtvochtigheid is geen ramp. Maar als deze omstandigheden langer aanhouden, is de schimmel er snel bij.
De eerste tekenen van toprot kun je herkennen doordat je toppen van binnenuit oranje/bruin of zelfs grijs/zwart kleuren. Dit begint altijd vrij klein en dus altijd binnenin je toppen. Controleer daarom je toppen dagelijks, om te voorkomen dat de toprot zich te snel verspreidt en je er niets meer tegen kunt doen.
Toprot Roken Is Geen Goed Idee
Doe het niet! Toprot roken is zeer ongezond. De microbiële sporen van de Botrytis cinerea zijn slecht voor je gezondheid. Neem ook geen risico door alleen beschimmelde delen van de top weg te gooien.
Gooi oude wiet weg
Oude wiet kun je het beste weggooien. Als je (per ongeluk) toch oude, bruin verkleurde wiet gebruikt, is dat voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Je kunt er wel misselijk van worden. Gebruik van oude wiet kan wel gevaarlijk zijn voor zieke mensen en vooral voor aidspatiënten.
Je kunt je planten op twee manieren knippen. Kwekers die bang zijn voor schimmels, knippen vaak direct na de oogst. Deze methode heet 'nat knippen' en hiermee kun je schimmels effectiever bestrijden dan met 'droog knippen', wat je doet nadat de toppen gedurende een langere periode zijn gedroogd.
Hoe herken je het rotten van je top? Het gedeelte van de top die rot is heeft een andere kleur ten opzichte van de rest van de bloem.De stukken die rot zijn, zijn grijs van kleur.
Bud rot, of in het Nederlands toprot, is een bedreigende schimmel voor zowel binnen- als buitenkwekers. Blowers en thuiskwekers kennen het als bud rot maar in de tuinbouwwereld staat de gevreesde schimmel bekend als botrytis cinerea en 'grijze schimmel'.
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt.
In hoeverre mensen die zelf besmet zijn maar (nog) niet ziek zijn, besmettelijk zijn voor anderen blijft nog onduidelijk. Gemiddeld gezien zou iemand besmettelijk kunnen zijn vanaf twee tot drie dagen voor het begin van de klachten.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Oude wiet voelt droog en kruimelig aan en je kunt het heel goed malen. Als je wiet echter vochtig of nat aanvoelt, is het niet meer goed. Je moet het dan gewoon weggooien. Helaas is wiet niet onbeperkt houdbaar.
Wiet droogt van buiten naar binnen. De buitenste bladeren kunnen er dan ook al droog uitzien als de binnenste toppen en de stengel nog behoorlijk wat vocht bevatten. Daarom controleren veel kwekers of de stengel kan knakken om te beoordelen of de wiet goed is gedroogd.
Steek wierookstokjes aan en plaats ze op de meest geurende plekken in je huis. Net als etherische oliediffusers, geven ze sterke aromatische verbindingen af in de lucht die verrassend goed de wietgeur verdoezelen.
Het bezit van 5 gram cannabis of minder voor eigen gebruik is weliswaar strafbaar, maar leidt niet tot vervolging. Voor jongeren onder de 18 jaar is bezig verboden. Voor deze overtreding staat een werkstraf van 12 uur of boete van €60. Het bezit van 5 tot 30 gram is een overtreding en daarop staat een boete van € 75.
Daarnaast wil je absoluut geen schimmel in of op je toppen. Het roken of eten ervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid. De beste behandeling tegen meeldauw is preventief.
Daar is geen exact antwoord op. Wel is het van belang dat de joint niet te droog wordt en zo aroma's verliest. Een joint kan je dus net zo lang bewaren als wiet, zolang je de joint goed afsluit. Bijvoorbeeld in een kokertje.
Dus als je paarse wiet wilt kweken, ga dan op zoek naar paarse strains. Deze zijn namelijk speciaal gekweekt vanwege hun unieke kleur. Bedenk dat je toppen na het snoeien wat kleur gaan verliezen. Kies dus voor strains met het levendigste, paarse pigment dat je kunt vinden.
Door je toppen fatsoenlijk te drogen, verklein je de kans op schimmels in je voorraad aanzienlijk. Plaats individuele toppen op een droogrek, of hang volledige takken op in je droogruimte. Zo verlaag je het vochtgehalte van jouw toppen met 10-15%.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
Als je maar af en toe een jointje rookt, geef je je hersenen de kans om ervan te herstellen. Maar doe je het wekelijks of zelfs dagelijks, dan hebben je hersenen daar geen tijd meer voor en treedt er hersenschade op.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.