Het kan alleen bloedgroep A en O ontvangen. Bloedgroep B: kan bloed doneren aan bloedgroep B en AB. Het kan alleen bloedgroep B en O ontvangen. Bloedgroep AB: kan alleen bloed doneren aan bloedgroep AB.
Bloedgroep O-negatief
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen.
Als donor met bloedgroep O-negatief geef je dus best 4 keer per jaar bloed. Als je nog bijkomend wil helpen, kan je bloed geven combineren met een plasma- of bloedplaatjesdonatie. Je mag bloed geven aan iedereen ongeacht de bloedgroep, maar mag zelf enkel bloed ontvangen van O-.
6,4% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep A-negatief (A-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam, maar er zijn wel veel mensen die deze bloedgroep kunnen ontvangen van donors. Mensen met bloedgroep A-positief, A-negatief, AB-positief en AB-negatief kunnen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep A-negatief.
De zeldzaamste en de meeste voorkomende bloedgroep
De zeldzaamste bloedgroep is AB-negatief; slechts 1 op 200 Nederlanders heeft deze bloedgroep.
Wanneer er geen eiwit A of B op je bloedcellen zit, heb je bloedgroep O. Mensen met bloedgroep O kunnen geen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep A, B of AB. Heb je bloedgroep 0-negatief, dan kun je wel aan iedereen bloed doneren.
38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Bloedgroep O
Producten die zeer beperkt zijn toegestaan: zuivel, granen, peulvruchten, gluten, bepaalde groenten zoals rodekool en spruiten, thee, koffie en cola.
Rh-null – ook wel 'gouden bloed' genoemd, is de zeldzaamste bloedgroep op aarde.
Mensen die tot de bloedgroep O behoren, worden ook wel 'universele donors' genoemd omdat ze hun rode bloedlichaampjes aan gelijk welke ontvanger kunnen doneren.
36,6% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep A-positief (A+). Deze bloedgroep komt dus vaak voor. Als je bloedgroep A-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep A-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Iemand met bloedtype O is juist de 'universele donor': aangezien zijn rode bloedcellen geen type A- of B-antigenen bevatten, zal het bloedplasma van de ontvanger nooit de bloedcellen van een O-donor aanvallen. Bijna iedereen kan bloed van iemand met type O-bloed ontvangen.
Genen van ouders bepalend
Iedereen heeft één van de volgende bloedgroepen: A, B, O of AB. Je bloedgroep erf je van je ouders. Je vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan jou door. Dit kan een A, B of O zijn.
Bloedgroep O zou het meest actieve immuunsysteem hebben, bloedgroep AB het meest immuun tolerante. Bloedgroep O zouden vooral vleeseters zijn, bloedgroep A beter graaneters en vegetariërs, bloedgroep B zou als enige ook melk kunnen verdragen en AB zou een gemengde maar complex voedingspatroon moeten hebben.
De rhesusfactor (Rh) is een eiwit dat op de oppervlakte van de rode bloedcellen kan zitten en daarmee je bloedgroep bepaalt. Als de rhesusfactor op je rode bloedcellen zit, ben je rhesus positief.Dit is het geval bij 85% van de mensen.Als de factor ontbreekt, ben je rhesus negatief.
De bloedvoorraad van deze bloedgroep is voldoende hoog. Bedankt voor jouw hulp aan patiënten in nood. Kunnen we in de toekomst nog steeds op jou rekenen?
Bloedgroep A
Je bent kalm, verantwoordelijk en een tikje perfectionistisch. Omdat mensen met bloedgroep A een zwakke spijsvertering hebben, past een vegetarisch dieet goed bij deze bloedgroep.
Je bloedgroep is erfelijk bepaald. Je wordt er mee geboren en je houdt hem de rest van je leven. Toch kan het gebeuren dat je bloedgroep verandert. Na een stamceltransplantatie krijgen patiënten namelijk de bloedgroep van de donor.
Bij medische noodgevallen wordt O- bloed toegediend, omdat daar geen antigenen inzitten waarop een patiënt kan reageren. Een donor met O-negatief bloed is dus de universele donor.
Dieet: Bloedgroep A functioneert het beste op een vegetarisch dieet met ruim groenten, fruit, peulvruchten, tofu, granen, met mate zure zuivelproducten en eventueel een beetje vis. Ook zeevruchten, soja, groenten, olijfolie en enzymrijk fruit zoals ananas zijn gunstig.
Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen met bloedgroep A mogelijk zieker worden na een besmetting met het coronavirus. Ligthart: 'Het lijkt erop dat sommige aandoeningen bij bepaalde bloedgroepen iets vaker voorkomen, maar bij de ene aandoening is het de ene bloedgroep, bij de andere een andere bloedgroep'.
Als uw bloedgroep Rhesus D negatief of Rhesus C negatief is, kan uw lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen het bloed van uw kindje. Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot.
Vatbaarheid
Ze stelden een verband vast tussen je bloedgroep en je vatbaarheid voor het coronavirus. Hun berekeningen tonen: 23% meer risico op een infectie met het virus (SARS-CoV-2) voor mensen met bloedgroep A; 23% minder risico voor mensen met bloedgroep O.
BLOEDGROEP O
Dit is het meest voorkomende en oudste bloedgroep, die 50.000 jaar voor Christus ontstond. Tijdens deze periode aten mensen veel rood vlees en weinig granen en melkproducten.