8 van de bekendste Italiaanse pizzasoorten:
Pizza Marinara: Knoflook, tomaat, olie & oregano. Pizza Funghi: Tomaat, mozzarella en paddenstoelen. Quattro Formaggi (4 kazen): Mozzarella, blauwe kaas, Parmazaanse kaas & Provolone. Quattro Stagioni: Champignons, ham, olijven, artisjokken, tomaten & basilicum.
Het Turkse streetfoodgerecht lahmacun staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix die wordt gebakken in de hete oven.
Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza's. Die eerste variant ken je inmiddels. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie.
Oudste recept van de pizza stamt uit de 1e eeuw na Chr.
een recept met speciaal rond brood. Aan dit brood, dat gebakken werd op steen, voegde men meerdere ingrediënten toe, zoals kaas, pitten van pijnbomen, knoflook, kippenvlees en peper.
Lahmacun wordt ook wel de Turkse pizza genoemd. Het heeft een typisch pikante smaak waar het zijn naam aan dankt. Het is gemaakt van deeg dat belegd is met een mengsel van pikant gekruid gehakt, ui, verse tomaten, pikante pepers, en peterselie. Dit wordt vaak bereid in een oven.
De pizza is goed belegd met heerlijke pepperoni en te bestellen op onze New York Style bodem op 25cm, 30cm en 35cm. Wil je een dunne bodem? Dan kan dat ook met onze 30cm Italian Style Bodem.
De Steveston Pizza Company uit canada heeft een pizza bedacht voor maar liefst $450 dollar, omgerekend zo'n € 357. De $450 “C6“ pizza is gemaakt met kreeft, zwarte kabeljauw uit Alaska en Russische osetra kaviaar. Door de verkoopprijs krijgt de pizza een vermelding in het Guiness Book of Records.
De meest gegeten pizza wereldwijd is de pizza Pepperoni.
De Frans-Duitse pizza uit de Elzas met crème fraîche, uienringen en spekjes.
De calzone is stiekem een dubbelgeklapte pizza. Pizzadeeg wordt gevuld met kaas, vlees en ei, dubbelgevouwen en gebakken in een hete pizza-oven.
Achterham bevat 0.1 gram vezels, tegenover 0 gram vezels in kaas. Winnaar: De verschillen tussen kaas en ham zijn niet erg groot, daarom is het lastig kiezen. Wat een feit is: kaas levert 2,5 keer zoveel energie, voornamelijk dankzij de vetten.
New York Pizza en Domino's
New York Pizza scoort hoger op gebruiksvriendelijkheid (7,1 tegen 6,2), met als gevolg dat hier significant minder bezoekers na de eerste indruk afhaken dan bij Domino's (10% tegen 16%). New York Pizza krijgt ook betere waarderingen voor de onderdelen vertrouwen en imago.
De Brooklyn Style pizza is bedekt met tomatensaus en gevuld met drie verschillende soorten kaas: mozzarella, cheddar en Goudse. Hij krijgt zijn typische Brooklyn-smaak dankzij peperoni en knoflookolie. Als je deze pizza eenmaal hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders.
De Amerikaanse pizza's daarentegen zijn net als de meeste Amerikanen: GROOT - in alle opzichten.. De bodem is een stuk zachter én dikker.Bij New York Pizza kan je er zelfs voor kiezen om de rand van de pizza te laten besprenkelen met knoflookolie. Dit maakt de smaakbeleving van jouw pizza nog intenser.
Lahmacun (spreek je uit als: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne bodem van deeg, belegd met een pikant gekruide mix van runder- of lamsgehakt.
Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm–döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Het foodkraampje Turkse pizza (dürüm) bestaat uit lahmacun (Turkse bodem met een laagje gehakt), gevuld met:Kipshoarma. Sla, komkommer, tomaat. Feta, pittige rode ui en knoflooksaus.
In Italië worden pizza's in een steenoven gebakken, en zijn vaak in enkele minuten klaar. Dit komt omdat pizza's eigenlijk op een hoge, constante temperatuur gebakken moeten worden. Het liefst rond de 400 °C.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 350 en 380 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).