De jaarlijkse CO2 uitstoot van de tabaksindustrie is vergelijkbaar met de uitstoot van twee keer dat van Wales! Elke sigaret die er wordt gerookt is verantwoordelijk voor 3.7 L water, 14 g CO2 uitstoot en het verbruik van 3,5 gram olie aan fossiele brandstoffen.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
15 jaar afbraaktijd en zelfs dan nog schadelijk
Ze bestaan uit acrylacetaat, een kunststof die erg traag afbreekt. Pas na 10 tot 15 jaar schiet er schijnbaar niks meer van over, maar er zit een addertje onder het gras. Want het plastic is niet echt 'vergaan', het is afgebroken tot microplastics.
Wist je dat het tussen de 10 en 15 jaar duurt voordat een sigarettenpeuk afgebroken is? En een filter zelfs nooit vergaat.
Eén sigaret kan je leven met ongeveer 14 minuten verkorten, terwijl één alcoholisch drankje per dag je leven tot 6,5 uur korter maakt. Dat blijkt althans uit cijfers van een nieuwe site, gebaseerd op data van Amerikaanse overheidsdiensten.
Eén sigaret kan 1000 liter water vervuilen
Eén sigarettenpeuk kan 1000 liter water vervuilen. Onderzoek toont dat bij een concentratie van één sigarettenpeuk per liter water de helft van de vissen dreigt te overlijden.
Sigaretten mét filter zijn niet beter voor de gezondheid. Het is een misverstand dat ze de rook zuiveren.
Hoe lang blijft de drang naar een sigaret als je gestopt bent met roken? Je ervaart waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Je lichaam wil dan het liefste een sigaret. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal na twee tot drie weken over.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Ernstig roken en de gevolgen voor je gezondheid
Ook ernstig roken is veel gevaarlijker voor je gezondheid dan te veel suiker eten. Zo'n 80% gevaarlijker voor je gezondheid dan suikers.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.
Rokers sterven eerder dan niet-rokers. De maatschappij houdt daardoor 12,8 miljard euro aan niet-betaalde zorgkosten en pensioenuitkeringen extra in de staatskas.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
De Hoge Gezondheidsraad heeft een nieuw advies klaar over de elektronische sigaret. Vapen heeft risico's, maar is duidelijk minder schadelijk dan tabaksigaretten roken. De e-sigaret blijft af te raden voor niet-rokers, en voor jongeren in het bijzonder, maar kan voor rokers een hulpmiddel zijn om volledig te stoppen.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt. Hoe meer je rookt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan nicotine en dus ook dopamine. Gevolg: je moet méér roken om diezelfde gelukkige roes te krijgen.
Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, helpt mensen beter bij stoppen met roken dan pleisters, kauwgum of pillen met nicotine.
De afbreektijden voor afval variëren van enkele weken tot een eeuwigheid. Niet-natuurlijke materialen als plastic en kauwgom vergaan niet, maar vallen uiteen in piepkleine deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven (microplastics).
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan.
Als je een banaan in de grond stopt, groeit die immers 'nevernooit' uit tot een bananenboom. Maar dat is volledig te wijten aan menselijk ingrijpen. De wilde banaan, die nog steeds in de jungle groeit, bevat nauwelijks vruchtvlees en bestaat bijna helemaal uit – vruchtbare – grote zwarte zaden.
Sigarettenpeuken. Sigarettenpeuken zijn niet biologisch afbreekbaar, gewoon in de prullenbak gooien dus! Kortom, er zijn maar drie dingen die je toilet behoort door te spoelen – boodschappen met nummer 1, nummer 2 en toilet papier.
Na alle plussen en minnen leveren rokers de Nederlandse schatkist dus zo'n 1,5 miljard euro per jaar op.
Roken binnen verboden
Binnen mag u niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Ook niet in een rookruimte. U mag dus bijvoorbeeld niet roken in een café, sportkantine, coffeeshop, shishalounge, station, kantoor, ziekenhuis of gemeentehuis.