Welke wijn past bij burrata? Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
en burrata gaan goed samen met een frisse, droge witte wijn – zoals jonge chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, chablis, sancerre, pinot noir en gamay – droge rosé en mousserende wijn. Vermijd zware, tanninerijke rode wijnen omdat die de kaas wegblazen.
Bij de heerlijke combinatie van geroosterde tomaat, brood, basilicum en gesmolten mozzarella wordt er meestal een droge witte wijn bij gedronken (denk aan Pinot Grigio of Chardonnay) en dat is natuurlijk prima en lekker. Maar denk ook eens aan een fruitige rosé met frisse zuren of lichtere rode wijn als een Bardolino.
Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.
Bij tomatensoep past het beste een kruidige rode wijn. De romige structuur van de soep komt goed uit met de kruidigheid van de wijn. Denk hierbij aan wijnen van de Merlot, Cabernet Sauvignon of Malbec.
Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren. Te veel van het een of het ander verpest de combinatie al snel.
Bij een lichtere soep, zoals een groentesoep of kippensoep, kunt u het best een droge witte wijn schenken. Witte wijnen van de Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc of Pinot Gris druif laat een groente- of kippensoep volledig tot zijn recht komen.
Welke wijn past bij burrata? Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
De zongedroogde tomaten zorgen voor een zoetige, zonnige en mediterraanse smaak. Hier hoort natuurlijk een mediterraanse wijn bij, als een fruitige Spaanse Autor of een Italiaanse rode uit Campania.
Wil je het echt lokaal houden (salade caprese komt van Capri), ga dan voor wit uit Campanië, zoals Fiano, Falanghina of Greco. Ander fris Italiaans wit, zoals Pinot Grigio of Vermentino, matcht ook goed. Daarnaast is een frisse rosé een goede optie, of eventueel een lichte rode wijn.
Tomatensoep & Italiaanse witte of rode wijn
Een witte of rode wijn van de Vesuvius waar de mineralen proefbaar zijn in de wijn combineren goed met tomatensoep.
Aperitiefhapjes bij pinot grigio: het lichtere broertje van pinot gris gaat heerlijk samen met lichte aperitiefhapjes. Om in Italiaanse sferen te blijven kies je voor bruschetta met verschillende toppings, gedroogde ham of een stukje parmezaanse kaas. Genieten geblazen!
Frisse witte wijnen, zoals Catarratto, Roero Arneis, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc passen goed.
Burrata kun je dus ook maar het beste zo puur mogelijk eten. Een druppeltje – goede – olijfolie en een beetje peper zijn al voldoende om het kaasje tot een hemelse verlokking te maken. Je hoeft er – in tegenstelling tot de gewone mozzarella – ook eigenlijk nauwelijks of geen zout aan toe te voegen.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella.
Burrata is duidelijk een stuk vetter. Hierdoor bevat deze in vergelijking met mozzarella meer calorieën en minder eiwitten. Veel voedingsdeskundigen zullen zeggen dat mozzarella de gezondere variant is, mede doordat mozzarella minder verzadigd vet en cholesterol bevat.
De gedroogde tomaatjes bevatten veel verschillende vitamines en mineralen en zijn een rijke bron van vezels. Zongedroogde tomaten zijn onder andere erg rijk aan kalium. Dit mineraal is goed voor je bloeddruk en zorgt mede voor de goede werking van je zenuwen en spieren.
De reden dat obers je glas wijn minder dan halfvol vullen, is zodat er nog voldoende ruimte is om de wijn rond te draaien in het glas. Op die manier komt er meer lucht bij en zorg je ervoor dat de aroma's van de wijn vrij komen.
De pasta met een tomatensaus kunt u het beste combineren met fruitige rode wijn of een frisse witte wijn. Zo vullen het gerecht en de wijn elkaar aan.
Vroeger werd burrata gemaakt om restjes mozzarella op te maken, maar nu is het een echte delicatesse. De smaak is heel zacht en romig. Burrata betekent boterachtig, en zo is de smaak ook.
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, afgedekt met aluminiumfolie ca.10-15 minuten. Wordt ook hier de pasta wat droog, voeg dan een heel klein beetje water toe. Laat de burrata op kamertemperatuur komen en serveer deze op en bij de warme fazzoletti.
Hoe kan je burrata vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Chardonnay & Spijs
De volle, stevige houtgerijpte chardonnay is dol op vette, romige en rijke gerechten. Vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, recepten met kip, gevogelte, varkensvlees, kreeft en een heleboel kaassoorten.