In stalen constructies kiezen constructeurs altijd voor stalen verzinkte schroeven en bouten en niet voor RVS. Dit heeft een goede reden. Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan.
Het metaal zelf ondergaat oxidatie, waardoor op het metaal dan een laagje metaaloxide of metaalhydroxide ontstaat ("roest"). Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
Hoewel de roestvaste staalsoorten niet immuun zijn voor corrosie (denk aan de gevoeligheid van austenitisch rvs voor o.a. putcorrosie en spanningscorrosie) is de bestendigheid tegen algemene corrosie zo goed dat het galvaniseren van rvs een zinloze bezigheid is.
Chloor en stalen gereedschappen
Naast het gebruik van stalen gereedschap en het effect van staalslijpsel, kan de oxidehuid ook beschadigen door vloeistoffen die chloor bevatten, zoals stadswater, zwembadwater, bleekwater en zoutzuur. Chloor reageert zeer agressief op RVS en tast de oxidehuid aan.
Het is dus geen goed idee om RVS en staal met elkaar te combineren, maar in een zwembad al helemaal niet. Hier zal het proces van galvanische corrosie worden versneld en nog heviger zijn, waardoor de constructie niet betrouwbaar is en er ongelukken kunnen gebeuren.
Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere factoren van buitenaf tasten het oppervlak van RVS aan. Het kan leiden tot corrosie en maakt het oppervlak dof en vuil.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Voor veel constructies gebruikt men verzinkte schroeven omdat deze sterker zijn dan RVS schroeven. Aan de andere kant roesten verzinkte schroeven wel sneller en zijn ze dus minder geschikt voor buiten.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS. De hogere (maar betaalbare) prijzen zijn daar een voorbeeld van.
Het is geen enkel probleem om zink toe te passen in combinatie met verzinkt staal, aluminium (geanodiseerd of gemoffeld) en roestvast staal (RVS). Wees erop bedacht dat bij slijtage van verzinkt staal roest kan ontstaan, wat sporen op het zink achterlaat.
Wanneer je aluminium en rvs in één constructie toepast, zorg er dan voor dat beide metalen niet met elkaar in contact kunnen komen. Ook niet door een druppel regenwater. Bescherm het aluminium bijvoorbeeld door krimpkous of zelfvulcaniserend tape.
Doordat zink onedeler is dan staal en gietijzer zal er bij kleine beschadigingen geen roestvorming optreden. Bij een oppervlaktebeschadiging ontstaat een elektrochemische reactie. De reactie-producten die hierbij ontstaan, zorgen ervoor dat roest zich niet hecht aan (kleine) beschadigingen en zich verbreidt.
RVS heeft een herstellend vermogen en een beschermlaag die aan kan groeien, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen er toch roestplekjes ontstaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer het materiaal in aanraking komt met chloor. Ook wanneer er contact is met gewoon staal, kan roest ontstaan.
Corrosiebestendigheid: roestvaststaal en aluminium
Aluminium doet op dit vlak zeker niet onder voor roestvaststaal. Integendeel. Hoewel door contact met zuurstof de bovenste laag van roestvaststaal bescherming biedt, zal onder extreme omstandigheden zelfs roestvaststaal corroderen, met alle gevolgen van dien.
Verzinkte schroeven zijn over het algemeen goedkoper dan RVS schroeven. Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten.
RVS is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is zelfs een roest laagje op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxide laag. Deze dunne oxide laag is blank van kleur en niet zichtbaar. Dit in tegenstelling tot roest op normaal staal, die eenvoudig te zien is en bruine vlekken op het materiaal achterlaat.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Globaal is de prijs van rvs een factor 4 - 5 hoger dan de prijs van staal.
Voor het hardsolderen van RVS wordt een vloeimiddel gebruikt op basis van boraten en/of fluoroboraten. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen twee typen vloeimiddelen: Het hoger fluorhoudende vloeimiddel HDZ 630 F (F-SH1 vlgs. DIN 8511) met een werkgebied van 500° tot 800°C.
Roestvast staal, ook rvs of inox genoemd en vaak foutief bestempeld als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.
Dergelijke verbindingslassen van roestvast staal aan ongelegeerd of laag gelegeerd staal zijn inderdaad wel degelijk mogelijk. Men noemt dit in de praktijk gemakshalve ook wel zwart/witverbindingen. Het is de meest voorkomende variant in de groep van ongelijksoortige lasverbindingen.
Lichte krassen in rvs zijn niet altijd te voorkomen. Gelukkig kun je deze vaak gemakkelijk weer verwijderen. Je kunt krassen wegschuren met een schuursponsje (in de richting van de nerven, anders maak je de krassen alleen maar erger) of tandpasta gebruiken.
Bij het zagen van RVS is het belangrijk dat de tandpunten van de lintzaag goed gesmeerd worden zodat er een optimaal zaagresultaat bereikt kan worden. Daarom is het belangrijk om de koelvloeistof/emulsie op +10% te houden. Dat wil zeggen, dat de verhouding tussen koelvloeistof en water meer dan 10% moet zijn.