Meestal echter is psoriasis een chronische ziekte. Sommige mensen hebben slechts enkele plekjes, terwijl bij anderen (bijna) de gehele huid is aangedaan. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.
Psoriasis is niet te genezen. U kunt de klachten wel minder maken door de plekken elke dag in te smeren.
Slecht nieuws voor mensen met een hevige vorm van psoriasis. Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben namelijk aangetoond dat volwassenen bij wie de aandoening ten minste 10 procent van het lichaam bedekt, twee keer meer risico lopen op een vroegtijdige dood dan mensen zonder de huidziekte.
In principe is psoriasis een ongeneeslijke aandoening. Wel is het mogelijk de bijwerkingen, zoals jeuk en roodheid, zoveel mogelijk te verminderen. Vaak schrijft de huisarts en dermatoloog middelen voor, maar je kunt er als patiënt ook zelf wat aan doen.
Soms zitten in die plekken puskopjes. Naast huidproblemen heeft u koorts, (gewrichts)pijn en voelt u zich ziek. Psoriasis pustulosa is heel gevaarlijk. Vooral omdat er ook uitdroging, eiwittekort, infecties, longontsteking en nierfalen erbij kunnen komen.
Psoriasis is een wisselvallige aandoening, al lijken er wel enkele 'uitlokkende factoren' te bestaan die het ontstekingsproces in gang zetten: een verwonding van de huid (schram, brandwonde, irritatie, litteken …), bepaalde geneesmiddelen, bacteriële of virale infecties en stress.
Psoriasis verergert wanneer er iets de kop opsteekt; stress, ziekte, het weer en medicijngebruik kunnen allemaal factoren zijn. Bovendien kunnen de onaangenaamheden die de aandoening met zich mee brengt – net als bij eczeem – weer tot meer stress leiden…
De periode tot genezing kan jaren tot tientallen jaren duren en de meeste mensen houden hun psoriasis - soms wat minder, soms wat erger - hun hele leven lang. De vooruitzichten na behandeling zijn ook niet heel gunstig.
Ontstaan psoriasis
Hoe en wanneer psoriasis ontstaat is moeilijk te voorspellen. Er zijn vormen waarbij er plotseling en overal over het lichaam huiduitslag ontstaat. Maar het kan zich ook op bepaalde specifieke plekken uiten, zoals alleen op de knieën, ellebogen of in de huidplooien.
Zorg dragen voor je huid
Door je huid bloot te stellen aan de zon, zie je meestal je opstoten van psoriasis afnemen (hoewel er enkele uitzonderingen bestaan en UV het probleem in zeldzame gevallen kan doen verergeren). Je kunt van de zon genieten, ook als je een psoriasis behandeling volgt.
Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid.
Bij psoriasis is de huid vaak droog. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Het goede nieuws is dat voor de overgrote meerderheid van de mensen met psoriasis, het uiterlijk van de letsels verbetert met zonlicht. UV-stralen verminderen huidontsteking en verminderen de plekken. Voorwaarde is wel dat de blootstelling aan de zon geleidelijk en met mate gebeurt.
Als u psoriasis heeft, is er een versnelde celdeling in uw opperhuid en heeft u ontstekingsverschijnselen in de huidlaag daaronder (de lederhuid). Veel mensen met psoriasis hebben last van jeuk. Ook vermoeidheid en pijn komen regelmatig voor.
Hoe vaak komt het voor? Ongeveer 2% van de volwassenen in West-Europa lijdt aan psoriasis. Het is zeldzaam bij jonge kinderen.
Psoriasis gaat niet 'slechts' om rood schilferende plekken van de huid. De plekken veroorzaken vaak een niet aflatende hevige jeuk. Een deel van de patiënten heeft ook last van aanverwante ziektes zoals artritis psoriatica en cardiovasculaire problemen. Veel patiënten ontwikkelen bovendien depressieve klachten.
In West-Afrika wordt zwarte zeep voorgeschreven om huidproblemen zoals psoriasis, rosacea of andere soorten uitslag te behandelen. Dit spul is hydraterend en reinigend is voor de droge huid. De palmolie in de zeep fungeert als een krachtige ontstekingsremmer, zodat de huid gekalmeerd wordt.
Uit dit onderzoek bleek dat na het ervaren van veel stress de psoriasis kan verergeren. Dat gebeurt vooral bij psoriasispatiënten die veel piekeren over hun aandoening en bij degenen die veel last hebben van de jeuk en daarom gaan krabben. Dit krabgedrag kan op lange termijn een aangeleerde reactie worden.
Tot de gewone behandelingen voor psoriasis worden gerekend: de hormoonzalven en andere zalven,lichttherapie met UVB of PUVA,behandelingen met tabletten zoals MTX (methotrexaat), Neoral (ciclosporine), Neotigason (acitretine) en fumaraten.
In ieder geval onder de douche of in bad kunnen mensen met een droge huid de zeep, douchegel of badschuim (zeephoudende producten) beter links laten liggen. Ze drogen de huid uit en het zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt. Het beste is gebruik te maken van een olie.
Vitamine D3-analogen worden aanbevolen als lokale therapie voor chronische plaque psoriasis. De combinatie van vitamine D-analogen met lokale corticosteroïden is superieur ten opzichte van beide monotherapieën wat betreft werkzaamheid en tolerantie.
Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarvan de symptomen sterk lijken op die van eczeem, maar zijn toch niet geheel hetzelfde. Het meest voorkomende type psoriasis is plaque psoriasis. De symptomen van plaque psoriasis worden meestal aangetroffen op de hoofdhuid, ellebogen, knieën, onderrug en geslachtsorganen.
Psoriasis kan op de behaarde hoofdhuid ontstaan. Je ziet dan schilfers tussen de haren op je hoofd. Vaak wordt psoriasis op de hoofdhuid verward met roos. Bij roos vernieuwen de cellen op de hoofdhuid twee keer zo snel en laten 'oude' cellen los waarbij schilfers ontstaan.
Bij de meest voorkomende vorm, psoriasis vulgaris (= gewone psoriasis), zijn er verspreid over het lichaam rode, verheven, witte of zilverachtig schilferende plekken (plaques) te zien. Het wordt ook wel plaque psoriasis genoemd. Ongeveer 90% van de mensen met psoriasis heeft psoriasis vulgaris.