Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier. De tomaten in partjes snijden.Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen.De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak.
Tomaat bereiden & bewaren
Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn, kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Bewaar een restje van de gezeefde tomaten in een afgedekt schaaltje in de koelkast. Of vries de gezeefde tomaten in, in een diepvriesbakje.
Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec.in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit.
Bewaar snacktomaatjes op een koele plek. Bewaar snacktomaatjes niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar.
Gesneden tomaten kunnen tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard. Ze zijn langer houdbaar als ze op kamertemperatuur worden bewaard.
Cherrytomaten eet je als ze op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca.1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
@Simon Snack en snoeptomaatjes zijn in feite hetzelfde. Ze hebben een ovale vorm.Kerstomaatjes daarentegen zijn rond.En de smaak en structuur zijn anders.
Buiten de koelkast kan je tomaten gemiddeld één week bewaren. In de koelkast ongeveer twee weken. Twijfel je hoe lang ze er al liggen? Inspecteer de tomaten dan op beurse plekken of schimmel.
(4) Tomaten, rijpe appelen en kiwi's geven veel ethyleen vrij. Bewaar ze in een aparte schaal of bak. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon waarvoor vooral koolsoorten, komkommers, bananen, broccoli, aubergines en champignons gevoelig zijn en waardoor ze sneller bederven.
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.
Blancheren is een voorbereidings techniek en je zult hem daarom meestal tijdens de mise en place toepassen. Je gebruikt deze techniek in alle afdelingen van de keuken. In de koude, de warme keuken en in de patisserie. Je blancheert altijd zonder deksel zodat het koolzuurgas (zuren) kan ontsnappen.
Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken.
Vleestomaten die ca.1 minuut geblancheerd zijn, kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze het lekkerst!
Je kunt tomatensoep heel goed bewaren in de koelkast of vriezer. Het is in beide gevallen wel belangrijk dat je de tomatensoep na bereiding snel laat afkoelen. Het mag niet langer dan twee uur staan voordat je het in de vriezer en/of koelkast zet.
Je kan tomatenpuree ook in de vriezer bewaren. Schep het restant in kleine bakjes, zakjes of nog beter in een ijsblokjesvorm. Op die manier kan je het wel maanden bewaren. Vergeet niet om de datum erop te schrijven.