Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Je kunt daarom beter vertellen dat je boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Eten in China: Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen.
In de ochtend beginnen ze dan met rijstepap of fan.
In principe eten ze namelijk alle maaltijden warm! In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
De Chinezen eindigden prompt bovenaan, en drie jaar later weer. Ze overtroffen het beste Europese land, Finland, in elke categorie. Bij wiskunde presteerde Shanghai zelfs 20 procent beter dan het OESO-gemiddelde. Nederland zit al jaren in de middenmoot.
Misschien heb je wel eens gehoord dat veel Chinezen niet goed tegen melk kunnen, omdat ze lactose-intolerant zijn. Maar in sommige regio's van China is er een lange traditie met melk. Bovendien stimuleert de Chinese overheid ouders om hun kinderen melk te geven.
Normaal gesproken kan je voedsel dat hygiënisch is bereid door een goed Chinees restaurant, 2-3 dagen gekoeld bewaren. Dit geldt voor voedsel dat heel goed is doorbakken, zoals vlees. Gekookte rijst kan je de volgende dag nog eten.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Chinezen vinden dat de maaltijd beter tot zijn recht komt wanneer je met stokjes eet. Bij elke hap die je eet komt er namelijk veel zuurstof binnen en dit komt de smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
“In de zuidelijke helft van China kunnen ze die r-klank moeilijk uitspreken en wordt dat l – dat komt doordat de palatale klanken in die streken allemaal wat meer naar voor in de mond worden uitgesproken en tussen l en de Engelse r ligt maar een paar millimeter verschil.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Ze drinken minder suikerrijke dranken. Vloeibare calorieën staan bekend als ware dikmakers. Ze eten veel soep. Een soep werkt heel verzadigend, omdat het voornamelijk uit water bestaat.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
De Chinese bevolking eet graag groenten en dan vooral bladgroenten, maar ook vele anderen groenten soorten. Veel gebruikten groenten in China worden ook in de westerse keuken gebruikt zoals kool, champignons, erwten en bonen, alle bladgroenten, chili pepers, uien, wortels, selderij, broccoli, bamboescheuten en pompoen.
Zoals al eerder gezegd, er wordt in China gegeten met stokjes. Dit betekent dat er nooit messen en vorken zijn om het gerecht op te eten. Het voordeel is wel dat alle gerechten zo gemaakt zijn, dat het ook makkelijk met stokjes gegeten kan worden.
De gemiddelde Chinese stedeling is 1,70 meter, de plattelandsbewoner meet gemiddeld 1,66 meter.Vrouwen zijn respectievelijk 1,58 en 1,57 meter....
De traditionee kleding van de Han-Chinezen is heet Hanfu. Dit is de welbekende (vaak zijden) 'jurk' met hele wijde mouwen. Deze kleidng werd 3000 jaar geleden al door de han-chinezen gedragen, tegenwoordig dragen enkel monniken nog Hanfu.
,,De Chinese cafetaria's zijn vaak goed draaiende zaken die er netjes uitzien en waar de kwaliteit van het voedsel goed is'', zegt ze. ,,Bovendien moet je in een cafetaria snel werken en serveren, en dát zijn Chinezen natuurlijk gewend vanuit hun traditionele werk in de afhaalchinees.''
Gezond uit eten bij de Chinees
foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Enkele goede opties zijn: een Griekse salade met gegrilde kip, of een hele gegrilde of geroosterde vis.Ook linzensoep (fakes), grote bonen in tomatensaus (gigantes) en gevulde groente (gemista) zijn lekker en gezond. Veel landen in het Midden-Oosten hebben vergelijkbare gerechten, die ook best goed voor je zijn.