Vaak is het direct duidelijk dat een voorwerp verzilverd of zilver is door de aanwezigheid van keuren. Verzilverd is vaak veel zwaarder dan zilver door het onedele basismateriaal. Bij verzilverd bestek zijn er soms doorslijt plekken zichtbaar aan de achterzijde van de lepelbak.
Lagere aanduidingen, zoals 80, 90, 100, 119, 150 betekenen dat het om een verzilverd object gaat. Als je op een voorwerp ziet staan: ARG 800, ARG 1000, German Silver, Nickel Silver of Alpaca, wil dat ook zeggen dat het verzilverd is, en dus geen massief zilveren voorwerp.
Het verschil tussen zilver en verzilverd is dat bij verzilverd de basis een onedel, vaak zwaar materiaal is waar een dun laagje zilver omheen is gemaakt, bij zilver is het stuk door en door gemaakt van zilver. Het verschil in materiële waarde is groot.
Gouden en zilveren voorwerpen die in Nederland binnenkomen, worden eerst onderzocht op echtheid. Wanneer de echtheid van dit goud of zilver bewezen is, wordt er een goudmerk of zilvermerk in het voorwerp aangebracht. Zo toont een goud- of zilvermerk dus aan dat een voorwerp van echt goud of zilver gemaakt is.
Ga opzoek naar de keurtekens
Naast een keurmerk zijn veel zilveren voorwerpen voorzien van een jaarletter, plaatselijke keur en meesterteken. Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad.
Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Vraag jij je af, hoeveel is een kilo zilver waard? De prijs 1 kilo zilver ligt vandaag te dag tussen de €500,- en de €600,-.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
En wat kun je eraan doen? Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Doe je zilveren sieraden in een sieraden doosje als je deze niet draagt, wel ééntje die je af kunt sluiten. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk zwavelhoudende stofjes bij kunnen komen. Doe je zilveren sieraden af bij langdurige blootstelling aan de felle zon, hierdoor kunnen zilveren sieraden ook zwart worden.
Sieraden en andere producten die gemaakt van zijn 925 Sterling zilver zullen na verloop van tijd altijd verkleuren. Juist het verkleuren is een kenmerk van écht zilver.
Het verzilverde bestek werd gemerkt met Gero 90 of Gero 100. De getallen 90 of 100 geven de dikte aan van de verzilvering, het bestek is gemaakt van een onedel basismateriaal met een laagje zilver.
Meng zuiveringszout met water tot een pasta. Breng het mengsel vervolgens aan op uw sieraden of zilverwerk door zachtjes te wrijven met een tandenborstel. Na een half uur afspoelen met schoon water, afnemen met een doek en polijsten.
Zilver testen met een magneet:
Je kunt het beste kiezen voor een neodymium magneet. Deze is vele malen krachtiger dan een 'standaard magneet'. Wanneer je echt met zilver te maken hebt, dan zal dit zilver nauwelijks reageren op de magneet.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Wanneer zilver in aanraking komt met waterstofsulfide (een gas dat overal in de lucht voorkomt) vindt een chemische reactie plaats en veroorzaakt een zwarte laagje op het zilver. Bewaar je zilver niet in de badkamer of in een andere vochtige omgeving. Je slaapkamer is een veel betere plek.
Een bakje met cola of azijn
Dit huis-tuin-en-keukenmiddel kan een optie zijn voor het schoonmaken van zilveren sieraden of zilver bestek. Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat.
Zilver en cola
Leg deze in een bak/glas met cola en laat deze een nachtje staan. Spoel het zilveren voorwerp af en poets deze met een droge doek. Let op! Cola kan het zilver aantasten waardoor de waarde daalt en de zwarte laag keert sneller terug.
Waardoor komt dit? Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Goud en zilver zijn waardevaste producten. Dit maak het interessant om te investeren in goud of zilver. Vanwege de waardevastheid zijn deze metalen interessant in tijden van crisis, omdat deze in tegenstelling tot andere beleggingsproducten hun waarde behouden.
Bank of Amerika heeft vorige week een update voor het koersdoel van zilver gegeven. De analist van de bank, Michael Widmer, verwacht dat de zilverprijs in 2023 zal stijgen. Widmer ziet tevens goud profiteren van een zogenaamde pivot van de FED.
Zilveren munten verkopen
In Nederland zijn er in het verleden veel zilveren munten geslagen zoals de zilveren guldens, rijksdaalders, tientjes, 50 gulden stukken etc. Deze zijn niet meer in te leveren bij de bank, maar kunnen nog wel ingewisseld worden bij het Goudwisselkantoor.
De zilveren gulden die het meest voorkomt is de munt die geslagen is in de periode van 1954 tot 1967, onder koningin Juliana. Deze munt heeft een gewicht van 6,50 gram, een diameter van 25 millimeter en een zilvergehalte van 720 ofwel 72,0%.