Hoeveel motorolie de motor van de auto verbruikt verschilt sterk per model en type auto en loopt daardoor uiteen van 1 liter motorolie per 2.000 tot 5.000 kilometer. In het instructieboekje van uw auto wordt het verwachte gebruik beschreven.
Wanneer het peil zich iets onder Min bevindt heeft u voldoende aan het bijvullen van 1 liter. Zoals gezegd is het verschil tussen Min en Max 1 liter. Als uw peil zich net onder Min bevindt heeft u met 1 liter motorolie genoeg om bij te vullen.
Autofabrikanten geven vaak verschillende informatie over een normaal olieverbruik. De een zegt dat het normaal is om per 1000 tot 1500 kilometer een liter olie te verbruiken, de ander heeft het over 1 op 3000. Over het algemeen zeggen wij dat olie niet bijgevuld hoeft te worden tussen het verversen van olie door.
Normaal is het olie verbruik van een auto aanvaardbaar als het niet meer bedraagt dan 1 liter op 5000 km. Fabrikanten echter claimen dat een verbruik van 1 liter op 1000 km nog toelaatbaar is.
Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km. Dat is dan een speciale motorolie die ontwikkeld is om langer mee te gaan.
Hoe vaak de motorolie van uw auto ververst moet worden staat vaak beschreven in het instructieboekje van uw auto. Een vuistregel is om de motorolie elke 12 maanden te verversen. Het niet op tijd verversen van de motorolie van uw auto kan voor vervelende problemen zorgen.
In basis is het advies 1x per jaar olieverversen en het filter vervangen bij auto's die weinig kilometers rijden. Vaak rijden deze auto's veel korte stukjes waardoor de motorolie sterk vervuilt. In uw geval betreft het uitsluitend lange ritten en staat de auto in de winter stil.
Geeft je auto het verbruik in liters aan dan betekent het dat je auto zoveel liter brandstof nodig heeft om 100 kilometer af te leggen. Geeft je auto bijvoorbeeld 9/100 aan dan moet je 100 door 9 delen.Het getal wat er dan uitkomt is de hoeveelheid kilometers die je kan rijden met 1 liter brandstof.
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.
De meest voorkomende oorzaak van een te hoge olieconsumptie is een lekkage. Ergens in het motorsysteem ontsnapt de olie. Daar kunnen veel oorzaken voor zijn. Een versleten koppakking, lekkende klepgeleiders (seals), versleten zuigerveren, maar ook gebruik van verkeerde olie of een te hoge oliedruk kan de oorzaak zijn.
Dagelijks worden ongeveer 100 miljoen vaten olie opgepompt, zo'n 15,9 miljard liter. De VS is dankzij schalie-olie uitgegroeid tot 's werelds grootste olieproducent met 13 miljoen vaten per dag, gevolgd door Saudi-Arabië met 12 miljoen vaten. Rusland is de nummer drie met 11,3 miljoen vaten.
Staat het peil precies op de min, dan moet er dus een halve liter bij. Vul zeker niet meer olie bij dan het maximumniveau, want te veel olie kan ook schadelijk zijn voor de motor. De olieafdichtingen komen dan onder te veel druk te staan, waardoor ze kunnen gaan lekken.
Consumer Reports deed onderzoek naar het olieverbruik van bijna 500.000 auto's. De slechtst presterende merken zijn *tromgeroffel* Audi (2.0 TFSI, 3.0 V6), BMW (4.8 V8 en twinturbo 4.4 V8) en Subaru (3.6 zescilinder en 2.0 en 2.5 viercilinders).
Een motor kan niet zonder olie. Een te laag motoroliepeil is niet alleen schadelijk voor de motor, maar kan er ook voor zorgen dat de auto plotseling stilstaat. Heel gevaarlijk! Niet voor niets luidt het advies: controleer iedere maand het motoroliepeil.
Motorolie verschilt – afhankelijk van de kwaliteit en aanbieder – aanzienlijk in prijs. Voor een liter voordelige motorolie betaal je ongeveer 5 euro en de prijs kan oplopen tot ongeveer 20 euro per liter voor hoogwaardige merkolie. In een garage kan een liter merkolie zelfs 30 euro kosten.
Rijden op diesel
De prijs van 1 liter diesel is momenteel ongeveer € 1,50. Met deze liter diesel rijdt een gemiddelde auto 15 km, oftewel 1,50/15 = 10 eurocent per kilometer.
Auto's die 5,0 l/100 km slurpen, oftewel 1: 20, zijn onder andere de Skoda Fabia 1.0 TSI, Kia Rio 1.0 T-GDI MHEV, Fiat 500 Hybrid en zelfs de Mazda 3 Sedan met 186 pk SkyActiv-X-machine.
De belangrijkste reden om je tank altijd voor minimaal een kwart gevuld te houden, is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelt op de bodem van de tank. ,,Je moet van leeg rijden daarom geen gewoonte maken”, zegt Tom Huyskens van de Bovag.
Een hoger motorvermogen zal in de regel op papier een hogere CO2 uitstoot laten zien dus méér brandstofverbruik. In de praktijk, afhankelijk van rijstijl en omstandigheden, kan dat er best weer anders uitzien.
In de praktijk betekent dit dat elke olie net zo stroperig is bij lagere temperaturen en viskeus blijft bij -30 ° C, maar 5w40-olie presteert beter dan 5w30-oliën bij hogere temperaturen en is effectief tot omgevingstemperaturen van 50 ° C, in plaats van 30 ° C.
Als je de olie niet ververst, dan verdwijnen op een gegeven moment deze toevoegingen en krijg je slijtage op bepaalde plekken in de motor. Het gevolg van deze slijtage is dat je óf meer olie gaat gebruiken omdat je vaker moet bijvullen, óf meer benzine gaat gebruiken omdat de motor minder efficiënt werkt.
Het controlelampje voor motorolie wordt vaak weergegeven door een oliekan waaruit een druppel olie komt. Het duidt op een probleem met het oliepeil of de oliedruk, en het uiterlijk is afhankelijk van je automodel. Als dit olielampje gaat branden, kun je het beste maar meteen je auto langs de kant zetten.