Naast huur, energie, water en soms servicekosten betalen huurders ook lokale belastingen.Afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, en in een aantal gemeenten rioolheffing.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Als huurder heb je te maken met 4 verschillende soorten gemeentelijke belastingen. Deze belastingen zijn: de afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, rioolheffing (niet in elke gemeente) en zuiveringsheffing.
Een huurder is verplicht de huursom tijdig en volledig te betalen en zich als een 'goed huurder' te gedragen. Wanneer de huurder bijvoorbeeld ernstig overlast pleegt of zijn huur niet (tijdig) betaald dan kan aan de huurder verweten worden dat hij zich niet gedraagt als een goed huurder.
De verhuurder is verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen gelinkt aan ouderdom of slijtage. Is bijvoorbeeld het dak lek, dan komen deze kosten bij de verhuurder terecht. Vaak wordt de huurschade, zoals een gebarsten tegel, pas bij afloop van het contract bekeken.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de huurwoning. De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud.
De verhuurder betaalt de keuring en de verwarmingsaudit (tenzij het anders in het huurcontract staat). De huurder betaalt het onderhoud (tenzij het anders in het huurcontract staat).
Herstellingen tijdens de huurperiode en schilderwerken bij einde huur zijn ten laste van de verhuurder bij normale slijtage (bv. door ouderdom). Schilderen bij verlaten huurwoning is ten laste van de huurder als er sprake is van schade zoals krassen, vlekken, moeilijk overschilderbare kleuren.
De huurders zijn verantwoordelijk voor het betalen van de Watersysteemheffing Ingezetenen en de Zuiveringsheffing. De verhuurder/eigenaar is verantwoordelijk voor het betalen van de Watersysteemheffing Gebouwd.
Voorwaarden voor kamerverhuurvrijstelling
Uw totale huuropbrengsten in 2023 zijn niet meer dan € 5.881. Voor 2022 was dit € 5.711. Dit is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben. Bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger.
De onroerende voorheffing is jaarlijks verschuldigd door de verhuurder en wordt berekend op het kadastraal inkomen. De verhuurder kan deze kost wel contractueel ten laste leggen aan de huurder.
In een appartementsgebouw betaalt de huurder mee voor het licht, de verwarming en het onderhoud van de traphal, de gedeelde inkom, de bergruimte, … De facturen voor gas, water en elektriciteit in de woning en de kosten voor de vuilnisophaling betaalt huurder zelf.
Wie betaalt de onderhoudskosten van mijn huurwoning? Groot onderhoud is voor rekening van uw verhuurder. Als huurder bent u verantwoordelijk voor kleine en dagelijkse reparaties. Deze moet u zelf betalen.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning.Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
De verhuurder mag een woning aanbieden zonder verwarming en warmwatervoorziening, tenzij in het huurcontract staat dat de woning over deze voorzieningen beschikt. Dan moeten die natuurlijk ook aanwezig zijn en functioneren.
Voor een gastoestel met waakvlam is het belangrijk dat eens per jaar onderhoud wordt gepleegd. Voor een moderne cv-ketel, een HR-ketel, is eens per 2 jaar voldoende. Ook zijn verhuurders ervoor verantwoordelijk dat het toestel op een juiste plek in de verhuurde woning hangt.
Is uw cv-ketel meer dan 10 jaar oud en is het rendement minder dan 80%? En wil uw verhuurder niets weten van vervanging? Dan kunt u via de rechter afdwingen dat er toch een nieuwe ketel komt. U kunt zich daarbij beroepen op artikel 243 van het Burgerlijk Wetboek 7.
Alleen kleine dagelijkse reparaties zijn voor de huurder. In de praktijk betekent dit dat de huurder verantwoordelijk is voor het regelen en betalen van: Binnenschilderwerk. Kleine zaken zoals: kraanleertjes vervangen, deurkruk vastzetten, wc-bril vervangen, etc.
Gebrek aan woning
Volgens de belangenorganisatie van huurders kan dit door enkel glas als een gebrek aan de woning te gaan aanmerken. Net als een lekkage moet de verhuurder dit gebrek dan verhelpen omdat het onder de onderhoudsplicht valt.
Wanneer heb ik recht op een nieuwe keuken? Een keuken komt in aanmerking voor vervanging wanneer deze 20 jaar of ouder is.