Chocolade werd 1500 jaar geleden al gegeten door de Maya's. De Spaanse conquistador Hernán Cortés nam chocolade met zich mee naar Europa toen hij na zijn veroveringstocht in 1528 terugkeerde. De lekkernij werd al snel razend populair onder de Europese bevolking.
De oorsprong van cacao
Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten. Pas met de ontdekking van Amerika kwam cacao aan het eind van de 16e eeuw kwam cacao naar Europa.
Cacao Barry® is het eerste merk dat vormen voor vaklui op de markt bracht. Het eerste merk dat chocolade aanbood in de praktische vorm van Pistoles™.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Door hun cacao plantages in Trinidad, Venezuela, Ivoorkust en Ecuador is Noka de beste pure chocolade ter wereld. Heel bijzonder is dat er geen andere smaakstoffen of aroma's aan deze chocolade zijn toegevoegd. Een 100% originele en authentieke smaak dus. Zeker eens proeven als u de kans krijgt.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
MARS. Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
De precieze herkomst van ons woord chocola is niet bekend, behalve dat het woord op zijn minst gedeeltelijk uit de Azteekste taal Nahuatl komt. De Azteken noemden hun cacaodrank xocolātl, letterlijk vertaald een bittere drank. Een andere verklaring is te vinden in een combinatie van Azteekse en Mayatalen.
Chocolademaker Thornton heeft de eer om de grootste chocoladereep ter wereld gemaakt te hebben. Deze ultieme snackbazen maakten een reep met een omtrek van 4 x 4 meter en een gewicht van 5.792 kilogram.
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
Het ijsje is in Denemarken ontwikkeld in de jaren 1980 door Mogens Vigh-Larsen voor het bedrijf Friska in Arhus. Het ijsje is in België door Unilever in samenwerking met Callebaut in 1993 verder verbeterd.
Cacao is waarschijnlijk via de Hertog van Alva in Nederland gekomen. Aanvankelijk was het een luxeproduct voor de adel. Maar in de 17e eeuw ontstonden de eerste koffie- en chocoladehuizen in Nederland. Chocolade werd al snel favoriet bij het hele volk.
Cacao fruit is de vrucht van de cacaoboom. Van de zaden en de vruchten van cacao fruit wordt chocolade gemaakt. Cacaofruit lijkt op dikke, geelbruine komkommers. Het vruchtvlees bevat cacaobonen en is zacht en zoetzuur van smaak.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade begon in het oude Meso-Amerika, het huidige Mexico. Daar werden de eerste cacaoplanten gevonden. De Olmeken, één van de oudste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die chocolade maakten uit de cacaoplant.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Tony's Chocolonely staat niet meer op de lijst van bedrijven die slaafvrije chocolade maken. De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate heeft de Nederlandse chocolademaker verwijderd omdat ze samenwerkt met een grote producent die cacao gebruikt die is geproduceerd met behulp van kinderarbeid.
De stof stapelt zich op in het lichaam wat uiteindelijk leidt tot vergiftiging. Een dosis van 100-150 mg theobromine/kg lichaamsgewicht kan giftig zijn. De grootte van de hond maar ook de hoeveelheid en het soort chocolade dat hij heeft gegeten speelt dan ook een rol.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Melkchocolade. Iedereen kent melkchocolade, we groeien er als het ware mee op. Met zijn lichtbruine kleur, romige textuur en zoete smaak is melkchocolade waarschijnlijk de populairste smaak chocolade. Het wordt gemaakt door chocoladelikeur (cacaobestanddelen en cacaoboter) te combineren met suiker en melk.
1909 werd milka voor de eerste keer in Oostenrijk geproduceerd en verkocht.
Conclusie: Raw chocolate is het gezondst
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.