Dat een sering die niet net verplant of gesnoeid is toch niet wil bloeien kan verschillende oorzaken hebben: Het kan zijn dat hij te weinig zon krijgt. Als hij andere jaren wel bloeide, kan hij op een wat beschaduwde plek in een regenachtig voorjaar in dat jaar net wat zon of warmte tekort gekomen zijn.
Geef je sering de juiste meststoffen
Juiste voeding met veel fosfor stimuleert de bloemaanleg.” Het is niet vreemd dat een sering het eerste jaar veel bloemen heeft, want de plant wordt met veel knoppen gekweekt. De hoeveelheid bloemen loopt de eerste jaren terug, omdat de boom of struik nog moet wortelen.
Seringen staan graag in een goede, waterdoorlatende, of gedraineerde bodem. Hoewel ze van vocht houden mag het grondwater nooit tot aan de wortels reiken. Een te natte standplaats resulteert in deels afvallende bladeren en te kleine bloemen.
Snoeien van sering. Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Wordt een sering niet gesnoeid dan kan de struik op den duur erg hoog worden en aan de onderkant kaal.
De mini sering, ook wel kleinbloemige sering genoemd, bloeit twee keer. De eerste keer is in mei en juni en de tweede keer is in augustus en september. Na de eerste bloei kun je de uitgebloeide bloemen wegknippen om de plant voor te bereiden op de tweede bloei.
Doe dit tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken tot ongeveer 50 cm boven de grond af. Dit doe je het beste met een takkenzaag. Na het snoeien loopt de sering altijd weer uit.
In welke maand moet je de sering snoeien? Snoei in de maand mei of juni meteen na de bloei zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkom je dat de plant zijn energie gebruikt om zaden aan te maken, maar weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen.
GEWONE SERING
Deze sering houdt van een standplaats in volle zon en heeft minimum 5 à 6 uur zon nodig om rijkelijk te bloeien. Als grondsoort prefereert hij neutrale of kalkrijke grond. Syringa vulgaris is goed winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind en luchtvervuiling.
Sering voeden
Door je Sering in het voorjaar te voeden met tuinmest bevorder je de groei van bloemknoppen. De organische mest voedt de plant en bevordert de grond.
Als de geurige bloemen uitgebloeid zijn, moet je ze meteen wegsnoeien. Zo voorkom je dat de sering al zijn energie gebruikt om zaden aan te maken en te weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Een jonge sering top je best direct na de bloei, in het late voorjaar.
Een sering kan tegen temperaturen tot -30 °C en verdraagt ook wind en droge hitte.
Sering, gewone sering
De Syringa vulgaris, zoals de Latijnse naam luidt, is een makkelijke plant die op allerlei standplaatsen groeit: zowel in de schaduw, halfschaduw als zon en in alle bodemsoorten. Verder is de heester goed winterhard en verdraagt luchtvervuiling en zeewind.
Sering (Syringa) standplaats en grondsoort
Zorg voor een beschutte standplaats, een goed doorlatende bodem en een plekje in de volle zon of lichte schaduw. Seringen zijn erg sterk en zullen in elke goede tuingrond prima groeien.
Om de vorm van de Amerikaanse sering op stam te behouden, is het belangrijk om de plant jaarlijks (rond) te snoeien. Het beste tijdstip om te snoeien, is na de bloeiperiode van de plant. Het snoeien kan met behulp van een handheggenschaar of snoeischaar.
De soortaanduiding microphylla van deze sering duidt op kleinere bloemen. Toch is dit een aangename verschijning, omdat na de bloei in mei een tweede bloei in september plaatsvindt. Hiermee is dit de langstbloeiende sering.
De methode die het meest wordt toegepast is de vegetatieve vermeerdering: broedbollen, zijbollen, spanen, schubben, stekken, kralen, klisters of hollen. Alleen via vegetatieve vermeerdering is het mogelijk een nieuwe partij bloembollen te telen met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant.
Seringen houden van een zonnige plek, en doorlatende, niet te droge grond met liefst wat klei of kalk erin.
Toepassing koemestkorrels
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Koemestkorrels kan je gemakkelijk met de hand strooien over je gazon of bij de planten. Ook kan je met handstrooier of strooiwagen gemakkelijk en gelijkmatig strooien.
In juni kun je allerlei planten stekken, kruidachtigen en veel vaste planten en heesters. Clematis, sering en de vlinderstruik bijvoorbeeld.
De 'Beauty of Moscow' is misschien wel de mooiste sering. Hij heeft de grootste bloemen en ruikt het sterkst van alle seringen. In mei komen de grote helderwitte bloemen uit de roze/paarse knoppen. De bloemen staan in mooi contrast met de hartvormige groene bladeren.
Doordat de planten gevoelig zijn tegen de vorst moet het hout krachtig genoeg zijn als het begint te vriezen omdat er anders vorstschade kan ontstaan. Bescherming hebben Amerikaanse seringen nodig als ze nog jong zijn of in een pot zijn geplant.
Alle snoeiwerken waarbij geen reactiegroei gewenst is, gebeurt bij voorkeur in de zomer, tijdens het groeiseizoen. Dit omdat: De boom dan actief is en snoeiwondes meteen afgegrendeld worden. Op die manier maken belagers geen kans om de boom aan te tasten.
Snoeien van hagen en vormsnoei
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar.