Het hoogste punt van een boog is het sterkst, net zoals de boven- en onderkant van een ei. Grappig weetje: een staand kippenei kan wel 40 kg dragen en een struisvogelei wel meer dan 200 kg.
Je kan 2,5 tot 3 kg per ei toevoegen op de plateau. Dat is ongeveer de massa van een flinke kip. Een ei is dus supersterk, maar toch kan een klein kuikentje het breken.
Je kunt scharrelkippen naast hun gewone voer wat eierschalen geven zodat ze wat extra kalk binnen krijgen en de schil dikker wordt dan van een batterijkip.
De onderkant steunt op je handpalm waar je duim begint. Eens je het eitje goed vast hebt, kun je het openen. Dit doe je best op een scherpe rand. Wanneer je je eitje tegen een vlak oppervlak tikt, komt het vaak erg hard aan en breekt het meteen open.
Als je in een ei knijpt, wordt de kracht goed over de ronde schaal verdeeld. Daardoor kun je een ei niet zomaar stukknijpen. Bij een ei met een barst wordt de kracht een stuk minder goed verspreid.Daardoor kun je een gebarsten ei wel stukknijpen.
Mediumformaat eieren zouden diervriendelijker zijn en bovendien beter smaken. Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen.
Op eieren staat altijd een stempel met getallen en letters.Deze code is wettelijk verplicht en moet dus op elk ei staan.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Hiervan komt ook de spreuk: één ei is geen ei, twee ei is een ei, drie ei een paasei (zie ook het lied 'Ei koer ei'). Betekenis: Eén ei is niets: ieder mens heeft de ander nodig. Twee ei is pas de helft van de mens, het zintuigelijke en lichamelijke deel.
Houd het ei boven de kom en plaats je duimen tegen het gaatje van het ei.Breek nu het ei open boven de kom. Een ei splitsen doe je met een lege plastic fles. Houd de fles op de kop, knijp erin en leg hem heel voorzichtig op de eidooier, zodat hij niet breekt.
Cuticula: vernuftige bescherming
Die cuticula beschermt het ei tegen uitdroging en zorgt ook dat bacteriën van buitenaf niet door de eierschaal kunnen dringen. Dat fijne beschermlaagje, dat verwijder je wanneer je eieren wast. En dat is precies de reden dat het wassen van eieren in Europa niet is toegestaan.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies.Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Plastic fantastic
Een eitje werd vroeger altijd met een hoornen of parelmoeren lepeltje gegeten, omdat het smaakneutraal was. Tegenwoordig is er plastic voor in de plaats gekomen. RVS is ook geschikt, maar plastic heeft als voordeel dat het eitje niet zo snel afkoelt als bij metaal.
Nummer 1: Hybride kippen
Enkele hybride kippenrassen zijn; Golden comet, Isa Brown, Nere Brown en Hisex White. Deze hennen kunnen tot wel 350 eieren per jaar leggen! Wel zien we bij deze kippenrassen dat de productie van de eieren teruglopen na het eerste levensjaar.
Een eierschaal bestaat in feite uit twee koepels die de drukbelasting absorberen en verdelen. De koepel is zo sterk dat vier halve schalen meer dan zes kilo boeken kunnen dragen.
Medium betekent dat het ei van 53 tot 63 g weegt. Voor large gelden de grenswaarden 63 en 73 g. Extra large eieren tot slot wegen meer dan 73 g.
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Koerei is een verbastering van kopperei (=kippenei). Hei koerei, hallo kippenei dus.
Voor een perfect zachtgekookt eitje, kook ik de eieren graag zo'n 4 tot 5 minuten. Voor een medium gekookt ei, houd ik 5 tot 7 minuten aan, en voor een hardgekookt ei 8 á 9 minuten.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Meest gebroken bot: enkel
Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert! Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen. De meest voorkomende is een breuk van het kuitbeen. In het ergste geval gaat dit samen met een breuk van het scheenbeen.
De meest voorkomende breuken zijn een gebroken been, een gebroken pols en een gebroken rib. Een breuk kan ontstaan door een ongeluk of een langdurige overbelasting van het bot.
Waarom doen ze dat eigenlijk? In feite maken kippen geluid bij alles wat ze meemaken: wanneer ze bang, boos of gestresseerd zijn, elkaar willen waarschuwen voor gevaar of net wanneer ze zich helemaal in hun nopjes voelen. Aan jou om uit te zoeken wat hun tok-tok of kot-kot-kot-kedei te betekenen heeft …
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.