Natuurlijke aromastoffen moeten uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces, bijvoorbeeld koken, stomen of fermentatie. Als de naam van de vrucht erbij staat, bijvoorbeeld 'natuurlijk aardbei-aroma', dan moet het aroma er voor minstens 95% uit gewonnen zijn.
Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen. Natuurlijke aromastoffen kunnen bijvoorbeeld uit kruiden, specerijen, bloemen en vruchten afkomstig zijn.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
"Om onderscheid te maken tussen 'smaak' en 'aroma' gebruiken we enkele eenvoudige factoren. Smaakfactoren zijn bijvoorbeeld zoet, zout, zuur en bitter, terwijl het bij aroma meer om de beleving gaat: body, mondgevoel, nasmaak en viscositeit."
Bij het aromatiseren van thee wordt gebruik gemaakt van smaakstoffen waarbij we twee soorten onderscheiden: aroma's en natuurlijke aroma's. Een gewoon aroma is een smaakstof die niet in de natuur voorkomt en op chemische wijze wordt gemaakt. Natuurlijke aroma's worden daarentegen uit natuurlijke bronnen gewonnen.
cafeïne (soms ook theïne genoemd) tannines (beïnvloeden smaak, kleur en structuur)
Aroma's i.p.v. suiker
Wanneer je op de verpakking kijk staat er dat de thee 0,5 gram suiker per 100 gram thee zakjes bevat. Niet veel dus, want de hoeveelheid suiker in je uiteindelijke kopje thee is minimaal.
Zijn aroma's vegan? Een aroma is veganistisch als het geen stof met een dierlijke oorsprong bevat of dieren zijn gebruikt tijdens de productie van het aroma. In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben.
Van vanilline is bekend dat er diverse stoffen vrijkomen tijdens verbranding. Onder deze stoffen vallen polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die door het International Agency for Research on Cancer (een vooraanstaand instituut in kankeronderzoek) als kankerverwekkend zijn geclassificeerd.
Je kunt de aroma's in 3 soorten indelen. De kunstmatige aroma's, die niets natuurlijks hebben, maar volledig kunstmatig gemaakt zijn. De natuurlijke aroma's, die wel een natuurlijke grondstof hebben, maar niets van de oorspronkelijke grondstof, waar de smaak eigenlijk vandaan komt, te maken heeft.
De vanilleboon is een plantaardig product en dus in principe halal.
natuurlijk vanille-aroma, voor minstens 95% gewonnen zijn uit de vrucht of plant, in dit geval het vanillestokje. Staat die vrucht – of plantnaam er niet bij, dan hoeft het vanillestokje niets te maken te hebben met de vanillesmaak.
Het citroen aroma wordt verkregen door hydro-alcoholische extractie. Gebruik het citroen aroma voor het aromatiseren van uw gebak, yoghurt, ijsjes, drankjes en desserts. Het Franse bedrijf Arcadie bedacht deze lijn kruiden, specerijen en natuurlijke extracten onder het merk Cook.
Het is heel begrijpelijk dat de woorden door elkaar worden gebruikt. Immers, als de geurstof, het aroma, aangenaam is, dan merken we dat door de aangename prikkeling van het reukzintuig. Maar strikt genomen is het aroma de stof die de geur verspreidt.Geur is meestal een aangename reuk.
De term aromatisch komt van geurige aroma's en aromatisch is één van de vijf grote geurfamilies. In aromatische parfums herken je vaak geur ingrediënten als houtsoorten, mossen, citrus en balsems. Parfums uit deze familie hebben vaak een fris en balsemachtig karakter en ruiken warm en kruidig.
Doordat de suikers worden omgezet in alcohol ontstaan er nieuwe geuren. De tertiaire aroma's komen van bijvoorbeeld houten vaten waarin de wijn rijpt. Deze geven hun geur en smaak af aan de wijn. Er vindt dus géén toevoeging plaats van deze vruchten maar de geuren en smaken ontstaan tijdens de vergisting.
Natuurlijke aromastoffen moeten uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces, bijvoorbeeld koken, stomen of fermentatie. Als de naam van de vrucht erbij staat, bijvoorbeeld 'natuurlijk aardbei-aroma', dan moet het aroma er voor minstens 95% uit gewonnen zijn.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Echt natuurlijk aroma is één van de drie soorten aromastoffen. Echt natuurlijke aroma wordt gemaakt uit bronnen van 100% natuurlijke oorsprong, denk aan groente, fruit, kruiden en vanille. De wet schrijft voor, dat deze natuurlijke aroma's tenminste voor 95% uit de natuurlijke bron moet bestaan.
Een aroma wordt ook wel smaakstof genoemd. Fabrikanten voegen deze veelal toe aan voedingsmiddelen.Hierdoor smaken en ruiken ze lekkerder. Een andere reden om een aroma toe te voegen is om de oorspronkelijke geur of smaak terug te krijgen.
Fruit niet altijd vegan: Laagje bijenwas op het fruit
Naast het gebruik van bijen voor het bestuiven, kan je fruit om nog een technische reden niet vegan zijn. Citroenen, meloen, mandarijnen en appels worden veelal bespoten met een laagje bijenwas.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Wij raden aan om witte suiker te gebruiken en geen bruine suiker, vanwege het gekarameliseerde smaakprofiel. Andere mogelijke toevoegingen zijn honing, muntblaadjes, of kaneel. Respecteer het smaakprofiel van de thee: de thee moet bestand zijn tegen de verbeteringen, het mag geen afbreuk doen aan de smaak.