Het kan 2-3 jaar duren voor een cultivar van de Wisteria gaat bloeien, maar soms komt die bloei nooit. In dat geval is er meestal sprake van een zaailing, vaak van Wisteria floribunda. Daarom is het belangrijk om een goed benaamde plant aan te schaffen, dan ben je zeker van een rijke bloei.
vaker en beter snoeien
Je kunt groei van bloemen stimuleren door de plant steeds heel goed te snoeien. Als je wilt dat de blauwe regen uitbundig bloeit, dan moet je de klimplant twee keer per jaar snoeien. Doe je dit niet, dan wordt je plant een rotzooitje met veel dunne takken zonder bloemen.
De blauweregen bloeit in de maanden mei, juni en juli met prachtige blauwe tot lila bloemen. Er zijn tegenwoordig ook witbloeiende vormen (de varieteit 'Alba') van deze soort. De struik heeft geveerde bladeren, die uit dertien kleinere blaadjes zijn opgebouwd.
Vaak slaan ze niet eens aan en gaan dood, slaan ze wel aan dan groeien ze het eerste jaar niet, maar pas vanaf het tweede jaar komt er wat groei.Ook dan kan het nog wel een aantal jaren duren voordat hij in bloei komt. Het scheelt ook nog welk soort het is en hoe oud de plant is.
Bemesting Wisteria
Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan.
Geef de blauwe regen regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Hij houdt van een relatief natte grond.
Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid. Zo maak je ruimte voor licht en lucht.
Voor zo'n rijke bloei is het nodig de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Snoeit u niet dan wordt het al snel een warboel van lange, dunne takken. In januari of februari kunnen alle zijtakjes die uit de zogenaamde gesteltakken ontspringen tot op twee à drie knopjes worden teruggesnoeid.
Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.
Soorten Blauwe regen
De trossen kunnen wel 30 cm lang worden. De Wisteria sinensis 'Prolific' bloeit uitbundig met lila bloemen en kan 300 cm hoog worden. Wilt u liever de witte trossen bloemen, dan is er de Wisteria floribunda 'Alba'. De bloemen hebben een sterke geur en er kan in september een tweede bloei ontstaan.
De Wisteria groeit het beste in een grond die rijk aan organisch materiaal is. Je hoeft Blauwe regen niet per sé te bemesten. Mocht je toch wat extra voeding willen geven dan kun je dat het best doen in het voorjaar. Gebruik hiervoor mest met een hoog fosforgehalte.
Dat betekent dat deze klimplant bloemen maakt op oude takken en niet op de takken die dat jaar gaan groeien. Snoei je het oude hout, dan knip je dus je bloemen weg. Een blauwe regen kun je dus nooit rigoureus terugsnoeien, tenzij je voor lief neemt dat je een jaar geen bloemen zal hebben.
In het vroege voorjaar, rond de maanden januari en februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10 à 15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer, dan krijgt hij weer de kans om mooi te gaan bloeien.
Blauwe regen is een winterharde, vrij sterk groeiende klimplant. De blauwe regen werd vroeger onder kwekers “Glycine” genoemd.
De Wisteria houdt van humusrijke grond. Vertroetel hem daarom met extra voeding. Zorg er ook voor dat de blauweregen niet te droog staat. In de volle grond kan hij wel tegen een stootje (lees: weer en wind), maar staat de blauweregen in een pot, dan moet je in een strenge winter de kluit beschermen.
Blauweregen groeit pas echt goed als je hem regelmatig een snoeibeurt geeft. Dat snoeien zorgt er namelijk voor dat er in het voorjaar extra bloemen verschijnen. Ook helpt het om de plant onder controle te houden, zodat hij niet alle kant op groeit. Dit kan namelijk nog wel eens gebeuren bij de blauweregen!
Verder zal de blauweregen weinig eisen stellen aan zijn groeiplaats, ze zijn zelfs behoorlijk bestand tegen droogte.
De blauwe regen is aardig bestand tegen diverse weersomstandigheden zoals zon, droogte, natte grond of zelfs zilte zeewind. De plant is winterhard en vorstbestendig, alleen wanneer er later in de lente nachtvorst optreed kunnen de bloemtrossen vorstschade oplopen.
Stekken kan in speciale stekgrond of in een mengsel van 2 delen turf en 1 deel zand, onderaan de stek verwonden, licht vochtig houden. Stekken nemen van planten die in de serre geforceerd zijn zou een hoger slagingspercentage opleveren. De blauweregen is een bijzondere klimplant.
Een blauweregen kun je het gehele jaar aanplanten zolang het maar niet vriest of snikheet is. Wanneer je een blauweregen koopt, zit deze meestal in een pot. Daarom kun je de blauweregen het gehele jaar aanplanten.
Wisteria moet worden geleid; aan/langs muren of over een pergola. Een stevig geconstrueerde pergola is nodig. Een volgroeide blauwe regen vertegenwoordigt een behoorlijk gewicht. Wordt de blauwe regen langs een muur geleid, dan zijn flinke haken nodig om de aanbinders eraan vast te maken.
Omdat de Blauweregen snel groeit met mooie zware trossen waar bloemetjes, heeft de klimplant vooral ondersteuning nodig. Zorg daarom voor stevige stalen draden of andere structuur die goed houvast geeft.Het beste kun je de draden plaatsten voordat de klimmer gaat groeien.
De Wisteria sinensis 'Prolific' is ook wel bekend als de Blauwe Regen. Deze snelgroeiende klimmer is winterhard en niet groenblijvend. De wisteria is niet zelfhechtend en heeft ondersteuning en begeleiding nodig bij het klimmen.
Blauwe Regen behoort tot de vlinderbloemige planten en laat zich namelijk – als de plant al wat ouder is – slecht verplaatsen.