Alkmaar staat natuurlijk bekend als Kaasstad: al eeuwenlang wordt van eind maart tot en met september op de vrijdagochtend de wereldberoemde kaasmarkt gehouden. De eerste kaasmarkt opent dan ook het kaasmarktseizoen in Nederland.
Gouda kaasstad
Gouda staat bekend om zijn beroemde Goudse kaas. Elke donderdag in april tot en met half september vindt de Goudse kaasmarkt plaats.
De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagmorgen vanaf 31 maart tot en met 29 september van 10.00-13.00 uur. Daarnaast worden er weer avond kaasmarkt georganiseerd: elke dinsdagavond in juli en augustus van 19.00-21.00 uur.
Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap. Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.
Gouda werd lange tijd aangeduid onder andere namen als Golde, Die Goude, Ter Goude en Tergouw, alle verwijzend naar de rivier de Gouwe. De Gouwe werd in 1139 voor het eerst vermeld in een oorkonde, onder de Latijnse naam Golda.
Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. Van de eerste donderdag in april tot en met de laatste donderdag in augustus vindt er iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Koningsdag en Hemelvaartsdag) op de Markt de traditionele Kaasmarkt plaats.
In de periode van 18 juni tot en met 27 augustus kunt u elke dinsdag de kaasmarkt in Hoorn bezoeken.
Alkmaar is een ideale stad voor een dagje weg of zelfs een weekendje weg. Doordat het centrum knus en compact is kun je de meeste bezienswaardigheden, historische gebouwen, leuke winkelstraten en heerlijke restaurantjes te voet ontdekken tijdens een stadswandeling.
De populairste kazen van Nederland zijn Goudse kaas en Edammer. Er zijn veel meer soorten Nederlandse kaas, zoals: Friese kaas, Limburgse kaas, Kernhemmer, Bluefort, Subenhara kruidenkaas, Maasdammer, Old Amsterdam, Old Alkmaar, Commissiekaas, Maaslander, Texelaar-Kollumer, Leidse kaas en Leerdammer.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Nederland wordt vanaf de Gouden Eeuw (1600-1700) in het buitenland bekend als kaasland. Vroeger werd kaas door meestal de boerinnen zelf op de boerderij gemaakt.
Gouda heeft een sfeervolle historische binnenstad met grachten, smalle steegjes, oude gevels, een schitterende markt en gezellige terrasjes. Bovendien viert de stad 750 jaar stadsrechten in 2022. Een echt feestjaar waarin Gouda nog leuker is voor een dagje weg, want er wordt van alles georganiseerd.
Alkmaarders hebben een eigen, nieuwe kaassoort met de naam AlkmaarsGoud® ontwikkeld! Geen toeristische fabriekskaas maar een hoogwaardig product, waarvan Alkmaarders hopen dat het wereldwijd net zo bekend wordt als de Alkmaarse kaasmarkt.
De kazen worden geproefd, gekeurd, gekocht en gewogen in en om de Waag. Meestal worden rond de acht kazen per berrie (draagbaar) aangevoerd, dit weegt samen rond 160 kilo, door twee kaasdragers. De prijs van de kaas wordt bepaald bij handslag.
Kaasmarkt Edam in het kort
De Edamse kaasmarkten vinden plaats op woensdagochtend in juli en augustus van 10.30 – 12.30 uur.
Wie kaas zegt, zegt Gouda! Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld. De beroemde GOUDA KAAS wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt.
Gouda staat voornamelijk bekend om haar kazen, waardoor er naast het museum in de waag en de kaasmarkt ook verschillende kaasboeren te vinden zijn. Hier kan je onder andere de verschillende kazen proeven en natuurlijk ook zelf een stuk mee naar huis nemen. Daarnaast is Gouda de geboorteplek van de stroopwafel.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Gouwenaars worden ook wel Kaaskoppen genoemd, maar ook de bijnaam gapers komt voor. Waar komt deze benaming eigenlijk vandaan?
Kim Holland. Ja, of we hier heel trots op moeten zijn, dat mag je zelf invullen. Kim werd op 22 mei 1969 geboren in Gouda.