Wie daarbij gebruikmaakt van de oliebollenmix van het bedrijf Koopmans, kan onaangenaam verrast worden: door een fout is er aan een klein deel van de pakken geen gist toegevoegd. "Dit is niet schadelijk, maar u kunt er geen echte oliebollen mee bakken", laat het bedrijf weten.
Koopmans heeft in een persbericht gedeeld dat de mixen voor oliebollen origineel niet allemaal goed zijn door het gebrek aan gist. "Dit is niet schadelijk", benadrukt het bedrijf. Maar oliebollen bakken zal er niet mee lukken: "Het beslag zal niet rijzen en wij adviseren u om dit product niet te gebruiken."
Gelukkig is meer dan 99% van de Oliebollenmixen wel goed geproduceerd, maar de verpakkingen waarbij het niet goed is gegaan hebben de volgende THT (zie bovenzijde verpakking) 03-02-2022 en de productiecode: L212447 met de tijdsaanduiding tussen 02:30-08:30.
SPAR | Koopmans oliebollenmix origineel - je vindt het bij SPAR.
Antwoord: Rijst je oliebollenbeslag niet? Dan is er een grote kans dat het water te koud of te warm was. Dit heeft invloed op het gist, waardoor het oliebollen beslag niet gaat rijzen.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Laat het beslag niet langer dan 45 minuten rijzen:
Als het beslag langer rijst, kan het voorkomen dat de oliebollen in het vet in elkaar zakken (dan krijg je platte oliebollen). Het oliebollenbeslag moet na het rijzen ongeveer het dubbele volume hebben gekregen.
Van oliekoek naar oliebol
Eeuwenlang was de term oliekoek in gebruik voor wat nu de oliebol heet. De oliekoeken op een schilderij van Aelbert Cuyp uit ca. 1652 lijken veel op de hedendaagse oliebol. In die tijd werden ze in raapolie gebakken.
Uit een pak mix kun je tussen de 20 en 25 oliebollen bakken. Bekijk hier al onze oliebollen recepten. Bekijk hier meer tips voor oliebollen bakken.
En dan, de onbetwiste nummer één (je voelt 'm al aankomen): de oliebollen van de Aldi. Dankzij een indrukwekkend knapperig korstje en een luchtige bite prijkt er een heuse 7,8 op het scoreformulier.
Meng de basis ingrediënten voor het oliebollen beslag. Dit kan met een handmixer met deeghaken, met een vrijstaande mixer met een vlinderhaak of met de hand met bijvoorbeeld een stevige pollepel. Meng het beslag 3-5 minuten met een mixer of 7-10 minuten met de hand. Meng tegen het einde de vulling door het beslag.
Dit geeft de oliebollen een heerlijke smaak en luchtigheid. Deze gist is alleen minder lang houdbaar. Daardoor heeft oliebollenmix een korte houdbaarheidstermijn. Oliebollenmix die over de datum is, rijst niet meer.
Schep het gerezen oliebollenbeslag niet van de bovenkant af, maar vanuit het midden van de beslagkom. Bovenop is het beslag meestal erg luchtig. Het kan ook dat er teveel lucht in de oliebol zit aan één kant. Schep daarom voorzichtig het beslag uit de kom en laat het beslag niet te lang rijzen.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
Het bakken zelf kan in een frituurpan of in een grote pan met hete zonnebloemolie. "De optimale baktemperatuur is 180 tot 190 graden. Om dit te testen in een gewone pan, kun je een broodkorstje in de olie doen. Als dit korstje in dertig seconden bruin wordt, is de olie heet genoeg."
Antwoord: Gebruik een ijsbollentang om mooie ronde oliebollen te maken. Dip de ijsbollentang na elke oliebol even in de olie, hierdoor glijdt het oliebollenbeslag heel makkelijk uit de tang. Maak de oijsbolletjestang na een serie oliebollen bakken schoon met water.
Maar om een kilo aan te komen moeten er flink wat meer van verschanst worden. Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.
Wat een geluk: de beste oliebollen van Nederland komen bij ons uit de buurt! Oliebollenkraam Nico Sterrenberg, aan de Koemarkt in Schiedam, won de prijs in 2019, 2021 én in 2022. Vandaag werd bekend dat hij voor de derde keer een 10 voor zijn bollen krijgt, en daarmee weer de winnaar van de oliebollentest is.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
Dat de oliebol of -koek naar Amerika is meegereisd met immigranten staat wel vast. De schrijver Washington Irving heeft het in een publicatie uit 1809 al over doughnuts, die een soort 'olykoek' zijn. Gaandeweg is de spelling versimpeld van doughnut naar donut.
In Duitsland kennen ze geen oliebollen zoals wij die kennen. Hier worden bijvoorbeeld Krapfen, ook wel Berliner bollen genoemd, gegeten. Deze zijn echter gewoon het hele jaar verkrijgbaar en niet specifiek voor de jaarwisseling. Ook hebben de duitsers Mutzen een soort “oliebol-achtig” iets.
De Amerikanen noemen oliebollen 'Dutch doughnuts'. Ze zijn een overblijfsel van de Nederlandse aanwezigheid tijdens de 17e eeuw in Nieuw- Nederland, dat overeenkomt met de huidige staten New Jersey, Delaware en gedeelten van Connecticut en Pennsylvania. Het plaatsje Bolsward staat synoniem voor oliekoeken.
Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren.Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig. 6. Roer het beslag voor het bakken nog een aantal keer stevig door met een houten spatel.
Hoe lang moet ik het oliebollenbeslag laten rijzen? Ongevuld oliebollenbeslag ca.50 minuten - laat het beslag 30 minuten rijzen, roer door en laat dan nog ongeveer 20 minuten rijzen.
Ja, dat is een goede truc als het beslag niet goed rijst. Verwarm de oven tot 50°C. Zet de oven uit, plaats de kom in de oven. Wacht een 30-45 min., kijk of het oliebollenbeslag voldoende gerezen is.