De kwestie waar het eigenlijk om gaat, de voornaamste kwestie. Zo genoemd naar de radioquiz Mastklimmen uit de jaren `50, waarin het goede antwoord op de laatste vraag met een ham werd beloond....
'Dat is de hamvraag' betekent 'dat is de cruciale vraag', 'dat is de vraag waar het allemaal om draait'. Deze is in de jaren vijftig ontstaan. Van 1953 tot 1957 zond de NCRV de quiz Mastklimmen uit op de radio.
De hamvraag opent de deur naar de premisse: de belofte, inclusief de plotvraag die er in je verhaal verpakt zit. Zo'n vraag is handig want daarmee maak je je publiek geboeid, betrokken en nieuwsgierig. Je maakt er mee duidelijk waar de held (protagonist) bij betrokken raakt en of hij erin slaagt het op te lossen.
Ja, het is letterlijk een vraag waarmee je een ham kon verdienen. Oorspronkelijk komt de hamvraag uit het radiospel Mastklimmen van de NCRV uit de jaren 50. Deelnemers aan de quiz moesten vragen beantwoorden, en bij elke goed beantwoorde vraag klommen ze een stukje hoger in de mast die in de studio stond.
- Over wie gaat het verhaal? - Wie is/zijn de hoofdfiguur (-en)? - Waar en wanneer speelt het verhaal zich af? - Wat gebeurt er? - Waar wordt het spannend? - Hoe loopt het af? - Welke figuur vond je het best? Waarom? - Welke figuren vind je sympathiek en waarom?
Een goed boek zet me aan het denken, bevat een bepaalde vorm van waarheid die gebaseerd is op de observaties van de schrijver, heeft personages die me bij blijven ook als het boek uit is, is geschreven in een stijl die het verhaal verrijkt en niet van het verhaal afleidt, en heeft een plot die me dwingt door te lezen ...
Begin elk boekverslag met de feitelijke gegevens. Dit zijn de gegevens die te vinden zijn op of in het boek, maar waarvoor je de inhoud van het boek nog niet hoeft te lezen. De feitelijke gegevens die je in ieder geval moet vermelden zijn de titel, de schrijver, de uitgeverij, jaar van uitgave en het genre.
'Wie klimt er mee, tot boven in de mast/Hij is wel glad, maar winnen doet u vast,' zo begon het lied waarmee het spel werd ingeleid. Mastklimmen was heel eenvoudig. Deelnemers moesten vragen beantwoorden. Hoe meer antwoorden ze wisten, hoe hoger ze bij wijze van spreken in de mast kwamen.
fraude = •bedrog; gesjoemel. Fraude = 1) Administratief bedrog 2) Bedriegen 3) Bedriegerij 4) Bedrog 5) Bedrog in administratie 6) Bedrog in dienstbetrekking 7) Belastingontduiking 8) Financieel misdrijf 9) Geknoei 10) gesjoemel 11) Malversatie 12) Nepperij 13) O...
Gustav Klimt is nog overal in Wenen, maar het duistere verleden is weggemoffeld. Ook de nazi's waren dol op Gustav Klimt. Ze roofden zijn fonkelende schilderijen van Joodse verzamelaars. Maar dat stuk van de geschiedenis vertellen de grote staatsmusea in Wenen niet.
14. Adele Bloch-Bauer II (Gustav Klimt) – 127 miljoen euro.
Het schilderij hangt in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen.
In principe zet je in het begin een aantal vraagtekens uit waarop de lezer tijdens het lezen antwoord gaat krijgen. Met uiteraard als slotstuk: het volledige antwoord. Dosering is hier ook een toverwoord: maak nieuwsgierig, strooi broodkruimels en leidt zo de lezer verder het verhaal in. Maar zaai geen verwarring.
Begin en einde
Het incipit is de openingszin of -passage van een verhaal.
Een roman krijgt vaak pas het predicaat 'bestseller' als er enkele tienduizenden, of zelfs meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht. Maar bijvoorbeeld een zakelijk non-fictieboek kan bij een verkoop van 10.000 exemplaren al een 'bestseller' genoemd worden.
Een goed boek doet beroep op het gevoel van de lezer, het sleept de lezer mee in het verhaal. De verhaallijn doet de persoon de wereld om hem heen vergeten en neemt hem mee naar een nieuwe, wellicht fictionele wereld. Een goed boek bevat een waarheid die gebaseerd is op de observatie van de schrijver.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
Na zijn dood erfde Leonardo's assistent, Salai, de Mona Lisa, samen met Leonardo's andere kunstwerken. Koning Francis kocht het schilderij voor een bescheiden bedrag en bewaarde het in zijn kasteel in Fontainebleau, tot Louis de XIV het verplaatste naar het kasteel van Versailles.
In 1797 werd het ondergebracht in de verzameling van het toen pas opgerichte Musée du Louvre. Korte tijd later, in 1800, wilde Napoleon het werk in zijn slaapkamer in het Tuilerieënpaleis hebben. Daar heeft het een paar jaar gehangen, tot het in 1804 terugging naar het Louvre.
Het schilderij dat het duurste wordt geschat is de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci met een waarde van $790.000.000. Kijk hieronder naar de top elf duurste verkopen van een schilderij, maar eerst even wat actuele verkopen.
De waarde van het originele schilderij kan niet in geld uitgedrukt worden. Het is niet te koop of ooit te koop geweest, maar mocht het ooit op de markt komen zou de Nachtwacht het eerste schilderij uit de geschiedenis kunnen zijn die de €1.000.000.000 passeert.
6,5 miljoen dollar (ruim 5,2 miljoen euro). Dat bedrag heeft een anonieme Amerikaanse kunstliefhebber neergelegd voor "Phantom", een foto van de Australische fotograaf Peter Lik. Daarmee is de afbeelding de duurste foto ter wereld.