Wat is een mictie-observatie? Bij een mictie-obervatie wordt de (verblijfs)katheter verwijderd en bekijkt een verpleegkundige of het plassen (de mictie) op gang komt en of de blaas zich goed genoeg leegt.
Wat zijn mictieklachten? Mictieklachten (plasklachten) kunnen zich uiten in klachten zoals het moeilijk op gang komen, pijn bij het plassen, het hebben van een zwakkere straal, moeilijk te bedwingen aandrang, minder goed uitplassen en een toename van het aantal keer dat u plast (overdag en 's nachts).
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
Raadpleeg dringend een arts als je niet meer kunt plassen, want een spoedige behandeling is nodig. Bij chronische urineretentie moet verder onderzoek gebeuren. De arts zoekt naar de onderliggende oorzaak en bepaalt een eventuele behandeling.
Aspecifieke mictieklachten
Klachten bij het urineren, zoals het moeilijk op gang komen van de mictie (hesitatie), zwakkere straal, moeite met uitplassen, nadruppelen, plotselinge en hevige aandrang (urgency), toegenomen mictiefrequentie overdag en 's nachts (nycturie).
Het gebruik van geneesmiddelen kan een nadelige invloed hebben op de continentie. Anticholinergica, zoals tricyclische antidepressiva, antipsychotica, urologische anticholinergica en alfablokkers kunnen aanleiding geven tot urineretentie met overloopincontinentie tot gevolg.
Diurese - urineren, ook wel plassen of mictie genoemd, is het lozen van urine via de urineblaas. Feces - ontlasting, poep. Fecale incontinentie - (onvrijwillig) ontlastingsverlies (in het ondergoed of in de luier) boven de leeftijd van 4 jaar.
Symptomen bij urineretentie
Buikpijn, • Pijnlijke zwelling in de onderbuik, • Niet of druppelsgewijs plassen, • Ongewild urineverlies, • Slappe urinestraal, • Vaak kleine beetjes plassen, • Snel een terugkerende aandrang om te plassen.
Een overactieve blaas zal meestal eerst door de huisarts behandeld worden. Bijvoorbeeld met blaastraining of medicijnen. Mocht daarmee onvoldoende resultaat worden behaald, dan zal de huisarts u doorverwijzen naar een uroloog bij een ziekenhuis of een kliniek.
Bij een acute urineretentie is het van belang om de urine weg te laten stromen, omdat anders schade aan de nieren ontstaat. Het plaatsen van een katheter waardoor de urineafvoer plaats vindt, zal de klachten direct verminderen. Het inbrengen van een slangetje via de plasbuis is de beste oplossing.
Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Wanneer het niet gaat om een overactieve blaas of verkeerd aangeleerd plasgedrag, dan kan een blaasontsteking, tumor of de overgang oorzaak zijn voor het feit dat je vaker naar de wc moet dan gemiddeld of gebruikelijk. "Ook het optreden van bekkenbodemproblemen is een veel voorkomend probleem.
Al het vocht dat er in gaat gaat er ook ooit uit. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Bij het zittend plassen ontspannen de bekkenbodemspieren zich beter dan wanneer men blijft staan en duurt het urineren over het algemeen langer. Hierdoor kan de blaas zich beter legen.
Het kan ook zijn dat je in de loop van de tijd steeds minder goed kunt leegplassen, dat noemen we chronische urineretentie. Dat is het gevolg van een blaasspier die niet sterk genoeg is of omdat je spieren van de bekkenbodem te gespannen zijn. De hoeveelheid urine die achterblijft in de blaas wordt dan steeds groter.
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Hierdoor past er meer urine (plas) in uw blaas. U hoeft minder vaak te plassen. Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie. Wanneer u meer vocht binnen krijgt is het ook logisch dat u vaker moet plassen.
De helft is weg na een week
Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Medicijnen. Uw arts kan u medicijnen voorschrijven om de symptomen van uw urineretentie onder controle te krijgen. Sommige van deze medicijnen werken op de spieren die voor het plassen nodig zijn, andere op het wegnemen van de obstructie.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Als bekend is waardoor je je blaas niet goed leeg kunt plassen, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: Bij druk door harde ontlasting: behandeling van de verstopping. Bij een tumor: operatie, bestraling, chemotherapie of andere therapie.
Hoe verloopt een mictie-cystogram? Een half uur voor het onderzoek meldt u zich samen met uw kind op de kinderafdeling.Daar krijgt uw kind een katheter.Dit is een slangetje dat via de plasbuis naar de blaas gaat.
Klachten bij overactieve blaas
Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen: meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht. De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mensen hebben ook last van problemen met de ontlasting of pijn bij het vrijen.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.