Het verschil tussen ketjap en sojasaus is dus het gebruik van suiker: ketjap bevat palmsuiker en is daardoor zoeter en dikker. Sojasaus en ketjap kun je dus niet zomaar verwisselen in een recept.
Je kunt hiervoor gemalen palmsuiker gebruiken, dit koop je in de supermarkt of de toko. Lichtbruine suiker of fijngehakte gula djawa zijn ook geschikt voor dit recept.
Zowel ketjap als sojasaus zijn sauzen gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Eigenlijk is het dus allebei sojasaus, maar het grote verschil zit 'm in de herkomst: ketjap komt uit Indonesië en sojasaus kan uit verschillende landen zoals China of Japan komen.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen.Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Sojasaus staat niet in de Schijf van Vijf. Het bevat erg veel zout. Sommige soorten, zoals ketjap manis bevatten daarnaast ook veel suikers.
Twee gaatjes op flesje sojasaus
Door je vinger op het gat waar je niet mee schenkt te leggen, stopt het schenken en blijven er dus geen druppels achter.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken. In vergelijking met de lichte sojasaus smaakt Seasoning sauce zoeter en zachter.
Om het ingewikkeld te maken: de Japanse Kikkoman is qua smaak vergelijkbaar met lichte Chinese saus, maar het is een Japanse donkere variant. Donkere stroperige Chinese sojasaus of de zoete ketjap manis wordt eigenlijk altijd expliciet benoemd in receptuur. Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen?
Natuurlijk gebrouwen sojasaus
De originele Kikkoman sojasaus. Perfect als aromatisch middel om te koken en om eten op smaak te brengen; natuurlijk gebrouwen van sojabonen, tarwe, water en zout.
Sojasaus is een dunne saus. De smaak is over het algemeen vooral zoutig . De sojasaus die we in Nederland vooral kennen is Japanse sojasaus, maar je hebt ook sojasaus uit andere landen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
Sojasaus is een donkerbruine, zoute saus die gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen, geroosterde granen en zeezout. De meest bekende is de Japanse variant, maar je hebt ook Chinese en Indische sojasauzen. Die uit Indonesië is soms wat zoeter en kennen we dan onder de naam ketjap.
Wat is de beste Japanse sojasaus? Koikuchi | Dit is veruit de meest bekende, en meest gebruikte soort. Meer dan driekwart van alle Japanse sojasauzen vallen hieronder. Hij is lekker zout en valt in de categorie donker, ook al bevat het vele eigenschappen die een licht sojasaus ook heeft.
Shoyu is niet bestand tegen langdurige verhitting. Voeg het daarom pas toe aan het einde van het kookproces zodat de smaak niet verloren gaat. Perfect om wokgerechten, pickles, rijst, noedels, sushi, sashimi of gestoomde groenten op smaak te brengen.
Als standaard voor uw eigen creatie geldt: reken ongeveer 3 à 4 eetlepels sojasaus per portie te marineren product (ca. 120 tot 150 g). Plus verdere ingrediënten en kruiden. Belangrijk: de verhouding tussen sojasaus en andere vloeibare ingrediënten dient ongeveer 2:1 te zijn.
Ketjap asin is een zoute sojasaus met een zachte smaak. Als er ketjap asin in een recept staat en je hebt alleen lichte sojasaus in huis, dan kan je dit in plaats van de ketjap asin gebruiken.
Gezondheid
Sauzen zoals Kikkoman Sojasaus met Minder Zout 150ml zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Kikkoman Sojasaus met Minder Zout 150ml kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus van Kikkoman heeft dezelfde lekkere smaak als ons origineel en geeft levensmiddelen en groente bovendien een glazuur. Daarom is hij bijzonder geschikt voor kruidige of exotische gerechten. Bovendien geeft hij uw favoriete dessert een bijzondere Japanse touch.
Het universele aroma: Japanse sojasaus
De smaak is rijk, vol, aromatisch en harmonisch. Hij heeft een licht parelende structuur en heeft een bijzondere gave: de eigen smaak van vlees, groente & co. te onderstrepen, zonder deze te maskeren!
Ketjap Manis.
Het is een wat dikkere stroopachtige saus met een unieke geur en smaak. Vervang deze nooit door een andere soort sojasaus, want de smaak is echt totaal anders. Deze ketjap manis is vooral lekker als marinade of in gerechten als nasi goreng, satay en mie goreng (bami goreng).
Sojasaus wordt gebruikt in marinades, als smaakmaker in plaats van zout maar ook om een gerecht kleur te geven. Deze sojasaus is natuurlijk het meest bekend dip bij sushi. Wees altijd een beetje voorzichtig met het toevoegen van sojasaus in een recept, omdat het anders veel te zout kan worden.
Té is niet goed
Door die hoeveelheid sojasaus liep het zoutgehalte in het bloed van de puber gevaarlijk hoog op. Teveel zout in je lichaam zorgt ervoor dat vocht wordt onttrokken aan je lichaam. Ook uit je hersenen, en die krimpen daardoor. Levensbedreigend, dus.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Helaas bevatten soja en andere peulvruchten ook een hoop anti-nutriënten, waaronder lectinen. Lectinen zijn complexe eiwitten die je darmwand kunnen 'irriteren' en zelfs verhoogd doorlaatbaar maken. Met andere woorden, je darmwand kan opengescheurd worden omdat zij aan een soort van schoenveters knabbelen.
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.