Een pistolet is de gangbare benaming voor een mini stokbrood. Onze pistolets worden dagelijks vers gebakken met een tijgerkorst.
Een wit rond broodje met een knapperig tijgerkorstje en een zacht, mals kruim. De tijgerpistolet heeft een diameter van 10,5 cm en een gewicht van 75 gram.
Pistolet Bruin Plaat
40gr (€11.90/kg) Traditionele Antwerpse plaatpistolet in het bruin.
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
Tijgerbrood. Tijgerbrood dankt zijn naam aan de bovenste korst, die wel wat weg heeft van een tijgervel. In werkelijkheid lijkt het patroon overigens meer op dat van een luipaardvel. De bakker bakt tijgerbrood in een witte, tarwe en volkoren variant.
De AH bruine pistolets bevatten met 240 kcal per 100 gram de minste calorieën. De AH Kampioentjes en AH Liefde & Passie Volkoren broodjes volgen op de voet met 250 kcal per 100 gram. De overige afbakbroodjes bevatten tussen de 255 en 275 kcal.
De gekapte vloerpistolet is een rond broodje met een kap in het midden, heeft mooi wit kruim en is krokant gebakken in een hete oven met stenen vloer. Het is een typisch Belgisch product met een typisch Belgische naam. De gekapte vloerpistolet is een echt bakkersproduct met traditionele werkwijze en handelingen.
Ingrediënten: TARWEbloem, water, gist, gejodeerd zout, gedroogd TARWEkiemzuurdesem, TARWEGLUTEN, TARWEmoutmeel, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), gist.
Achtkoek
Dan is een achtkoek dé juiste keuze voor jou. Deze smeuïge koffiekoek bevat slechts 230 kcal.
Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo'n 2000 kcal).
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'.Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht. Precies wat je wilt!
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Pistolets moeten voldoende volume maken om ze licht en luchtig te krijgen, ze moeten voldoende kunnen rijzen. Hiervoor is sterke (eiwitrijke) bloem nodig. Een meelverbeteraar kan hier ook toe bijdragen.
Door variatie van de basisingrediënten verkrijgt men verschillende soorten pistolets. De klassiekers zijn: boterpistolets, grove pistolets, keizerpistolets, plaatpistolets, tijgerkes, vloerkes, met maanzaadjes, met sesamzaadjes en multigranenpistolets.
Ontleend aan Belgisch-Frans pistolet [1837; Goosse 2003], overdrachtelijke betekenis van Frans pistolet 'pistool', naar aanleiding van de langwerpige vorm van een pistolet. Frans pistolet is het verkleinwoord van pistole in de verouderde betekenis 'klein vuurwapen', ontleend aan Duits Pistole, zie pistool.
Een machine verdeelt het deeg zelf in bolletjes. Van dat gewicht gaat tijdens het bakken ongeveer een vijfde verloren. Dat is het water dat verdampt. Een gebakken pistoletje weegt dus ongeveer 48gram.
Je denk misschien dat je 'gewoon brood' eet als je een bruine pistolet neemt. Maar dit is niet helemaal waar. Luxe broodjes zijn veel meer bewerkt dan een normale volkoren boterham, waardoor ze veel minder vezels, vitamines en mineralen bevatten.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Ciabatta brood – recept. Een ciabatta is een typisch Italiaans brood. Het Italiaanse woord ciabatta betekent letterlijk 'slof' of 'pantoffel'. Het is een luchtig brood met een knapperige korst.
Het knapperige korstje van de tijgerbollen of van tijgerbrood ontstaat door een mengsel gemaakt van onder ander rijstbloem, gist en suiker. Door dit zogenaamde tijgerpapje op de bovenkant van je bolletjes of brood te smeren, ontstaat in de oven dat typische patroon.
Tijgerbroden hebben een karakteristieke, heerlijk krokante tijgerkorst. Tijger volkoren is een luchtig volkorenbrood.