Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
De Tabernas woestijn staat bekend als de droogste plek van Europa. Al moeten ze dit delen met het nabijgelegen Cabo de Gata, eveneens een beschermd natuurpark. Hier schijnt nagenoeg altijd de zon, komt de temperatuur nooit beneden de 17 graden en weet echt niemand hoe sneeuw eruit ziet.
Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Zoetermeer is als eerste aan de beurt in een drieluik over klimaatverandering. Volgens de eerder dit jaar bijgestelde langjarige neerslagstatistieken van het KNMI valt er gemiddeld genomen nergens in Nederland meer regen dan in Zoetermeer, 972 millimeter per jaar.
En vaak betekent dat: regen. Maar wie Nederland tijdens de zoveelste plensbui vervloekt als 'nat kikkerland' heeft het mis. We behoren bij lange na niet tot de natste landen ter wereld.
Annecy (Frankrijk)
Het meer van Annecy is een populaire toeristische bestemming voor zowel liefhebbers van sport als voor liefhebbers van ontspanning. Het meer ligt in de Alpen en staat bekend als het schoonste meer van Europa dankzij de strenge milieuregels die er sinds de jaren '60 gelden.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
De paraplu-prijs voor de natste plek van Europa gaat naar het bergdorpje Crkvice in Montenegro. Jaarlijks valt in dit mini-dorpje - Crkvice telt nog geen 700 inwoners - maar liefst 4.651 millimeter regen. Het is niet altijd zonnig in Crkvice.
Costa Blanca Gezondste Klimaat van Europa
Het hele jaar door is er een heerlijk klimaat met zachte winters en aangename zomers. De zon schijnt 300 dagen per jaar. De lucht is gezond en er is een lage luchtvochtigheid, waardoor het ideaal is voor mensen met astma, reuma en andere gezondheidsproblemen.
1. Libië Het record van de hoogste temperatuur was in Libië.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Het midden van Limburg is gemiddeld de droogste plek van Nederland. De gemiddelde neerslaghoeveelheid per jaar bedraagt hier slechts 750 mm. Dat komt doordat de hoger gelegen Belgische Kempen en de Ardennen regenwolken voor een deel tegenhouden. Ook in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant valt relatief weinig neerslag.
Egypte is eigenlijk altijd een goede keuze voor een winterzon vakantie. Ook in de winter schijnt de zon er volop en liggen de temperaturen rond de 25°C. Daarnaast is Egypte een voordelig land, waar je voor een kleine prijs van veel luxe geniet. Het allerfijnste?
Het beste antwoord
De eerste vraag. Onder winter wordt verstaan een van de seizoenen in de gematigde en polaire streken. Deze definitie houdt dus in dat alle landen buiten deze streken geen winter hebben, met name dus de landen rond de evenaar.
Een aantal landen in Europa met veel mooie natuurplekken zijn zijn IJsland, Noorwegen, Slovenië, Frankrijk en Zwitserland. Welk land in Europa heeft de meeste natuurgebieden? Met maar liefst 17.654 natuurgebieden is Duitsland het land met de meeste natuurgebieden in Europa.
Duik in het schoonste zwemwater van Europa | Tholen Strand ☀️
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
Natste maand van Nederland
Die gedachte is terecht, maar ook in de zomer valt veel regen. In augustus komt gemiddeld over het land 88 millimeter neerslag naar beneden.” Daarmee is augustus dus de natste maand qua hoeveelheid regen.
De meeste regen kun je dus in augustus verwachten, maar december is de maand waarin je de paraplu het vaakst nodig hebt. In december valt de regen gemiddeld in zo'n 81 uur, oftewel 11% van de tijd. November staat op de tweede plaatst met een gemiddelde neerslagduur van 73 uur (10% van de tijd).